• 1
  • 39
  • 40
  • 41
  • 42
  • 43
  • 102
Съвети за начинаещи готвачи.
stiv1961 - майстор
И в нашия край хората, които познавам се ,, оплакват" от по- висок добив :-D
EDI - майстор
Щом и аз за първи път в живота си прибягнах до слагане на материал за ракия, значи е доста и при нас :lol: .Тази година наистина има много грозде, времето беше идеално.
КИМИ - специалист
Това значи че догодина трябва да режем на по-малко пъпки или
да се тори за подсилка на главините.
hidrazin - майстор
Определено е година на гроздето. Близките години не съм правил вино а само малко ракия - повечето се изяждаше а каквото останеше, си оставаше на асмата. Просто беше много малко. Тази година - бяло вино, сега ще бера черното за ракия и много изядохме. Даже миналата година не правих и ракия от грозде - само от череши.
:partyman:
valerko - специалист
Mega написа:
Хайде и моето вино превря и отиде в два бидона по 60 литра с водни клапани. Проблем ли е, че виното не е до горе? Има 10 см. въздух отгоре, които се надявам CO2-то да го изкара? Ако е проблем имам азот и мога да го изместя, макар и със зор.

... В двата големи бидона вече ври материала за ракията. ;)
Колега разкарай колкото можеш по-бързо виното от тия бидони, това са бидони за НЕХРАНИТЕЛНИ цели. Вътре мирише съответно и виното ще придобие гаден вкус. Колкото и да ги миеш не можеш да отстраниш тая миризма. Добре поне, че не си ги сложил в рециклирани, ония са светло сини.
Mega - специалист
Ами нямам друг избор колега. Бидоните са от PEHD, което се води полиетилен с висока плътност. Проверих в нет-а дават за питейна вода и хранителни цели. Ако са менте е друга работа. Така или иначе, за сега няма къде да седи. За догодина ще имам бъчва.
КИМИ - специалист
Кво стаа?
Правиме ли оцет и тая година? :lol:
katcko - специалист
Моето една седмица е на воден клапан.Вчера си сипах за дегустация и ми направи впечетление,че освен че още е леко газирано(предполагам защото още не му е приключила ферментацията) все още има лек мирис на грозде...дали ще изчезне докато му мине и тихата ? Иначе на вкус е страхотно,благодарен съм на всички които се включват в темата
kapanec - специалист
Когато виното се прави от грозде си миреше и на дадения сорт грозде .Тихата ферментация е по дълга по някога от 2-до 4 седмици
katcko - специалист
Имах впредвид,че все още малко ми намирисва на гроздов сок,а не само на вино
  • 1
  • 39
  • 40
  • 41
  • 42
  • 43
  • 102

Тема "Вино" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook: