Stefan_62 написа:Значи да обясня, диска фабрично е по тънък в периферията отколкото в средата и това е нормално за по-добра обработка на почвата / нещо като мотиката/. Но като се има впредвид, че работната му част е точно в периферията до към средата, нормално е износването да е основно там и да се получи допълнително изтъняване. Износване по диаметъра почти е невъзможно при положение, че работи в много по-мека повърхност, освем ако не се получи някъкъв удар с твър предмет по време на работа, но и тогава ще е в дадена зона от диска / от рода на подбиване/ , а не по целият диаметър.Добре започна,ама що се отплесна така накрая...
batkotony написа:Добре започна,ама що се отплесна така накрая...Приемам критиките, но мнението ми за износване по диаметъра на диска е обосновано от разговор с комшия на село който дълги години де занимава със земеделие и земеделска техника. Другото което е стандартните диаметри на дисковете са: 460мм., 510мм.,560мм., 610мм. и 660мм.Аз имам два диска които видимо са доста стари и работили дълго време, единият е 560мм. с около -0,5мм е износването в диаметър и 610мм. който е на същият размер.За това мисля, че диаметралното износване е съвсем минимално, даже почти на нула. Колкото до ножа, той не се износва от рязането на хляба , а от заточването му през годините.Ножа за хляб в къщи друго не реже,пък ела да видиш този на дядо ми-наполовина е останал с годините...Почвата има страхотни износващи качества,нека не забравяме.Имам наблизо магазин за селскостопанска техника,ще се разходя някой ден да попитам как стоят нещата с дебелините и диаметрите(въпреки,че за диаметрите трябва да се пита в някое текезесе...)