• 1
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 102
Съвети за начинаещи готвачи.
neillmakoli - специалист
Ето това е единият вид машини:
http://prikachi.com/images/541/2573541H.jpg
ArturDent - Почти Безобиден
Илияне, а жената запретна ли полата, да намачка гроздето с крака?
Така става най-вкусно. Краката задължително трябва да са женски!
Илиян Илиев™ - майстор
Жената не носи поли та се наложи да го мачкам с дрелката. :lol:
LazarGanev - "Велик майстор"
Е кат няма пола пак става - няма нужда от запрятане :wink:
Илиян Илиев™ - майстор
Нека го кажа по друг начин. Жената е дърта и ще съсипе виното. Трябва си нещо свежо за мачкане та като падне косъм или капка сок да придаде свежест на виното. :-D
svetliopi44 - Чирак...
Нещо моето не иска да ферментира ... аз очаквах буйна ферментация а то нищо... :? Утре ще дойде специалист да го погледне и да си каже мнението ,може и аз да не разбирам нещо ... :)
Илиян Илиев™ - майстор
Ми на мойто въпреки че му сложих културни дрожди след сулфитране започна да се чува чак на следващия ден и то не буйно. Истински шум се чуваше след още един ден, а след отделяне на джибрите демек около четвъртия ден направо беше плашещ шума.

При отделянето измерих около 10 градуса захар, а вчера вече беше на 0, демек 4 дни по-късно, общо 8 дни от ронкането и мачкането. :shock: :? Не можах да го премеря тогава, но не ми се вярва де е било на 16 захарност.

Вчера сложих маркуч, но не изкара балончета и днес към 11 часа сложих воден звънец. Още не е изкарало балончета, но и вренето е много слабо. Аз го отдавам на ниските температури.

В ракията.ком има раздел за виното и има много полезни мнения. От там свалих и книгата по която правя виното. Та измежду прочетеното там и тази книжка ще видим какво ще излезе. :? :shock:

п.п. На вкус не усетих нищо стряскащо, но пък и беше далеч от пивкото вино въпреки нулата захарност. Все пак ще се чака поне до края на месеца за някакви евентуални заключения или полузаключения.
svetliopi44 - Чирак...
Аз понеже съм нов в тази област та да попитам...
Случвало ми се е да ме черпят с домашно вино за което собственика му твърди че е много хубаво,обаче аз като го пробвам ми киселее ...като на кисело зеле... това от какво се получва щот не искам да пия такова нещо... :lol:
Илиян Илиев™ - майстор
Ми ако е като на кисело зеле, то е споменато в книжката, че виното поема аромата на киселото зеле и другите туршии в помещението и за това не трябва да е в едно помещение със зимнината.

Ако е кисело като на оцет да бие то тогава си е друга причината.
kuzo - специалист
Виното е жив организъм,какъвто характер му създадеш такова става.
  • 1
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 102

Тема "Вино" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: