Съвети за начинаещи готвачи.
schuldiner - майстор
Аз, щот не умея да я докарам иначе, първо запичам блата. После го мажа с лютеница (и с резени домати става, но вкусът е различен). Върху лепкавото насипвам саламитата (поне три вида и задължително качествени - шунка, луканка, шпек от цяло месо, които нарязвам на малки кубчета). Подправките ги ограничавам до пипер, нарязан на ленти или цели чорбаджийки, понякога лук и задължително поне шепа маслини (просташко е да се слагат с костилките!). Ако синьото сирене спада към подправките, значи и него броим. Гъби, естествено, но е добре да са леко изсушени, че много вода пускат и разлигавят надолу... Всичко това се запича отново, докато почне да ухае (няма градуси и минути - зависи от плънката кога ще се опече). Чак тогава настъргвам кашкавал (от фризера, че сегашните стават на тесто и не се стържат) и запичам само за пет минути на мах., докато направи коричката. Сервирам с някакъв сос, най-често чеснов в цедено кисело мляко, понеже лесно става.

ПП Втасването освен от маята, зависи и от брашното. Пакетираното понякога не бухва и тва си е... Мазнината е колкото да не залепва тестото по тавата - съвсем малко маргарин върши идеална работа (според мен е грешка да се готви със зехтин, но на който както му харесва).

По мои сметки една пица с размер стандартна тава за фурна излиза около 10-12 лв. и става за час и нещо. Честно казано резултатът не винаги е по-добър от една купешка на пещ за същите пари. Ама предпочитам сам да си я направя...
Илиян Илиев™ - майстор
В Италия за тия пари след 15 минути ще дъвчеш "Маргарита" на дървена фурна с размери като да се натумбачи и най-лакомото попско дете на задушница.

Това за простотията и костилките май не го знаят италианците.

п.п. А и доста мако хора знаят, че маслиновата костилка е единствената напълно смилаема костилка и не излиза през дупето като черешовите или джанковите примерно. :lol: Освен това съдържат май някакви вещества полезни за храносмилането и те така.

п.п.п. Аз примерно не гълтам костилките чак след около двайсетипетата маслина и колкото и да се вглеждам преди да натисна бутона на казанчето никога не съм виждал маслинови костилки. :-D
solo5 - майстор
schuldiner написа:
насипвам саламитата (поне три вида и задължително качествени - шунка, луканка, шпек от цяло месо, които нарязвам на малки кубчета).
тези качествени "саламита", в коя държава ги купуваш? :? :-D

P.S. Внимание - храни и хранителни добавки
schuldiner - майстор
Хайде да не коментираме културата на италианците, ама не са прави! Костилките са проблем за зъбите, а не за изхода. На пиперките също им се очистват семената, ама палачорите не признават такива тънкажи.
Сам казах, че и тук за десетина кинта се купува (с доставка до дома) доста прилична пица, че понякога и с бонус биричка. За вкусна - вкусна е, ама не знам какво има вътре (не че особено ме вълнува).

Соло, саламчетата наистина са проблем. Аз купувам от едно магазинче със собствена свинеферма и транжорна, като от десет години не съм засичал менте. Месото се зарежда в осем сутринта и до 4-5 следобед свършва. Никога няма "от вчера" нито месо, нито кайма, нито малотрайни колбаси. С трайните е по-сложно, че са на други производители (заради телешкото). Имам си предпочитани марки за всеки вид колбас, като само веднъж да не докарат качеството и ги сменям с други... Обикновено новите изкарват до година и после се усират.

ПП Преди петнайсетина години в 168 часа имаше много полезна поредица за разпознаване на различните храни. Много от съветите на специалисти ги помня, но ако някой успее да изрови цялата поредица... ще го черпя едно истинско виртуално питие!

Тема "Пица ала solo5" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: