• 1
  • 46
  • 47
  • 48
  • 49
  • 50
  • 80
Съвети за начинаещи готвачи.
kuger - майстор
Сакън, да не сложиш от Калиевия метабисулфит на зелето. Той е за трепане на дрожди. Като сернистата киселина.
Ще ти мирише зелето на развалени яйца :-D
Теди - специалист
А, е това ми беше важно, че не знам дали нямаше да го направя. :-D
jinio - специалист
Защо зелето ми стана като лигаво нещо
stiv1961 - майстор
Може солта да му е малко :? . Сложи тензух отгоре и като попие добре го махни, изпери и повтори пак процедурата.
jinio - специалист
stiv1961 написа:
Може солта да му е малко :? . Сложи тензух отгоре и като попие добре го махни, изпери и повтори пак процедурата.
А да му сложа ли сол
kuger - майстор
jinio написа:
stiv1961 написа:
А да му сложа ли сол
Що не опишеш как си го залагал това зеле, всичко що си правил, а ние ще се опитаме да открием грешката и ако може да спасим труда ти?
jinio - специалист
Бе то моята пепелянка го залага, аз съм само финансовата страна на въпроса и консуматор, но го прави както го прави всяка година: Зеле (кюсе), карфиол, зелени домати, моркови, червена зелка за цвят, две глави целина и няколко гулии. На зелето издълбава кочана и слага сол, подрежда всичко в бидоня и залива с вода. Следва продухване всяка сутрин и вечер. Мина около месец и вчера реших да го пробвам, извадих една зелка, добро на вкус, но това че има нещо като някаква слуз не ми харесва. Иначе не мирише и не горчи, но като погледнеш чорбата е като сок. Мисля си дали не е от топлото време, все пак съм от Петрич, а при нас зимата е като есен в Габрово примерно.
stiv1961 - майстор
jinio написа:
На зелето издълбава кочана и слага сол, подрежда всичко в бидоня и залива с вода
И така става, но трябва да се прецени колко сол е сложила. Примерно в отворите е сложила 1 кг. сол, после като залеете зелето трябва да се сложи още сол докато стигне 3.5- 4%-това концентрация.
jinio - специалист
stiv1961 написа:
jinio написа:
На зелето издълбава кочана и слага сол, подрежда всичко в бидоня и залива с вода
И така става, но трябва да се прецени колко сол е сложила. Примерно в отворите е сложила 1 кг. сол, после като залеете зелето трябва да се сложи още сол докато стигне 3.5- 4%-това концентрация.
Ще я накарам тогава да сложи още сол.
Johny - майстор
Солта се слага не на зелето, а на водата. Триста грама сол на 10л. вода -3%. Броиш с колко литра вода заливаш, докато се покрие зелето и разтваряш съответното количество сол/морска/. Пишат до 4%, но за мене е много солено.
  • 1
  • 46
  • 47
  • 48
  • 49
  • 50
  • 80

Тема "Кисело зеле" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: