• 1
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 15
Съвети за начинаещи готвачи.
valentor - специалист
Кое не е ясно ?
Кайсиено "пюре" в бутилки с воден сифон
teon - специалист
...ее то това се вижда,тертиплийска работа :wink: ... верояттно колегата пита на ? плод ? шекер...забърквано ли е,втасало ли е вече,кога ще 'варим' и т.н...иначе аз съм САМО по градирането на готовата продукция,даже се чувствам за поканен :mrgreen:...
янко - специалист
Колеги,как се преварява вино?Имам трийсетина литра и доста ракия за преварка ,но ме е страх да ги смеся да не разваля ракията че ще си умра от яд
teon - специалист
... ако виното е добро(не е вкиснато), смесвай с ракията, и в казаня за преварка...
янко - специалист
Не съм го кусвал но не мирише на кисело,ще го пробвам и може да заредя един казан
янко - специалист
Виното излезе 40 литра и вкиснало.Сложих 2 пакетчета сода и изкарах 9л 60+ градуса ,6 литра 50 и около 5 30градуса.60 градусовата ми се струва че накиселява а 50 си е кисела и е за преваряване.Сега се чудя 60 градусовата (разредих я до 45 и стана около 15 литра)да опитам ли да я лекувам и как и да я сипвам в бъчвата или да я преварявам.Вие какво ще кажете?
Това ми е първото варене на ракия
stiv1961 - майстор
Сипвай всичко в казаня и направи преварка.
valentor - специалист
янко написа:
Виното излезе 40 литра и вкиснало.Сложих 2 пакетчета сода..
Слагаш=сипваш сода..-шупти/пени се , пак сипваш и пак се пени , и пак и пак… докато спре да се пени/шупти. Едва тогава наливаш за варене.
янко написа:
60 градусовата ми се струва че накиселява а 50 си е кисела и е за преваряване.
Лютивината на ракията всъщност е от киселото, но кисела ракия ми е чудно как може да има.
Опитай пак със сода. Или виж някои други методи.. има по форумите и …книгите.
янко - специалист
Сипах в една чаша малко сода да видя има ли ефект но май ще се ходи на казан.Имам над 100 литра ракия за преварка и като я разредя ще стане прекалено много за моя казан 60л .Само че първо ще сваря още един казан ,като знам че аз съм си я варил и е хубава си е друго
lov - майстор
Не прекалявай със содата защото после няма да можеш да се оттървеш от един специфичен метален вкус на ракията. Изгреби огнището и слагай пепелината и недоизгорелите въглени. освен киселината неутрализират и доста от миризмите и разлините кофти вкусове на ''объркани'' ракии. А и дозата не можеш да я объркаш. Колкото повече по добре и не пречи ако прекалиш.
  • 1
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 15

Тема "Варене на ракия" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: