• 1
  • 38
  • 39
  • 40
  • 41
  • 42
  • 80
Съвети за начинаещи готвачи.
Mega - специалист
Ама то е станало? Според мен се предобря и започва да се разлигавя?
EDI - майстор
Моето веднъж се разлигави, направих го рано и беше топло след това доста време.Изкарах цялата чорба, сварих я, измих зелките, наредих ги и върнах чорбата.Така се оправи.
filmatoplo - майстор
В такъв случай се прави Зеле по Хайдушки :wink: -риташ бидона , колиш прасето и минаваш на мръвки с :drinkers: .
hidrazin - майстор
Щом се е разлигавило и омекнало в дълбочина оправия няма. По мое мнение - мятай го в контейнера и ако има възможност залагай ново. Тъкмо за 2-ри февруари ще имаш зеле. :-D Солта повече - към 300-350 грама на 10 литра вида. Здраво претакане докато стане. Ако не всеки ден то поне през ден, ама два пъти. Добре затиснато като не трябва да се подава нито кръстачката, нито камъка. Температура - постоянна и да не е на студено. Тия 12 градуса е добре ама ще втасва малко по-дълго.
И никакви такива без достъп на въздух и подобни. Трябват ти бактерии за да превърнат част от въглехидратите в млечна и оцетна киселина. Точно оцетната киселина, която е нежелателна при виното, тук е търсена. Това е и една от важните причини в едно помещение да не се прави вино и туршии/кисело зеле. Лесно може да си заразиш виното с бактерии от зелето или туршията.
Успех!
:partyman:
kuger - майстор
Време е да събудим темата.
Днес метнах 30 кила в бидона.
VLADO66 - майстор
kuger написа:
Време е да събудим темата.
Днес метнах 30 кила в бидона.
Принципно е още рано, стита да не ти е първа серия, :)
kuger - майстор
Първа е единствена ще е. Миналата година не помня точно кога го заложих, изхвърлих останалото в бидона чак в края на юни тази година. Без да ползвам противогаз :-D . Почти отлично си беше.
Сега май по-ранко го заложих, ама и по-ранко ще имам готово.
Избата на къщата е почти вкопана в земята, държи постоянна температура, тъкмо за зелце.
Теди - специалист
Аз мисля след седмица-две да го направя, ама в малко 40л бидонче, че ми е жал всяка година да изхвърлям. Ще пробвам с дюлята, до сега не съм слагал.
stiv1961 - майстор
Винаги го правя около Димитровден.... ама по старому- 7-10 ноември :)
Stefan_62 - майстор
stiv1961 написа:
Винаги го правя около Димитровден.... ама по старому- 7-10 ноември :)
По точно 08.11. по старому Димитровден, и аз тогава го залагам киселото зелце :lol: :partyman:
  • 1
  • 38
  • 39
  • 40
  • 41
  • 42
  • 80

Тема "Кисело зеле" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: