• 1
  • 40
  • 41
  • 42
  • 43
  • 44
  • 80
Съвети за начинаещи готвачи.
stiv1961 - майстор
"Въпрос на вкус!" - казала котката и си облизала гъзъ! :-D
Аз само ги цепвам дълбоко на кръст и ги нареждам в бидона. Понякога когато жената накълца зелката само с кочана за мезе удрям две ракии :partyman:
Чираче - майстор
КИМИ написа:
Със жената имаме спор дали се издълбава кочана и се пълни със сол(според мене, доколкото четох форума),
или само се цепва на кръст за да навлезе солта(според нея)?
(Абе само за "кочани" мислят тия по цял ден)

Та ако няма съществена разлика, да и направя кеф да е по нейния начин, пък тя да не мрънка като си купя една въдица другата седмица.
За да има мир, сложи в бидона и по двата начина. Като стане зелето, удряте по някоя ракия и двамата, вземате мечовете, и разрешете спора. :lol:
Stefan_62 - майстор
И двата начина са ефективни, важното е да спазиш количеството сол. Аз го дълбая и запълвам със сол и каквото остане от солта /на 50кг. зеле слагам 2кг. готварско сол/ го разпръсквам върху зелето. Става перфектно, но всеки си има вкус и стил на правене.
КИМИ - специалист
Не е ли по-точно солта да се разбие 20грама /литър вода и заливаш докато покрие?
Stefan_62 - майстор
КИМИ написа:
Не е ли по-точно солта да се разбие 20грама /литър вода и заливаш докато покрие?
На 100л. бидон, около 50кг. зеле1,5-2кг. сол/зави си от вкусовите качества, но 2кг. идва точно/ + другите консумативи. Вече 25г. го правя така и проблеми няма до лятото.
Чираче - майстор
Всеки си има свой начин, и не признава друг. Но зелето се прави със саламура. Вероятно и количеството на зелето е важно, но саламурата трябва да е солена 3,5 до 4%.
VLADO66 - майстор
Важно е и качеството на зелето-претореното зеле по-бързо се смива.А иначе всеки си добавя различни неща-царевица,ечемик,хрян,ябълки,червено цвекло,ябълки,дюли и др.
КИМИ - специалист
Кочана царевица и дюля се слагат за по-бързо начало на киселата ферментация, към вкуса те нямат отношение. Добре е да си имате кръгове тензух колкото бидона за внимателно растилане и обиране на сЪгата.
radius - майстор
Днес си купих 80л бидон и аз влизам в зелевата мафия. Имам 3 въпроса:
1. Мисля да направя на Мега системата за преточване- с кранче ( метално) и ппр коляно отвътре. Чудя се дали солта няма да навреди на кранчето или на метала на коляното? Какво кранче да търся - жълто, бяло най-вече от гледна точка на безопасност ( да не пуска някакви отрови при досег със солта) ?
2. Как избирате зелето? Дотук знам да е бяло, сочно и стегнато...
3. Кръстачката за притискане има ли значение от каква дървесина е?
stiv1961 - майстор
radius написа:
Днес си купих 80л бидон и аз влизам в зелевата мафия. Имам 3 въпроса:
1. Мисля да направя на Мега системата за преточване- с кранче ( метално) и ппр коляно отвътре. Чудя се дали солта няма да навреди на кранчето или на метала на коляното? Какво кранче да търся - жълто, бяло най-вече от гледна точка на безопасност ( да не пуска някакви отрови при досег със солта) ?
2. Как избирате зелето? Дотук знам да е бяло, сочно и стегнато...
3. Кръстачката за притискане има ли значение от каква дървесина е?
1. Защо не си купиш пластмасова канела
Прикачен файл:
vik432-600x600.jpg
vik432-600x600.jpg (77.67 KиБ) Видяна 1963 пъти
На два от бидоните от няколко години имам такива и не съм имал проблеми.
2. Аз по- скоро избирам производителя на зелето, все от един и същи човек го купувам, но това което си изредил е важно.
3. Моите кръстачки са от букови летвички, заковани с пирончета ама като гледам вече пирончетата за поизядени от солта и кръстачките почват да хлопат :lol: . Тук в СТЗ в една железария продават пластмасови с различен диаметър, имам такъв обръч на туршията.
И едно 4. от мен- камъка за тежест трябва да е бял, може и с пластмасови туби пълни с вода.
Успех и добре дошъл сред киселозелевите производители :partyman:
  • 1
  • 40
  • 41
  • 42
  • 43
  • 44
  • 80

Тема "Кисело зеле" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: