• 1
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 80
Съвети за начинаещи готвачи.
petrov_belota - специалист
Господа, можете ли да ми кажете как мога да консервирам лятно кисело зеле, за няколко месеца ?
Знам, че си има тема за лятно зеле, но нещо не ми я отваря ;(
Илиян Илиев™ - майстор
Май с натриев бензоат се консервира по принцип.

Моето не беше лятно, но пък и не изкара до натриев бензоат. :drinkers:
petrov_belota - специалист
Илиян Илиев™ написа:
Май с натриев бензоат се консервира по принцип.

Моето не беше лятно, но пък и не изкара до натриев бензоат. :drinkers:
Натриевия бензоат спира ферментацията, но какво ще помогне да не се вмирише до 1 месец :)
>> Просто ми е любопитно, понеже едно обикновенно заваряване, едва ли ще свърши работа ... :] но пък няма логика да не стане по никакъв начин ?
Ако след това се прибере на тъмно и хладно място :)
Илиян Илиев™ - майстор
По принцип натриевия бензоат се води консервант. Поискай инфо от чиче Гошо и леля Вики. :wink:
chapara - майстор
Буркан и завиране за 5 мин. :rock: :drinkers:
stamenov1 - специалист
А ето как го правим ние. Кисело зеле имаме от октомври, до октомври следващата година.
Зелето си слага в херметичен бидон, махам кучаните и в тях слагам по малко сол, но и помня грамажа.
На дъното на бидона оставям маркуч, с който продухвам зелето първите два дни, за да се размеси водата и солта.
След като го наредя плътно пълня с вода до горе на бидона. Измерва се количеството вода и се прави 3% солеви разтвор, като си смятате и добавената преди това сол в зелките.
Зелето се продухва първите два дни.
След това бидона се затваря херметически, и не се отваря 40-50 дни.
Протича анаеробна ферментация.
Зелевата саламура не я пресичам с нищо.
Единствено зелето след отваряне трябва да е натиснато под саламурата.
По този начин имам кисело зеле до следващото зареждане на бидона.
Чорбата става за пиене до последно.
Дано съм бил полезен.
Да ви е сладко.
kiri - напреднал
moleks написа:
А ако включим една помпичка за аквариум, и комшиите ще хапват спокойно.
Е това ако не разбърка бидончето, не знам какво ще успее.
Май никой не обърна внимание на този начин ?
Държа солта в чуканчето 2 дена,после меря колко вода наливам,
че всяка година е различно.
Предварително маркучето на вибратора е на дъното.
Вибратора е от тези за въздух за аквариумите.
След като знам водата,смятам колко сол да сложа за 4% разтвор.
Смята се и солта сложена в чуканчетата.
Нито разтварям,нито претакам - след 10 дена мога да го спра моторчето.
Иначе метода го практикувам от 85-86г някъде.

Чапи,преди 5 дена не си ли говорехме за това в Поморие ?
stiv1961 - майстор
Утре и аз ще купувам и вечерта зареждам бидоня :)
chapara - майстор
Днеска купих зелето, в събота или неделя ще го слагам,че всичко взех ,но не намерих хрян :roll:

А помпичката ,кой знае де съм я заврял,май пак "ще го духам" зелето :rolleyes: :-D
stiv1961 - майстор
Ето, заповядай :-D

Прикачен файл

horseradish.jpg
horseradish.jpg (60.59 KиБ) Видяна 6953 пъти
  • 1
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 80

Тема "Кисело зеле" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: