Съвети за начинаещи готвачи.
		
		
		
		
		
	
		
		
			 
		
	
		miroki 
	
				- майстор			
				
				793 мнения в "Кисело зеле"
		
		
			 
		
	
		hidrazin 
	
				- майстор			
				
				- На линия
 - Мнения: 25879
 
Сложи повече мед - килограм на всеки 3 литра от бидона. Може да стане зелева ракия. 
 
Това с пчелния мед няма как да стане. Някои хора слагат малко мед още като правят зелето - в солената вода.
http://vkusen-svyat.blogspot.bg/2015/12/blog-post.html
Сложи калиев сорбат и си свиркай.
Весело посрещане!
 
								
															
																															
																								
															Това с пчелния мед няма как да стане. Някои хора слагат малко мед още като правят зелето - в солената вода.
http://vkusen-svyat.blogspot.bg/2015/12/blog-post.html
Сложи калиев сорбат и си свиркай.
Весело посрещане!
		
		
			 
		
	
		radius 
	
				- майстор			
				
				- Мнения: 5746
 
Бе мойто още не е готово, кисело е, но не съвсем май. Уж да го пресичам тия дни пък то..., сякаш ми е много солта 400гр./10л и се чудя дали изобщо да слагам сорбат. Това че отгоре е бистро и няма характерната съга ( не знам как е книжовната дума 
 ), дали е показател, че още не е готово?
								
															
																															
																								
															
		
		
			 
		
	
		Илчо Илиев 
	
				- майстор			
				
				- Мнения: 1549
 
С толкова сол  то ще втаса и няма да се скапе,но ми е интересно как го ядете това нещо,не е ли солено 
 
За да не втаса до сега има малко причини, едната е да е на студено, но то като цяло до онзи ден си беше есен, другия вариант е да е калпав сорт и да стои отвън меко,а в средата като прясно...
Съгата си се появява когато има подходящи условия, моето имаше съга,но като го пресякох и изчезна,е преди това я обрах колкото можах,но сега няма грам...,а при твоето може би няма защото е много солен разтвора...
								
															
																															
																								
															За да не втаса до сега има малко причини, едната е да е на студено, но то като цяло до онзи ден си беше есен, другия вариант е да е калпав сорт и да стои отвън меко,а в средата като прясно...
Съгата си се появява когато има подходящи условия, моето имаше съга,но като го пресякох и изчезна,е преди това я обрах колкото можах,но сега няма грам...,а при твоето може би няма защото е много солен разтвора...
		
		
			 
		
	
		radius 
	
				- майстор			
				
				- Мнения: 5746
 
Аз ям много безсолно и го изкисвам преди готвене. Проблема е, че изчезва и малко от киселото по този начин. Понеже нямам богат опит, слагам толкова сол за по-сигурно, тъй като в гаража ( който е с 10см изолация) си беше топло до оня ден 13С-15С. Сега покрай студовете е около 10С., което пак ми се вижда много спрямо някоя маза ( която би трябвало да е идеалното помещение). Възможно  е и сорта да не е супер, май наистина отвътре стои по-бяло, а отвън е прозрачно.
								
															
																															
																								
															
		
		
			 
		
	
		Илчо Илиев 
	
				- майстор			
				
				- Мнения: 1549
 
Аз доста писах по тая тема и няма да се повтарям,но за догодина вземи го направи както аз и останалите и ще си по-доволен,само гледай да случиш на качествено зеле...
								
															
																															
																								
															
		
		
			 
		
	
		miroki 
	
				- майстор			
				
				- Мнения: 2291
 
Моето понеделник го гледах и пробих леда с пръст. Около 3-4 мм. да е бил дебел, не повече. За другата зима ще му сложа врата за по-топло.
Ако искам да обезсолявам (само при салата го правя и то за проба) първо нарязвам, оставам го във вода и после изплаквам и изстисквам зелето с две ръце. Ако не се изстиска, остава вода в него и става безвкусно. Изглежда смачкано но, като се обърка с олио и червен пипер става нормално. 400 гр/10 литра е заготовката.
Добре, че вече бе готово, че след замръзване щеше да спре процеса.
Зелето понеже е домашно (собствено производство) стана перфектно.
								
															
																															
																								
															Ако искам да обезсолявам (само при салата го правя и то за проба) първо нарязвам, оставам го във вода и после изплаквам и изстисквам зелето с две ръце. Ако не се изстиска, остава вода в него и става безвкусно. Изглежда смачкано но, като се обърка с олио и червен пипер става нормално. 400 гр/10 литра е заготовката.
Добре, че вече бе готово, че след замръзване щеше да спре процеса.
Зелето понеже е домашно (собствено производство) стана перфектно.
Тема "Кисело зеле" | Включи се в дискусията:
Сподели форума:
Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:
Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook:
Имаш нужда от подходящ професионалист за дома?
- Преустройство, ремонт и реновиране
 - ↳ Вашите ремонти
 - ↳ Кухня
 - ↳ Баня
 - ↳ Дневна
 - ↳ Спалня
 - ↳ Детска
 - ↳ Градина
 - ↳ Коридор
 - ↳ Тераса и балкон
 - Направи сам
 - ↳ Направи сам
 - ↳ Ремонтирай сам
 - ↳ Къде е по-евтино?
 - ↳ Дърводелство
 - ↳ Ел. инструменти
 - ↳ Металообработване
 - ↳ Конкурс "Направи сам 2012"
 - Строителство
 - ↳ Всичко за вилата
 - ↳ Къщи
 - ↳ Саниране
 - ↳ Хидроизолация
 - ↳ Пасивни и нискоенергийни сгради
 - Сухо строителство
 - ↳ Окачени тавани
 - ↳ Преградни стени и предстенни обшивки
 - ↳ Сухи и повдигнати подове
 - ↳ Декоративни елементи - колони, трегери, сводове и др.
 - ↳ Всичко за гипскартона и гипсфазера
 - Въпроси и Отговори
 - ↳ Полезни съвети
 - ↳ Автомобили
 - ↳ Партньори
 - ↳ Боядисване и Декориране
 - ↳ Вентилация, климатици и термопомпи
 - ↳ Водоснабдяване и канализация.
 - ↳ Всичко за ремонта
 - ↳ Електротехника
 - ↳ Отопление
 - ↳ Газификация
 - ↳ Електроника и Схеми
 - ↳ Газобетон
 - ↳ От всичко по малко
 - ↳ Компютри и периферия
 - ↳ Уеб дизайн, PHP, MySQL, JavaScript, HTML..
 - ↳ Мобилни устройства, GSM-и
 - ↳ Нека се запознаем
 - ↳ Recycle Bin
 - Статии
 - ↳ Практични решения
 - ↳ Качване на снимки
 - ↳ Какви статии искате?
 - ↳ Готварство, туршии и зимнина
 - ↳ Отмора и шеги
 - ↳ От нищо нещо
 - ↳ Не е за вярване
 - ↳ Литература
 - ↳ Връзки към Интересни сайтове
 - Магазин
 - ↳ Препоръки и Мнения за он-лайн магазина
 - ↳ Крадeни инструменти !!!
 

