• 1
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
Съвети за начинаещи готвачи.
8180 - майстор
filmatoplo написа:
Пълно беше и с мухоморки двойник на Сърнелата
Да обясниш малко за този двойник, че у наше село викат, че нямало.
Йорданов2 - специалист
от една полянка днес...

neillmakoli, по снимка само екстрасенсите работят! А с гъбите си е опасно...

Прикачен файл

19 10 2010.jpg
19 10 2010.jpg (93.57 KиБ) Видяна 6581 пъти
filmatoplo - майстор
Днес брах Сърнели , но гората беше пълна с двойници мухоморки , двете гъби една до една са същите :shock: -хвърлих торбата :wink:
tzetzo160 - специалист
Тази година, в района около Витиня беше пълно с пачи крак! Набрах за един ден близо 30кг, но не ги снимах, за жалост. От както беше бума на изкупуването, преди десетина години не съм виждал толкова пачи крак. Има двойник, но според мен лично, лесно се разпознава, стига да познаваш истинската гъба.
8180 - майстор
Кажете/покажете/обяснете, моля, двойника на сърнелата.
sspoko - специалист
Двоиниците на сърнелата по принцип са с полъскави люспи на шапката разгледай добре последната снимката на колегата Йорданов 2 неговите наистина са сърнели; за разлика от тези които са на стр 3 от 15,08,2010. Бялата мухоморка трудно може да се сбърка със сърнела но също минава за двоиник просто там трябваа да се внимава за ламелите които при мухоморката са бели знам че не съм изчерпателен но дано по не малко съм ти бил от полза, виж в гугъла снимките сърнелите и прочие и ще започнеш да се ориентираш и най важно когато имаш и малко съмнение по добре да изхвърлиш ядлива гъба от колкото да рискуваш все пак най често се тровят професионалните гъбари заради рутината
8180 - майстор
Благодаря sspoko,
Аз по принцип не бера, случвало се е с някой, но ги обичам.
В къщи се появяват от съседи/приятели.
Дотук бях на мнението, че сърнелата няма двойник или поне, че трудно се бърка. Мислех че в ламелите е истината.
Явно не е така - ако на мухомора са бели, а на сърнелата по-тъмни, но пак светли, вече става опасно. :?
Всъщност май отгоре се различават повече с пантерката.
Минавам на печурки. :)
mit2markov - специалист
аз ги познавам по пръстенчето.и гледам да бъдат разтворени шапчиците
Йорданов2 - специалист
Дежурният специалист по санитарна проверка на стоките пристигащи в Римския център за хранителни продукти е забелязал веднага мухоморките - опасни двойници на смятаните за деликатес печурки, писа римският вестник "Месаджеро" под заглавие :"Открити отровни гъби от България предизвикват безпокойство".

Предполага се, че грешката са допуснали поради неопитност събирачите на гъби в България.

Цялата партида от 12 кг е била унищожена.

:-D :-D :-D
Йорданов2 - специалист
Идат празници, та рекох да набера малко гъбки :wink:

Прикачен файл

violet.jpg
violet.jpg (98.21 KиБ) Видяна 5550 пъти
  • 1
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7