• 1
  • 55
  • 56
  • 57
  • 58
  • 59
  • 102
Съвети за начинаещи готвачи.
Stefan_62 - майстор
КИМИ написа:
Запишете си го на стената над бурето:Серниста киселина се влага 1г./л веднага(до 2 часа) след смачкването(октомври) и 2-ри път 0.5г/л. 1 ден преди бутилиране за отлежаване(Февруари).
Добре, а ако не се бутилирва виното трябва ли да му се слага 2-ри път серниста киселина според теб :?
КИМИ - специалист
Stefan_62 написа:
КИМИ написа:
Запишете си го на стената над бурето:Серниста киселина се влага 1г./л веднага(до 2 часа) след смачкването(октомври) и 2-ри път 0.5г/л. 1 ден преди бутилиране за отлежаване(Февруари).
Добре, а ако не се бутилирва виното трябва ли да му се слага 2-ри път серниста киселина според теб :?
НЕ.
kapanec - специалист
Правя го така както съм го описал и нямам никакви проблеми със ферментация(бурна,тиха), консумацията(качество) и бутилирането(ако остане).Правилно не правилно който го е пил лоша дума не е казал така ще го правя и за напред .Който не вярва да се обади :drinkers: :) .
bulhomes2 - майстор
КИМИ написа:
Запишете си го на стената над бурето:

Серниста киселина се влага 1г./л веднага(до 2 часа) след смачкването(октомври) и
2-ри път 0.5г/л. 1 ден преди бутилиране за отлежаване(Февруари).

Във времето м/у смачкването и бутилирането- НЕ се влага серниста киселина.
Край по въпроса- вземете един картон, маркер и кабърче и си закачете написаното по-горе на стената. :rock:
Абе Кими, ще вземе някой верно да го направи и ако не тури дрожди (малко хора слагат) - горко и на майка ти. Като ще слагаш такива категорични заповеди - добавяй и задължението, произтичащо от тях!
КИМИ - специалист
Сернистата киселина след смачкването 1г./л. не убива всички диви дрожди, макар и по-бавно пак ще премине ферментацията и без културни дрожди допълнително,
но тя е консервант и е задължителна за направата на здраво вино.
teon - специалист
...според мен, който НЯМА намерение да слага културни дрожди, да НЕ слага и серн. киселина при мачкането...обратното е ЗадължителнО...
Stefan_62 - майстор
КИМИ написа:
Не знам защо си толкова категоричен в мнението си, но аз от 30-на години правя вино, дрожди никога не съм слагал. В началото даже и не слагах серниста киселина /през онези години кой ти е чувал за нея/, но от известно време слагам по 1г./л след смачкването и когато премине бурната ферментация и го извадя от джибрите в бидона по 0.5г/л.Правя м/у 400-500л.вино и досега заболяло вино съм нямал никога и както казва колегата "kapanec" който го е пил лоша дума не е казал . Всеки си има някъква технология на правене на вино и за толкова години съм стигнал до извода, че на джибрите /виното/в домашни условия, не му трябват нито дрожди нито киселини, а чисти съдове, добра хигиена и постоянна температура на съхранение.
Stefan_62 - майстор
teon написа:
...според мен, който НЯМА намерение да слага културни дрожди, да НЕ слага и серн. киселина при мачкането...обратното е ЗадължителнО...
Добре де дайте се обосновете, а не давайте само мнения. Както писах преди малко аз ДРОЖДИ никога не съм слагал СЕРНИСТА да и досега развалено вино съм нямал НИКОГА. :drinkers:
КИМИ - специалист
Във Франция са слагали серниста киселина преди 200 години, тука още се чудим да не се минем нещо. Винопроизводството си има технология както всяко друго производство и основния плюс на тази технология е един контролиран процес със предвидими резултати.
Има 10 прости стъпки, които ако се спазват се получава вино по-хубаво от 20-левовите в магазина.
  • 1
  • 55
  • 56
  • 57
  • 58
  • 59
  • 102

Тема "Вино" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: