• 1
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
Съвети за начинаещи готвачи.
lov - майстор
Ами вземи си промени наклона на лулата. Вероятно е наклонена към охладителя. В сайта за ракиите има доста писано по темата какво се получава при различни наклони. Това си е цяла наука ама кой да чете.
infomar
valentor написа:
Бамаму,
Къпане= от охладителя струята пада в стъклена мензура и прелива през чучурчето и` ,като до ниво на около 1-1,5 сантимерта по-ниско от нивото на чучурчето е налята вода.
Като свършите с къпането и погледнете през мензурата към светлината няма начин да не забележите гадното флуидче.
Аре,чао.
Колега, би ли обяснил дори с елементарен чертеж, какво представлява това "къпане", че предполагам има и други като мен. когато гледаме умно и се чешем по главата, когато го четем...
valentor - специалист
infomar ,
От чучурчето след охладителя нали тече струята с огнената вода ?
Тече.
Там където ще тече слагаш един прозрачен стъклен съд ( добре измит ).
Напълваш този стъклен съд с вода ,която да е по-ниско с един пръст (1-1,5 сантиметра) от най горната част.
Като започне да тече от охладителя - изтича в този съд, напълва го от нивото на водата до нивото на преливане , и … започва да прелива.
Вече тази,преливащата част я събираш.
С други думи казано : стъкления съд в която ще тече трябва да е поставен в друг съд (по-голям по обем) и от този по-голям съд си събираш ….за… по …предназначение.
( Ползвам мензура, но можеш да сложиш и най-обикновен буркан, бутилка с по-широко гърло или нещо подобно )
Накратко: стъкления съд е КАПАН за гадното флуидче.
Вероятно успях да обясня технологията “къпане”.
Когато приключиш първото къпане вземи този стъклен съд вдигни го към светлината лееекинко го разклати и погледни какво има на нивото до където е била водата.
Ще забележиш гадното флуидче (маслоподобна прозрачна течност ).
Под него е вода, ТО , и над него е онова ,което събираш.
И вече всеки път ще къпеш.
Гарантирано !!!
lov ,
Никакъв наклон (при обичайния хардуер) не решава проблемът за който Ви пиша.
infomar
Дааааа.... излиза, че ракията не се смесва с водата :? С какво тогава да я разреждам :?
Рабрах схемата и идеята.... но понеже съм от провинцията не разбрах, защо водата не се смесва с ракията. Това в кръгът на шегата... :lol: Но щом действаааа..... :?
Ще ми излезеш с номерът на относителните тегла.... но е доста спорно..... Както и да е, този номер не ми беше известен.
infomar
Температура на изпарение на фракциите при дестилация на джибри:
* Ацетон 56.5 С
* Метанол 64 С
* Етил ацетат 77.1 С
* Етанол 78 С
* 2-пропанол 82 С
* 1-пропанол 97 С
-----------------------------------------------------------------
-Между 56,5 С и 78 С започва дестилация на ацетон и метилов алкохол. Колкото по-дълго се поддържа температурата в този диапазон, толкова по-чист акохол ще получите.
-При достигане на температура от 78 С започва процес на дестилация на етилов спирт Алкохолът, който се събера в тази фаза е основният продукт и е годен за консумация.
-Дестилирайте джибрите при показания на термометъра между 78 С и 80 С

Горното беше само теория. Имам следните въпроси:
1."Колкото по-дълго се поддържа температурата в 56,5 С и 78 С (този диапазон), толкова по-чист акохол ще получите." - това какво означава - да поддържаме тази температура 5,10,30...60 минути и каквото излезе да го хвърлим :? Колко време да я поддържам?
2."Дестилирайте джибрите при показания на термометъра между 78 С и 80 С" Този диапазон е много тесен. Как поддържате ТОЧНО в тази граница температурата? До сега съм гледал само струйката да е тънка.... и среден огън.... :? Не съм гледал температури.
VLADO66 - майстор
За съжаление такава температура може да се поддържа в домашни условия само на ток с точен терморегулатор във водна баня.
hidrazin - майстор
infomar написа:
Температура на изпарение на фракциите при дестилация на джибри:
* Ацетон 56.5 С
* Метанол 64 С
* Етил ацетат 77.1 С
* Етанол 78 С
* 2-пропанол 82 С
* 1-пропанол 97 С
И това не е съвсем точно. Валидно е само при точно определено налягане. :lol: Та за това си трябва и ректификационна колона и някой дето може да работи с нея.
Та ще дойдете на моята - качествената домашна ракия е чист късмет. В повечето случаи си е коктейл от типа Молотов.
И аз обичам хубава, ароматна домашна ракия но по понятни причини я избягвам. Справка - ника ми. :-D Тази година съм употребил домашна няма и половинка. За сметка на това - някоя и друга туба заводска водка. :shock:
:partyman:
valentor - специалист
infomar написа:
…..това какво означава - да поддържаме тази температура 5,10,30...60 минути и каквото излезе да го хвърлим :? Колко време да я поддържам?…………] Как поддържате ТОЧНО в тази граница температурата?....
Ех,ех infomarЕ,
Има едни по-дебели, и някои по-тънки книжлета. Като погледнеш диаграмите за водоспиртна газова смес и ще се опиеш –без да си пил. :-D
Поради тази причина hidrazinЪт пише за „заводска водка” = разреден хранителен спирт ; за колона /колоната произвежда спирт, а не ракия :? / ; за ракия, която е АРОМАТНА /ароматът е част от онова, което прави ракията-РАКИЯ :? / ; както и късметът да се случи желаният резултат.
hidrazin - майстор
valentor написа:
Поради тази причина hidrazinЪт пише за „заводска водка” = разреден хранителен спирт + малко глицерин за да ти е мека кожата. :lol:
Двете неща - ракия и качествен етилов алкохол не са много съвместими. Ако произведеш качествен спирт ще загубиш почти всичкия аромат и заедно с него това, дето ни причинява цироза и други заболявания. То заради това на заклетите ракиджии не им харесва ракията от казани с колона - не ги напива толкова лесно (да се разбира - не си получават дозата отрови, която им причинява симптоми на отравяне подобни на тези от етанола).
Преди време бях чел някъде много добро описание на дестилатор с колона, начина на изработка и работата с него. Сега порових и за мое учудване успях да го открия. За който се интересува:
http://forum.gogobg.net/viewtopic.php?f=3&t=88
Успех и употребявайте само сертифициран алкохол!!!
:partyman:
stiv1961 - майстор
Докато спорите аз направих преварка на джанковицата
Прикачен файл:
240820132200.jpg
Прикачен файл:
240820132202.jpg
Прикачен файл:
240820132203.jpg
и заредих сини сливи/ Мъглижки едри и сочни :-D /
Прикачен файл:
240820132204.jpg
Прикачен файл:
240820132205.jpg
  • 1
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8

Тема "Ракия - двойна преварка - как?" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: