• 1
  • 57
  • 58
  • 59
  • 60
  • 61
  • 102
Съвети за начинаещи готвачи.
kuger - майстор
Сега ако споделиш за бяло вино:
1 Ронкане
2 Мачкане
3 Отделяне на мъст за вино
4 и т.н. същите
Правилно ли е?
kapanec - специалист
КИМИ: Добра ти е технологията.
При възможност хубаво е гроздето да престой 12-24ч в помещението да се темперира за да е поточно измерването на захарността има таблица за приравняване на t(гр)/зах(гр)
Захарността се мери преди сулфитирането

0.6гр захар на 100л вдига зах.% с 1 деление .не е задължително да са точно 24гр за червените и 22гр белите когато не искаш да слагаш вода и захар 22гр за червено са нормални стойности и 19 за бялото,ако самото грозде си има по голяма захарност е добре дошло допустимите градуси на долу са още 2гр ако наистина не искаш да слагаш захар
Всекидневно се мери захарността и когато покаже 0 при културните дрожди обикновен но е на 5 ден се прехвърля в друг съд. Аз ги вадя на 7 ден защото (мелене претакане и др) са ми по удобни в почините дни събота или неделя
Водния клапан не е задължителен аксесоар тука те цитирам"С тая утайка изхвърляме умрели дрожди, кисело оцетни бактерии и др. неприятни за виното неща" и веднага пояснявам именно за това се сулфитира ВТОРИ път и чак тогава може да сме по сигурни че имаме младо и стабилизирано вино (лично аз бялото винаги го бистря но и на червеното тая процедура не му вреди там които как си прецени)
На пролет ако му дойде ред за бутилиране стабилизираш от ново което, ако виното ти е съхранявано добре и няма отклонения не е задължително(според мен )защото имам бутилки който са на 3г не съм ги стабиилизирал и за сега нямат проблем
Stefan_62 - майстор
КИМИ написа:
Ето ги 10-те стъпки за домашно вино екстра:
Остава още само едно, приятели- да изкарате един бял лист и да си препишете това дословно. Поздрави.
Браво =D> , но си пропуснал една много важна точка:
0 или 11 - абсолютно чисти и дезинфекцирани съдове.
Иначе всички 10 точки се обезсмислят.
А който може да помни може ли да не си записва :lol: :drinkers:
КИМИ - специалист
kuger написа:
Сега ако споделиш за бяло вино:
1 Ронкане
2 Мачкане
3 Отделяне на мъст за вино
4 и т.н. същите
Правилно ли е?
Бялото вино се получава от всякакво грозде, независимо бяло или червено. багрилните вечества са само в ципите.
Особеното при него е задължителното ронкане(махане на чепките), мачкане само на зърната и задължителното пресуване (или силно истискване през ситна мрежа) да се вземе само сок- прави се до 1 час (най- добре веднага) максимум след мачкането. Целта е да не се оцвети от люспите(и от люспите на бялото оцветяват) и да се махнат семките и чепките, защото придават нежелания за бяло вино танин и горчив вкус, който за червеното е допустим.

Ферментира само сок!
Следват стъпките като за червено, които писах на предната страница- сулфитиране, дрожди за бяло вино и т.н. както се прави червеното. При откаляването след 7-10 дни се внимава да няма толкова широк достъп до кислород, което е полезно за червеното, но за бялото аерирането е вредно.
Бялото вино по принцип е по-свежо и с повече киселинност, тук след бистренето с бентонит, което при бялото е задължително може да се пристъпи и към откиселяване- намаляването на киселинността, ако ви се струва прекалено кисело. Откиселяването се прави с калиев бикарбонат- има го както бентонита в агроаптеките. Това е 100% натурален продукт- има го в природата и е безвреден- прилага се според опаковката. Първоначално се влага в долната граница и след 3 часа опитваме, ако пак ни е кисело- добавяме още малко и пак опитваме, да не се забравя че бялото вино все пак трябва да има известни киселини, които се вписват заедно с аромата му.
Като застудее времето- може да се изнесе навън на студа- тогава киселинността му пада още- отделя се винен камък по стените и става и още по-хубаво и може и без откиселяване.
Не случайно белите вина се сервират охладени- така се потиска усещането за киселинност и изпъкват ароматите му.
kuger - майстор
Значи, на прав път съм, благодаря!
hidrazin - майстор
КИМИ написа:
Целта е да не се оцвети от люспите(и от люспите на бялото оцветяват) ...
Оцветяват, но не в червено:
http://www.napravisam.bg/forum/viewtopi ... 20#p557100
Така се прави оранжево вино. Тази година пробвах този начин и резултатът е повече от добър. Задължително махане за чепките(ронкане) и нататък по технологията за червено вино. Захарността се прави в горната граница за бяло вино - 22. При мен - 23 и няма остатъчна захарност поне на вкус и по захаромер.
Сега чакам сгоден случай да го оставя за една вечер на студа. За целта го прехвърлих в 11-литрови бутилки от минерална вода и тези дни ще спи една вечер на студено. Гледам че у мойто село тази сутрин температурата на въздуха беше около -5, -7 градуса в различните краища. Мисля че е подходяща вече.
Само не съм сигурен колко вечери е необходимо да го изкарвам? :? Ще се пробва и след "замразяването" ще се прелива в нови съдове. Целта е да се откали от утаените кристали винена киселина, ако има такива разбира се.
:partyman:
Svetoslavoff1 - майстор
И аз правя по технология за бяло, като или поради невъзможност бързо да отделя самотока или защото има няколко чукана червено, резултатът е розе. Интересното е, че мъста прибирам в мазата и там протичат всички процеси до бутилиране на виното. Не се налага никакво изнасяне на студено и пак си се получава отделянето на кристалите винена киселина във вид на люспи по дъното и стените. Виното няма киселата жилка на белите вина, в смисъл не е изразена, здраво е и се приема(пие)добре от родата и познати и приятели.
Единствената химия - серниста киселина в началото преди закваската с култивирани дрожди.
Потвърждавам написаното от колегите за спазване на максимална хигиена и чистота на съдовете.
КИМИ - специалист
hidrazin написа:

Сега чакам сгоден случай да го оставя за една вечер на студа. За целта го прехвърлих в 11-литрови бутилки от минерална вода и тези дни ще спи една вечер на студено. Гледам че у мойто село тази сутрин температурата на въздуха беше около -5, -7 градуса в различните краища. Мисля че е подходяща вече.
Само не съм сигурен колко вечери е необходимо да го изкарвам? :?
Откиселяването със студ продължава 5-7 дни.
Според прогнозата тези дни до Коледа ще има идеални за целта температури.
Задължително вземете мерки за недопускане до виното от двукраки вредители. :yawinkle:
kapanec - специалист
бялото вино изисква малко повечко време(да отлежи) за да си покаже качеството.Забелязал съм че след "Трифон Зарезан " тогава си заприличва на истинско и хубаво вино не че и сега не е хубаво но до като има червено бялото не актуално :) .А лятото е на първо място от предпочитанията ми за питие . :drinkers:
teon - специалист
...наближават празници, ще трябва да се полива и с винце...по тоя повод слязох в мазата да видя как е стоката тая година...отначало голямо чудене падна :? , накрая се изнервих :x и на случаен принцип пуснах от левия ред третото буре най-горе в дясно-вътрешната маза :mrgreen: ...ммм...като го опитах -елексир :tonqe: ,лъзга се в гърлото ,отива направо като в картича дупка :drinkers:
Прикачен файл:
Canon 001.jpg
Прикачен файл:
Canon 002.jpg
Canon 002.jpg (91.62 KиБ) Видяна 2492 пъти
Прикачен файл:
Canon 003.jpg
Canon 003.jpg (63.82 KиБ) Видяна 2492 пъти
  • 1
  • 57
  • 58
  • 59