• 1
  • 58
  • 59
  • 60
  • 61
  • 62
  • 80
Съвети за начинаещи готвачи.
Gnus - специалист
Мързелът ме научи на това. Представи си - късна есен, връщаш се вечерта от работа и на балкона, в тъмното трябва да претакаш зелето.
Претакане трябва, ако в бидона сипеш солта и налееш вода. А ако предварително направиш разтвора, може и без това.
chapara - майстор
Gnus написа:
Мързелът ме научи на това. Представи си - късна есен, връщаш се вечерта от работа и на балкона, в тъмното трябва да претакаш зелето.
Претакане трябва, ако в бидона сипеш солта и налееш вода. А ако предварително направиш разтвора, може и без това.
Соления р-р е по тежък и лека полека на дъното :wink:
Gnus - специалист
А като концентрацията е еднаква в целия обем?
chapara - майстор
Пак има разместване на флуидите :wink:
preslav - майстор
Gnus написа:
А като концентрацията е еднаква в целия обем?
Би трябвало концентрацията полека да се променя, но незначително - поне на теория. Имам обаче усещането, че както при всяка друга ферментация и тук се отделя малко топлина, която несъмнено ще доведе до само-размесване. И аз си мисля, че без претакане ще стане, но не смея да рискувам, за това съм писал веднъж на 2-3-4 дена.
preslav - майстор
miroki написа:
Когато е в изба, бензоат може да се сложи след 1 ва седмица. Зелето винаги е било много хубаво.Пробвано при 2,5 сол. А на тераса и аз съм с 4. И без консервант за сега.
Когато се изкисва, после се стиска силно да стане на кюфте в шепите. Тогава излиза водата и пак става вкусно.
Приказката е за 2.5-4 но на какво, килограми зеле, литри вода, или общ обем на бидона. Някои разчитат само на солта, която се е събрала в издълбания кочан на зелето - за мен това е нещо като рецептите за тесто "чаша вода и брашно колкото поеме". В общи линии всеки си хвали стоката, ама приказката ми не беше да си похваля сополивото щото е мое, а да станат ясни принципите, за да може този, който иска да прочете и да си направи от раз и винаги с еднакво качество.
caribi - специалист
chapara написа:

Ако е наситен р-ра то тогава ще се утаи солта .
chapara - майстор
caribi написа:
chapara написа:

Aмa 99% та претакате :lol: :-D :-D :-D :-D :-D
preslav - майстор
chapara написа:
caribi написа:
chapara написа:

Aмa 99% та претакате :lol: :-D :-D :-D :-D :-D
Според една справка насищането на разтвора от натриев хлорид се постига при 36 гр. сол на 100 гр. вода при 20 градуса Целзий - колко по-наситен да е разтвора когато говорим за 2.5 до 4 гр.???
miroki - майстор
preslav написа:
miroki написа:
Когато е в изба, бензоат може да се сложи след 1 ва седмица. Зелето винаги е било много хубаво.Пробвано при 2,5 сол. А на тераса и аз съм с 4. И без консервант за сега.
Когато се изкисва, после се стиска силно да стане на кюфте в шепите. Тогава излиза водата и пак става вкусно.
Приказката е за 2.5-4 но на какво, килограми зеле, литри вода, или общ обем на бидона. Някои разчитат само на солта, която се е събрала в издълбания кочан на зелето - за мен това е нещо като рецептите за тесто "чаша вода и брашно колкото поеме". В общи линии всеки си хвали стоката, ама приказката ми не беше да си похваля сополивото щото е мое, а да станат ясни принципите, за да може този, който иска да прочете и да си направи от раз и винаги с еднакво качество.
Имах в предвид 25 и 40 грама сол на литър вода. 2,5-4 кг. на 100 л. вода. Или 2,5-4% понеже бе станало дума за % ти.
Писъл съм по-рано в темата. А и когато става дума за мярка в подобни числа е на литър вода.
Иначе баща ми си знае бидона 150 литра и направо слага солта в едната кофа.
Аз понеже на ново бидонче, слагах във всяка кофа (мерена 10 литрова) по 400 гр. Сол. Но солта тегли различно при различна влажност. Така, че е относително.
  • 1
  • 58
  • 59
  • 60
  • 61
  • 62
  • 80

Тема "Кисело зеле" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: