• 1
  • 43
  • 44
  • 45
  • 46
  • 47
  • 102
Съвети за начинаещи готвачи.
hidrazin - майстор
vrangelov написа:
Това за аскорбиновата киселина не го знаех.
Щях да забравя! Предполагам знаете, че тук никой не Ви е длъжен с нищо. При такъв вулгарен тон няма кой да седне да Ви обяснява кое как става.
Естествено че никой не ми е длъжен с нищо. Просто обичам да си прибирам всички дългове навреме, по един или друг начин. :) А относно обясненията - то пък някой хукнал да ми обяснява. Получих като отговор само аксиоми, тайни рецепти, слагал се воден клапан щото бай Асан-комшията го бил правил така, подвеждал съм хората... Пък аз просто попитах. С такива отговори какъв да ми е тона? Като не знаеш и не разбираш - не пишеш.

Аскорбинова киселина - 0,2 гр на литър. С нея стабилизират и бирата. Затова вече няма бира, която цветясва(прави утайка) за 5-6 дена.

Успех!
:partyman:
Stefan_62 - майстор
Абе не знам защо се дракате,всеки си прави виното както си знае. Аз на времето се учих от баща ми /лека му пръст/ да правя вино. Вече 30-на години си правя и до сега никога не съм използвал химия при приготвнето му / единственно използвам само серни ленти за опушване на съдовете/, но винаги подтотвям съдовете където го меля и след това буретата да са абсолютно чисти и дезинфекцирани. До сега вино нито ми е вкисвало нито го е хващала някъква друга болест, имам от старо до ново, всички болести по виното идват от замърсени съдове и неправилно съхранене. Ха наздраве :partyman:
КИМИ - специалист
Значи цялата лакардия беше дали да се слага воден клапан,
който е 3 лева или маркуче от система и бурканче с вода- втория вариант е без пари.

И пак някои искат да икономисат и от това за без пари.
Нямам думи. В няколко поста се опитах да обясня защо ТРЯБВА да има воден клапан,
който разбрал-разбрал, който не- да не слага :-D - не е задължително.
kapanec - специалист
Колеги за да приключи дилемата кое как се прави "Хубаво вино се прави от ХуБаВоОооо грозде "а хубаво грозде става от грижовен,начетен и трудолюбив стопанин (лозар) .Моето вино и тая година се избистри и стана перфектно както всяка друга година ,нямам никакви дилеми за болести и технологии .Един съвет наблягайте вече на мезетата че нещо времето не дава все още за направа пробвах но провал топло си е още ;). Ха наздраве и да ви е сладко :drinkers:
ArturDent - Почти Безобиден
kapanec написа:
Колеги за да приключи дилемата ...
Аз пък съм на принципа:
Бълък лозе копае,
Юнак*, вино** пие.

*Юнак - аз.
**вино - ферментирал гроздов сок, може и дестилиран, може и дестилиран не-гроздов.
КИМИ - специалист
Това за балъка да копае може и да е вярно защото
разходите по лозарството са съизмерими с цената на продаваното грозде-
по-скоро е като хоби.

Иначе във винпромите първото изцедено вино го слагат да отлежава за "резерва"
то или се изнася или е тука само за ценители- над 15лв. бутилка на едро,
това което е по щандовете е 2-ро вино- веднага след пресоването на 1-вата бурна ферментация се добавя захар, вода и нови дрожди и пак ферментира-
това е виното за 0.7л. 4-7лв. в магазина или 12-15лв. в ресторанта за цвят и аромат му се добавя 15-20% "резерва",
след това истисканите джибри наново им се добавят захар, вода и дрожди и пак ферментира-
това вино е в кутии напр. 3л. за 6.90-9.90 лв. има и промоции- тук се добавя до 5% "резерва" и се льока основно по ол инклузиви и в кутии.

Всяко вино след края на ферментацията се обработва с бистрител, откислител и консервант(бентонит, калиев бикарбонат, серниста киселина) и след това се бутилира.

При претакането останалата винена кал, заедно с пращината отново се залага със захар и вода и се прави 4-то(народно) вино- дядово, чичово, мераклийско в пластмасови бъклички, но понеже толкова се е отдалечило от виното- се добавят оцветители, есенции и малко спирт и това е.

Накрая всичката филтрирана утайка, заедно с останалата пращина се изварява на ракия, на която се добавя спирт от Украйна да се достигне 40 гр. и овкусители и омекотители и се бутилира с реклами от типа мека топлина на цена 7.90 за 0.700гр.

Нека всеки се замисли дали да не си направи истинско винце в гаража или да пие л.....та на БГ винарската промишленост.
teon - специалист
kapanec написа:
Колеги за да приключи дилемата кое как се прави "Хубаво вино се прави от ХуБаВоОооо грозде "
...след поста на Кими предлагам да приключим така: ''Хубаво вино се прави и от....Грозде''
kapanec - специалист
ArturDent написа:
kapanec написа:
Аз пък съм на принципа:
Бълък лозе копае,
Юнак*, вино** пие.

*Юнак - аз.
**вино - ферментирал гроздов сок, може и дестилиран, може и дестилиран не-гроздов.

Ахмак лозе копае
Юнак вино пие
Ахмак е :скромен,трудолюбив,найвен леко не образован човек
Балък е:нагъл,мързелив,който си мисли че е умен хитрец и е винаги прекаран

:) Има няколко варианта за отглеждане на лозе .Моят е: не се копае ,не се фрезова, не се оре и не се коси тревата защото няма ;).Излиза че съм Юнак мераклия :drinkers:
Последна промяна от kapanec на чет окт 24, 2013 10:03 am, променено общо 1 път.
gechev - специалист
Евтиното индустриално вино се прави от царивичен хидролизат. Това е отпаден продукт от един завод в Разград. От него може да се направи вино без едно зърно от грозде.
valentor - специалист
ArturDent написа:
kapanec написа:
Аз пък съм на принципа:
Бълък лозе копае,
Юнак*, вино** пие.

*Юнак - аз.
И аз тЪй.
Плащам едни 450 лЪва и получавам екологично чисто грозде, брано от наши индианци, от стари текезесарски=екологични (25 годиН не виждали ни оране ,ни рязане , ни пръскане) лозя, доставено франко мен. През мелачката-ронкачка и у бидонете за фермевнтация ,след 20 деня, отточване в тубите от 11 литра, с воден сифон (дет съм ги визуализирал, по-горе) около 220 - 230 литра вино ,което през следващата (не идущата) зима шЪ го пия.
Няма химии,дрожди ект.
У биденЕте наливам захарен разтвор : в съотношение 2 два кг захар + 7 седем литра вода , за огнена вода
  • 1
  • 43
  • 44
  • 45
  • 46
  • 47
  • 102

Тема "Вино" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: