• 1
  • 37
  • 38
  • 39
  • 40
  • 41
  • 80
Съвети за начинаещи готвачи.
Mega - специалист
Колеги я кажете, киселото зеле да вкус изглежда е станало, но чорбата не е бистра? Тоест бистра е в покой, иначе като разбъркам малко става мътна. Така ли трябва да бъде? Гледам по снимките на колегите сока е бистър?
Stefan_62 - майстор
Mega написа:
Колеги я кажете, киселото зеле да вкус изглежда е станало, но чорбата не е бистра? Тоест бистра е в покой, иначе като разбъркам малко става мътна. Така ли трябва да бъде? Гледам по снимките на колегите сока е бистър?
Ако разбутваш зелето когато вадиш чорба нормално е да помътнее, а щом е бистра в покой няма проблем. Аз моята я точа от канелката и си тече бистра, но когато бръкна в бидона с чашата и разбутам зелето се поразмътва. Не се притеснявай, ако зелето и чорбата са добри на вкус значи всичко е наред.
Mega - специалист
Ясно, ами разбутах за да извадя за проба. Преди това беше бистро. На едно листо най-горе имаше нещо като бяла гадост? Махнах го, друго не виждам.
КИМИ - специалист
Винаги да има няколко см. сок над кръстачката и който не го е пресякъл досега- да го пресича и под капак без достъп въздух.
Илчо Илиев - майстор
И как ще си вади човека зеле, през канелата ли?
Докато зелето си втасва, от горе се образува съга, бялата ципа, която толкова ви притеснява...
След като се пресече, това вече не се образува,но преди това трябва идеално да се обере тая гадост...
Stefan_62 - майстор
Илчо Илиев написа:
Докато зелето си втасва, от горе се образува съга, бялата ципа, която толкова ви притеснява...
Слагай един тензух отгоре на зелето и той ще обира сагата. После изплакваш и пак завиваш. Ако го пресечеш навреме, както каза Илчо няма да се появи бялата ципа. Това си е естественно запечатване на зелето /както при виното/.
Mega - специалист
Аз май нещо съм осрал със зелето. На вид е меко, има вкус но в дълбочина има лигави места? Това май не е редно? Какво да правя? Бидона е 120 литра, в мазето е 12 градуса. Сложено е края на ноември, дали не се предобря?
Илчо Илиев - майстор
Не е проблема в теб,а в зелето....
Все пак кажи колко сол сложи,но по симптомите ,проблема е ,че са ти натикали фуражно зеле...аз бях изгорял преди години така,че беше и доста, и от тогава вземам само от познат , кьосе, до колкото е такова,но си става перфектно...

п.п. Сабахлям вадих зеле за сърмички и....дръпнах един буркан зеленца, по-добра е от елексир, бистра като вода,а вкуса.........
Mega - специалист
Правих го по рецептата на колегата Valentor, към 250 грама сол на 10 литра. На сол е добре, но е омекнало (на места) повечко от нужното мисля. Като не цялтото, има и хрупкави части. Дали да не го пресеча?
Илчо Илиев - майстор
Е,щом солта е в норма(и аз точно така го правя), остава зелето да е калпаво..
Изчакай още седмица, ако не стане как го искаш, не хаби консерванта......

Весела Коледа!

:partyman:
  • 1
  • 37
  • 38
  • 39
  • 40
  • 41
  • 80

Тема "Кисело зеле" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook: