• 1
  • 47
  • 48
  • 49
  • 50
  • 51
  • 80
Съвети за начинаещи готвачи.
radius - майстор
И на мен ми е солено 4%, но така го направих за по-сигурно. Дали може, ако поискам да добавя вода впоследствие?
Johny - майстор
По-добре недей. Първият път го направих 4% и добавих вода с което преебах всичко. Опитай с една зелка например в по слабосолен разтвор. Успех!
jinio - специалист
Някой от вас пробвал ли е вместо Сорбат да използва Витамин С, един приятел сега ми каза че щом ми е добре на сол да не му слагам повече нищо а направо да спра ферментацията с витамин С. Знам че той слага в бялото вино за да го запази, каза ми че слагал и на туршията.
stiv1961 - майстор
За витамин С не съм чувал но с лимонов сок съм чел някъде
П.П ето:
http://praktichnajena.eu/%D0%BF%D1%80%D ... 0%BB%D0%B5
dundurma - специалист
почти съм сигурен,че е от зелето-прекалено торено.
nikolson - майстор
Ъп.
В неделя сложих двайсет зелки, някъде 30-35 кг зеленчук. Рано е, но пък ще стане по-бързо. Мисля да го "преточвам" сутрин и вечер. В кавички е, защото ползвам компресора. :-D
Георги Иванов(алцек) - специалист
алцек написа:
Здравейте! Да се запиша и аз.От няколко дни и аз преточвам зелето.Но тази година за първи път го направих със морска сол и с предварително направена солена вода.Бидона е 120 л. ,и след като заредих зелките събра 80 л вода.Източих от водата и разтворих 2.5 кг морска сол,идва някъде около 320гр. сол на 10 л. вода.Кажете си мнението,малко ли е много ли е ? Както казах за първи път правя така зеле.
Здравейте! Зелето което направих миналата година по горната рецепта се изяде всичкото,даже и не стигна ( за първи път май ),малко е раничко за зелето ,то и не съм го прибрал още от градината де.
nikolson и аз "преточвах " миналата година зелето с компресора,бърз и ефикасен начин.Гледам един ден и комшията дърпа маркуча от неговия компрсор към бидоня,заболявала го главата да надува с уста. :)
iivanov - майстор
nikolson написа:
Ъп.
... защото ползвам компресора. :-D
А дали е правилно ? :?
nikolson - майстор
Какво може да се обърка? Маркуча го местя, нагоре-надолу, от разни страни го мушкам... :-D Пълна Кама Сутра. Солта съм я разтворил напълно, както Алцек писа предварително. Правя го от няколко години. Нали целта е дрождите да се разпределят равно мерно из целия обем, за да ферментира равномерно.
iivanov - майстор
Маслен или сух е компресора? Да не избие петно?
  • 1
  • 47
  • 48
  • 49
  • 50
  • 51
  • 80

Тема "Кисело зеле" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: