• 1
  • 49
  • 50
  • 51
  • 52
  • 53
  • 102
Съвети за начинаещи готвачи.
teon - специалист
...за виното - виномер...продават се, има различни...тоя дето го купих наскоро, мисля че е с две скали(комбиниран)-захаромер и виномер...градуса тия дни ще го премеря...
ArturDent - Почти Безобиден
bulhomes2 написа:
Като стане време за пиене прехвърлям 1 туба в 2 мехчета от виното в кашончетата. Случи ми се да имам една фунийка с точния размер на отвора на мехчето и го наливам без да изгубя и капка.
А как точно го наливаш - през канелката или успяваш да я махнеш? Аз се опитах да махна една, но без успех. В смисъл махнах я, но после не ставаше за нищо.
Снимки (видео) моля.
bulhomes2 - майстор
Сега не мога да снимам, че съм ги надръндил и двете. През канелката. Една фунийка много точно обхваща чучурчето - даже сама си стои на него като я пусна. С дясната ръка държа канелката с натиснат спусък, с лявата наливам с каната. Наскоро си купих едно прозрачно маркуче от близката железария за претакане, случи се така, че и то пасва идеално на канелката. Тия дни май ще си поскрия от първото вино и ще почвам второто, та ще снимам.
Няма нужда, разбрах как става...
Ще накарам жената :lol: , че тя има търпение за тези неща.

Даже успява ракия да налива във шишета от уиски без да е им изваден дозатора. Аз стоя отдолу и каквото падне се файда.
П.П. Сега разгледах моите фунийки, струва ми се че едната ще стане.
Но пък всичките са конусовидни и ако трябва ще срежа някоя...
bulhomes2 - майстор
Ти прави ли вино?
КИМИ - специалист
Оставете си виното на мира в бидончетата, до Коледа няма да се вкисва, а само ще става по-хубаво!

На който не му издържат
нервите и иска да бутилира- ето Технологията:
1. Първо- откаляваш в друг съд да изхвърлиш калта от дъното на бидона,
2. Веднага сулфитираш с 50г. на 100л. серниста киселина с разбъркване.
3. Веднага бутилираш- пълно догоре- в бутилки, туби, каквото и да е и нареждане в мазе/килер до изпиване.

Все пак съвета ми е точки 1-3 ги правете януари месец, дотогава виното ще става все по-хубаво, иначе сулфитирането го консервира и така се запазва.
Поздрави!
Stefan_62 - майстор
КИМИ написа:
Все пак съвета ми е точки 1-3 ги правете януари месец,
И задължително при ясно и слънчево време /старо поверие/, така съм чувал от стари винари :? .
stiv1961 - майстор
Stefan_62 написа:
КИМИ написа:
Все пак съвета ми е точки 1-3 ги правете януари месец,
И задължително при ясно и слънчево време /старо поверие/, така съм чувал от стари винари :? .
Абсолютно вярно.........., но не знам дали ще опрем до т. 3 :-D , казват, че зимата ще е студена, но за сметка това продължителна :)
Stefan_62 - майстор
Пък аз четох една статия на известен наш метеоролог, който каза, че истинската зима ще бъде февруари-март, но аз много не им вярвам. Очаквам да си е мека зима като миналата година, е няма да се разминем и без студове, но все пак ще има и някой слънчев ден през януари. :lol: :partyman:
  • 1
  • 49
  • 50
  • 51
  • 52
  • 53
  • 102

Тема "Вино" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: