• 1
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 10
Съвети за начинаещи готвачи.
Илиян Илиев™ - майстор
silllveto написа:
Мерси ви! :-D
Илиян Илиев™ написа:
Или пък да ползваш стръковете от чубрицата или сминдуха след като са обрулени шумчиците.
Виж, тва е идея, да... как се казваше, подобно на когато се слагат пръчки в/у лехи с лук... Та нещо такова :razz: Бе ше спасим мръвката! :wink:
Бе демек имам предвид да сложиш около мръвката въпросните стръкове и после да обвиеш в тензух или мрежа.

Иначе ако са само стръкове има риск от муха при топъл ден. Та даже и пепеляк ша лепне повече, с тензуха си е по-хигиенично.

п.п. Бе идеи давам, ми що не зема да засуша и аз нещо?
ArturDent - Почти Безобиден
silllveto написа:
Имам килер, но там са бойлера и пералнята, не е влажно, но не е проветриво.
Закачи ги точно под вътрешното тяло на климатика - като ароматизатор.
Сух въздух, провертиво, но се разнася специфична миризма - на пърстърма.
Моите стояха на терасата 10 дена и станаха по-влажни, отколкото, когато ги сложих. Ама тук мъгли, скреж и тук таме сняг.
crez - майстор
torbalan написа:
да видим ще познае ли някой с какво съм ги овесил...
Две жила от кабел K S06 6-жилен 6x0.22mm :lol:
torbalan - Дървен философ
eeeee по цветовете трябваше да се ориентираш...

като не намерих друго - отрязах около 45 см. мрежов кабел UTP CAT5 и използвах жилата така, както са усукани по двойки :)
Не бях се сетил за UTP ! А имам много.
Днес сложих в сол още една проба - 0.90132 Beta или Candidate Release .
Този път - към 6 кила, но 3 кг телешко и 3 кг свинско - контра филе.
Снимки утре.
biolander - напреднал
Доколкото знам, чимена са семената на сминдуха. http://hamhum.net/content/view/225/51/. Сега съм заложил версия 3.0 - 6 дни мръвки натрити със сол и 6 дни саламура (180гр.сол/литър вода), след това изкисване и сушене - рецепта от офроуд форума. Обещавам снимки и пространно ревю на крайния продукт.
Версия 2.0 се получи доста солена (48 часа в саламура 350 гр.сол/литър вода), обаче с подправките на laki1968 от другата тема стана супер - прилагам снимка.

Млян чимен в Пловдив има на Четвъртък и Събота пазара, също и селитра-проверено. Единствено в Карфур намерих чимен на зрънца, да съм сигурен че не ме цакат лелките от пазарите.

Прикачен файл

DSC00682.JPG
boltik - специалист
Аз правих от сърца и от месърлаци,но се оказа един проблем.Много-бързо свършва :lol:
До къде докарах с моята пастърма:
Този път след осоляването изкиснах около 16 часа. Че предния път беше солена - едно парче пастърма - 10 литра вино.

Парчетата бяха по-дебели колкото цица размер C ;) . Предния път бяха накъде между А и B.
Всяко парче с различни варианти на подправките, например не навсякъде слагах чесън.
Два вида месо телешко и свинско.

Накрая ще имам база за сравнение.
torbalan - Дървен философ
да пълна дамаджаната с вино и да идвам да тестваме???
silllveto - Майсторица
biolander, красота! =D>

Eто кви ги сътворих, казвайте има ли грешка?

Заравянето и седмица по-късно.

Изображение Изображение

След 1 денонощие изкисване - овалване в подправки и простиране.

Изображение

Изображение Изображение
  • 1
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 10

Тема "Туршии, боб, кисело зеле, дайте да си поговорим за Пастърма!" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: