Съвети за начинаещи готвачи.
batkotony - специалист
Stefan_62 написа:
Значи да обясня, диска фабрично е по тънък в периферията отколкото в средата и това е нормално за по-добра обработка на почвата / нещо като мотиката/. Но като се има впредвид, че работната му част е точно в периферията до към средата, нормално е износването да е основно там и да се получи допълнително изтъняване. Износване по диаметъра почти е невъзможно при положение, че работи в много по-мека повърхност, освем ако не се получи някъкъв удар с твър предмет по време на работа, но и тогава ще е в дадена зона от диска / от рода на подбиване/ , а не по целият диаметър. :drinkers:
Добре започна,ама що се отплесна така накрая... :? Ножа за хляб в къщи друго не реже,пък ела да видиш този на дядо ми-наполовина е останал с годините...Почвата има страхотни износващи качества,нека не забравяме.Имам наблизо магазин за селскостопанска техника,ще се разходя някой ден да попитам как стоят нещата с дебелините и диаметрите(въпреки,че за диаметрите трябва да се пита в някое текезесе...) :)
Stefan_62 - майстор
batkotony написа:
Добре започна,ама що се отплесна така накрая... :? Ножа за хляб в къщи друго не реже,пък ела да видиш този на дядо ми-наполовина е останал с годините...Почвата има страхотни износващи качества,нека не забравяме.Имам наблизо магазин за селскостопанска техника,ще се разходя някой ден да попитам как стоят нещата с дебелините и диаметрите(въпреки,че за диаметрите трябва да се пита в някое текезесе...) :)
Приемам критиките, но мнението ми за износване по диаметъра на диска е обосновано от разговор с комшия на село който дълги години де занимава със земеделие и земеделска техника. Другото което е стандартните диаметри на дисковете са: 460мм., 510мм.,560мм., 610мм. и 660мм.Аз имам два диска които видимо са доста стари и работили дълго време, единият е 560мм. с около -0,5мм е износването в диаметър и 610мм. който е на същият размер.За това мисля, че диаметралното износване е съвсем минимално, даже почти на нула. Колкото до ножа, той не се износва от рязането на хляба , а от заточването му през годините. :drinkers:
stiv1961 - майстор
Stefan_62 написа:
Другото което е стандартните диаметри на дисковете са: 460мм., 510мм.,560мм., 610мм. и 660мм.
Има и по- големи :)
http://gtrackbg.com/Diskove.htm
Stefan_62 - майстор
stiv1961 написа:
Има и по- големи :) http://gtrackbg.com/Diskove.htm
Да бе Чена, просто не ми се ровеше да проверявам за други размери :lol:, а тези ги знаех със сигурност и просто ги дадох за пример за сравнение с тези дето имам, че почти не се износват по диаметъра. :drinkers:
Pgv64 - специалист
Има и такива,като на снимката по долу -къдрави :yawinkle:
Едно приятелче се запали като мен по това фантастично "тиганче" и донесе от някъде два бр. такива брани.С малко работа стана ето това : с махащи се регулируеми крачета.Сега "валандарчето" чака освещаване с мръвчок и поливане обилно с ракийка :-D

Прикачен файл

Снимка0213.jpg
MMIel - специалист
Браво, честито =D>
Ама разделът е "Готварство, туршии и зимнина", дай напълни го и гледай да не пропуснеш снимките с "мръвчока" и начина на приготвяне :-D :partyman:
Pgv64 - специалист
Ето го и пълно с мариновани свински гърдички , а после с челадинки, лук , чушки и накрая две яйца.Даже и прибори му спретнах ,че пари докато готвиш на него.Поляхме и с сливова ракийка , да е на хайрлия.

Прикачен файл

Снимка0236.jpg
Снимка0236.jpg (99.46 KиБ) Видяна 2608 пъти

Прикачен файл

Снимка0239.jpg
Снимка0239.jpg (77.1 KиБ) Видяна 2608 пъти

Прикачен файл

Снимка0240.jpg
Снимка0240.jpg (84.96 KиБ) Видяна 2608 пъти

Прикачен файл

Снимка0241.jpg
Снимка0241.jpg (60.89 KиБ) Видяна 2608 пъти

Прикачен файл

Снимка0290.jpg
Снимка0290.jpg (79.2 KиБ) Видяна 2608 пъти
bulhomes2 - майстор
Нощеска гледах едно предаване по Travel. "Странни храни в Америка" се казваше. Обясняваха как в Ню Мексико някога се заселили испанци и по традиция как колят прасе и го готвят. Едни от уредите бяха баш такива тигани. И даже си казаха, че са баш от дискова брана.
Не искам да омаловажавам приноса на Вальо, че го е направил и у нас, и на някой от офроуд-форума и на Филма, че го популяризира в нашия, но ми стана неприятно, че най-вероятно не е българско изобретение.
Илчо Илиев - майстор
Малеее, добре братята македонци на са видели тоя филм, веднага щяха да обяват по националната си ТВ,че още Санде Македонски е имал таков тиган...
Абе важното е да има винаги какво да сЕ слага в тоя тиган и добра компания около него, иначе и златен да е.....
Последна промяна от Илчо Илиев на нед авг 18, 2013 6:47 am, променено общо 1 път.
jekasus - майстор
В Африка също имат валандар viewtopic.php?f=18&t=35045&start=200
Изображение
Сега остава въпроса - откъде тръгват хората, от Македония или от Африка :?
Моя диск още не съм направил :?

Тема "Тиган или барбекю" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: