• 1
  • 39
  • 40
  • 41
  • 42
  • 43
  • 80
Съвети за начинаещи готвачи.
Илчо Илиев - майстор
Абе то си е време за слагане,но тоя сняг обърка малко нещата....нямаше пазар,за да си купим,но се надявам следващата неделя да се запася...
Аве Теди кви са тези 40 кила и хвърляш,аз слагам по 100-120 кила и се отпуска с рецепта...
Stefan_62 - майстор
Теди написа:
Аз мисля след седмица-две да го направя, ама в малко 40л бидонче, че ми е жал всяка година да изхвърлям.
Илчо Илиев написа:
..Аве Теди кви са тези 40 кила и хвърляш,аз слагам по 100-120 кила и се отпуска с рецепта...
Приятелю, той е правил в по-голям бидон и затова е изхвърлял/и сега ще залага в по малък, че да няма фира :lol: /, а ти за какви кила говориш на зелето или литража на бидона. Ако е за кила зеле, бая ще се озорите докато го изядете зимата :lol:
Изображение
Илчо Илиев - майстор
Стефко, тя моята работа е малко като в оня виц за японската делегация дет ходили на посещение в нашенски комбинат и цяла нощ се чудили какво прави 4-я човек в администрацията,а те били 400.....
По принцип слагам едно бидонче 120 л със здрави, средно едри зелки,които предимно се ползват за сърми,а иначе ,зависи колко зеле ще успея да взема да добра цена, накълцвам и напълвам още някой бидон, де 80,де 150л, а понякога и двата
Имам един приятел,който гледа доста зеле и ми дава на добра (1/3) цена зеле, което е напукано и няма пазарен вид...
Та за да няма пак някой да ми пише глупости писах,че слагам по 100-120 кила зеле,а иначе понякога слагам и 200кг....
Ся ще има...ама какво го правите толкова зеле...ами ядем го,НО, по-голямата част от него се прави на консерви и когато ни се дояде кисело зеле и/или сърми, в мазата има бол...
Това зеле, което е накълцано, става много бързо и когато е готово на 90% се сготвя и бурканизира, с нещо мазно де...
Другото, целите зелки ,става към Коледа, използваме повечето почивни дни и правим бригада и всички годни листи ги правим на сърми и пак в буркани.....За сведение на любопитните, миналата зима сложих в буркани около 700 сърми...
От друга страна, бабата в Русе се научи ,че е по-лесно да и дам някоя зелка от колкото да се цапа да си прави..., тая практика я усвоиха и други мои роднини и.... без малко да няма зеле за салата за Зарезан....
Правя го със саламура-25гр сол/л вода и като е на 80-90% готово слагам калиев сорбат....
Stefan_62 - майстор
Добре приятелю Изображение
Аз също залагам едно бидонче 100-на литра и ми събира 50кг. зелце, но на нас ни стига, пък ако остане се прави в буркани за черни дни :lol: :partyman:
stiv1961 - майстор
Stefan_62 написа:
Добре приятелю Изображение
Аз също залагам едно бидонче 100-на литра и ми събира 50кг. зелце, но на нас ни стига, пък ако остане се прави в буркани за черни дни :lol: :partyman:
Толкова, в 120 литров бидон събирам не повече от 60-65 кила зеле. Аз ги отбирам различна големина и ги нареждам плътно в бидона. Другата събота с патеричките и с жената сме в с. Зимница на пазар :)
Stefan_62 - майстор
stiv1961 написа:
Другата събота с патеричките и с жената сме в с. Зимница на пазар :)
Какво става Чена да не би да си счупил някой крак :?
stiv1961 - майстор
viewtopic.php?f=45&t=48262
Смяна на шенкели :-D
Stefan_62 - майстор
Извинявай, съжалявам пропуснал съм темата. Пожелавам ти скорошно оздравяване и всичко да е наред и да не влизаш втори път в болница.Изображение :drinkers:
КИМИ - специалист
Със жената имаме спор дали се издълбава кочана и се пълни със сол(според мене, доколкото четох форума),
или само се цепва на кръст за да навлезе солта(според нея)?
(Абе само за "кочани" мислят тия по цял ден)

Та ако няма съществена разлика, да и направя кеф да е по нейния начин, пък тя да не мрънка като си купя една въдица другата седмица.
Andri01 - майстор
Ако зелките са "млади" само ги цепваш. А иначе за предпочитане е "дълбане" :partyman:
  • 1
  • 39
  • 40
  • 41
  • 42
  • 43
  • 80

Тема "Кисело зеле" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: