• 1
  • 51
  • 52
  • 53
  • 54
  • 55
  • 102
Съвети за начинаещи готвачи.
Stefan_62 - майстор
За да се получи чисто бяло вино трябва да се източи веднага / и както казах задължително ронено от чепките/ в противен случай ще се промени цвета му /ще си е пак бяло но по тъмно/. Ако имаш преса след източването от джибрите ги пресовай същите и добави изтеклия сок към предитова източена шира.
КИМИ - специалист
Ако правиш 100- 150 литра бяло винце не си заслужава инвестицията във преса.
Ако си рибар истискваш през кепа, иначе продават чували за зеленчуци- връзваш единия край,
пълниш с люспи и в едно корито с ботуша го натискаш и излиза, пресата ще ти даде най- много още 10% сок, но от люспите после пък може да си направиш материал за ракия, така че загуба няма.
kuger - майстор
Варианти бол. Ронкаш, мачкаш, пресоваш, точиш, ще имаш доста кал. Ако го оставиш за ден заедно, мисля ще вкараш по-силен цвят на виното, но ще е утаило батака, по-бистра шира ще имаш.
Но във всички случаи мери захарността на ширата, най-късно до два часа след мачкането.
Аз преса нямам. Ронкам, мачкам и точа.
Stefan_62 - майстор
КИМИ написа:
Ако си рибар истискваш през кепа
Абе и аз съм рибар, но на моят кеп окото на мрежата му е 30мм.и малко трудно ще задържа джибрата вътре за да я изцедя :lol: Колкото до едно пресоване винаги може да се намери от приятел една преса. А и да не се пресова материалът ще отиде за ракийца.
bulhomes2 - майстор
Stefan_62 написа:
... прехвърляш в друг съд за ферментация, като съответно добавяш необходимите химикали и стабилизатори /серниста киселина или бентонит и т.н./, аз лично ползвам само серниста киселина...
Дрожди не слагаш ли? Що бях разбрал, че сернистата киселина е да се убият всички дрожди и после да се посеят културни. И преди бутилирането за пресичане на по-нататъшни ферментации.
Stefan_62 - майстор
bulhomes2 написа:
Дрожди не слагаш ли? Що бях разбрал, че сернистата киселина е да се убият всички дрожди и после да се посеят културни. И преди бутилирането за пресичане на по-нататъшни ферментации.
Дрожди не съм ползвал никога /вече 30-на години от както правя вино/, колкото до сернистата киселина вярно е, че убива дрождите, но досега не съм имал проблеми с това, всичко си протича нормално и винцето си става здраво и пивко. Гледам по-принцип да слагам колкото се може по-малко химия. Когато гроздето е хубаво узряло и е добро като качество/няма загнили зърна/ не слагам нищо друго освен захар ако се наложи да се корегира захарността.
hidrazin - майстор
какво стана с тия вина? Нещо не се обаждате. Готов ли е оцета? :-D Както тайно си бях наумил, тази година направих ОРАНЖЕВО вино. Както реших, така и стана - оранжево. Не бяло, червено или розе. Пък и на вкус съм го докарал добре. Леко не ми харесва че е още леко мътно, въпреки бентонита сложен преди 15-тина дена. Скоро ще трябва да го отдекантирам от утайката и мисля дали да не го прекарам през една вакуумна филтрация?

Изображение

Между другото вино не съм правил от мнооого години. Тази година ме хвана крастата пък и имаше доста бяло грозде като за млади асми. Някои родиха за първа година.
Хайде да Ви е сладко, пък аз хващам пътя да пийна някъде VODKA със слатка и другите му там 4 работи, че бях на работа и двата почивни дни. Сега ще почивам два дена и ми се полага по право една кръчмичка. :-D
:partyman:
valentor - специалист
Хидразине,
Очевидно е , че работиш в "ГОЛЯМА СОЦИАЛИСТИЧЕСКА ОРГАНИЗАЦИЯ"
Почивай си, пийни си в кръчмичка, релаксирай.
За оцета нЕма се разберем.
От 2012-2013 са ми останали едно около 90 литра ВИНО, а не оцет.
Без химии и дрожди, но с ЕСТЕСТВЕНА УТАЙКА, разбира се количеството се "декантира" преди употреба
Аре ,почивай..
Mega - специалист
Ами какво да се обаждаме, винцето стана уникално, никаква химия, дори и бентонит не сложих. Просто не се наложи, само се избистри и е като рубин. Сложих малко дъбов чипс само.
КИМИ - специалист
Дъбовия чипс е страшна екстра за червените вина-
дава аромата, който се получава за цяла година в дъбово буре.
  • 1
  • 51
  • 52
  • 53
  • 54
  • 55
  • 102

Тема "Вино" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: