• 1
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 17
Съвети за начинаещи готвачи.
kuger - майстор
При нас един ги взема на ден, гледа ги 2 седмици и ги пуска на 3,20лв., колкото юмрук са. При ветеринар ми правят схема с илачите, 3 или 4 вида, като четвъртото е за паразити. Първо за кървава диария, после антибиотик /жълт прах/, накрая селед. Всичко това се дава с водата за пиене, всяко по пет дена, общо 15 дни. Горе/долу след още седмица минавам на изчистващ фураж, пак за седмица, и вече са готови за фризера.
Фураж купувам от магазин за такива неща, производство на Пазарджишки завод. Доволен съм от фуража, макар че ми идва скъпичко, грубо левче/кефче.

Илчо, една година закъснях и вземах пилета чак от Сливен. Изпотих ги, простудих ги, и от 30 парчета за 2-3 дена останаха 19. Гледаш го стои право, нищо му няма, па вземе тупне на земята и навири крака. Цялата "процедура" за 10-тина секунди. Винях себе си, но, може и да са ми пробутали и болни, знам ли.
Илчо Илиев - майстор
Благодаря Ви Приятели за споделения опит!!!
Чена, ще съм ти благодарен ако по някакъв начин качиш тази схема и съответните лекарства, щом нямаш скенер, препиши го , не вярвам да е повече от 2-3 реда..
За пърленето, аз имам няколко бенз. лампи,но от поне 20 г не са палени, газта е много по- удобна за работа,а относно миризма след пърлене....никога не съм усещал, нито от бензин, нито от газ...
Имам 3 газови горелки, които са ''закачени'' с парче маркуч и накрайник за туристически бутилки и се ползват основно за разпалване на печките ,но са удобни и за пърлене, имах мерак и на тези малките, като на снимката,но са скъпи...
За фуража, не знам кой от вас от къде е (освен Чената и Кугер), но проверете дали на близо няма магазин на Провими или Вианд, според познати са една фирма,но...
Цените на последните са-
Прикачен файл:
11253847_10205734018805654_1745549344_n.jpg
11253847_10205734018805654_1745549344_n.jpg (69.18 KиБ) Видяна 3551 пъти
Грешката да се вземат пилета от пазара я осъзнах като взех и втората партида и съм си уговорил за на есен да си взема от доверени хора..
И тук я има практиката да се ''пишат'' пилета,но ги носят на 1-2 дни, на 1,20лв, а за лекарства, схеми и т.н....чупи си кратуната, то и не останаха ветеринари , които да имат идея за какво става дума...
Сега се мъча да намеря добра рецепта за смески за финишер и добавки към нея...
Пробвах с царевица и малко сл. кюспе, направих я на гранули, смесих я с купешката,ядоха от немай къде 2 дена и се отказаха, обират купената...

Отново Ви благодаря за споделеното, всеки опит е ценен..
stiv1961 - майстор
Аз точно от Провими го купувам, дал съм координати по- горе. Който и да питам всеки изказва положителни мнения за фуража им.
П.П. Илчо, намерих схемата в нета- същата като тази, която ми даде ветеринаря само че вместо ,,селене" на моята пише ,,селет", предполагам е същото.
http://veterinarna-apteka.com/index.php ... &Itemid=57
miroki - майстор
Илчо Илиев написа:
а относно миризма след пърлене....никога не съм усещал, нито от бензин, нито от газ...
Имам предвид миризмата на пърлено. Иначе и на мен не ми мирише на бензин. Но явно бензиновата много ги прегаря и мирише много силно.
Кожата за това я махам директно от бялото месо и от пържолите от бутовете.
kuger - майстор
Щом споменахте фирмата за фуражи, и аз потвърждавам, от нея ползвам.
Съжалявам, не запазих бележката с програмата за лекарства. Каквото и да са им давали продавачите, с тия лекарства не ми е умряло ни едно пиле.
Горелката ми е на завод в Сопот, много фино ги обгаря, а накрайника на маркуча пасва на крана на бутилката.
Илчо Илиев - майстор
Благодаря Чена :prayer: :prayer: :prayer:
За сегашните е малко късно,а и не знам на колко дена са,но за есенните ще се подготвя...
Освен скубачката ще трябва да си обзаведа помещението с висящи хранилки и да измисля такива поилки...
Из фермите ги поят с нипели и не е проблем да им направя такива,но традиционните поилки някак ми се струват по-надеждни....

Няма как, тряя да се яде,а ми писна да купувам скъпи боклуци....
stiv1961 - майстор
За тези, които не са забелязали линка за лекарствата
Прикачен файл:
ScreenShot002.jpg
ScreenShot002.jpg (69.03 KиБ) Видяна 3344 пъти
miroki - майстор
Илчо Илиев написа:
Благодаря Чена :prayer: :prayer: :prayer:
За сегашните е малко късно,а и не знам на колко дена са,но за есенните ще се подготвя...
Освен скубачката ще трябва да си обзаведа помещението с висящи хранилки и да измисля такива поилки...
Из фермите ги поят с нипели и не е проблем да им направя такива,но традиционните поилки някак ми се струват по-надеждни....

Няма как, тряя да се яде,а ми писна да купувам скъпи боклуци....
Скубачката не я мисли. Нямат много пера. А и ще потроши бройлерите.
Чупят им се краката само, като ги вдигнеш за крака накриво. А и са по 4-5 кила. Ако се завърти може да събираш пилето разфасовано.
Хранилките задължително. Повече от колкото трябват за да не ги храниш постоянно. Крушка да им свети. А водата не е висяща. Има си поилки за земя някъде към 2 лв.
Някаква подобна:
Изображение
kuger - майстор
Поя ги със същите, добре е да им се направи стойка, да ги вдигне на около 8-10 сантиметра, че първата им работа е да се изсерат вътре като ги пусна на воля /моите са щастливи бройлери/. Да, и да се осигури против "атентати", тия булдозери като тръгнат нямат спиране. Вече две поилки ми трошат.
Хранилката е класическо дълго, тясно сандъче, широко около 10-12 см и толкова дълбоко. От горе има тясна летвичка, служи за дръжка, и не позволява да стъпват вътре. По-малко пръскат фуража, а им се осигурява фронт за хранене на повече птици.
Докато са малки поилка е друг тип, като на Тяната, а хранилката е подобна на показаната по-горе поилка.
Докато не се оперят достатъчно, отоплявам с 1/2/ кварцови лампи денонощно, регулирам отоплението с височината на лампите.
"Технологията" на коленето ми е супер първобитна, с брадвичка, скубането в кофа, важна е температурата на водата за попарване, при ярки не-повече от 67 градуса, при петли 70. При по-млади може и малко по-ниска. При моите птеродактили ако надвиша тия граници им се свлича кожата.
Ако не забравя ще направя снимки на процеса на пърлене и разфасоване, ама като се оплескам с мазнотии едва ли ще ми дойде на ум за снимки.
Общо взето технологиите ми са доста първобитни, но не махам всички птици на веднаж, за седмица се оправям спокойно. Проблем ми е опазването на птицата от счупване на крило при колене, ще пробвам технологията с 10 литрова бутилка от мин.вода.
Илчо Илиев - майстор
miroki, ясно ми е ,че при това въртене и премятане ще има фрактури, мен повече ме притесняват счупвания при клане,че тогава стават кръвонасядания и е гадно,но за целта ще им измисля и аз като Кугер някакви туби,но тези от мин. вода ми се струват слаби...
Мислех да ползвам кофи от маслини,но може да стане и от подходяща туба, това още го обмислям...
И аз храня от корита, като според големината съм им направил различно големи,но въпреки,че са доста тромави , някои се качват на летвата и серат яко в гранулата,а и вкарват доста талаш...
Същата история е и с водата, та за това мисля да им направя някакъв вариант да не могат да осират всичко,че става доста преразход на фураж и лекарства,а и си е труд да се чисто по 3 пъти на ден...
Лампа им свети денонощно, имам едни спец от курник за бройлери, 11W са и светят в резедаво...
Пода е тухла,а върху него има 3 пръста талаш, има добра вентилация....абе искам да им създам горе долу добри условия....
  • 1
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 17

Тема "Пърлене." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: