• 1
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
Съвети за начинаещи готвачи.
ivanovbg - майстор
Докато умните се наумуваха, лудите се налудуваха :drinkers:
Само така колега! :partyman:
infomar
Не трябва да спорим а да споделим опита си, но и в спорът се ражда истината.
Някой пробвал ли е да монтира на казана датчик на електронен термометър продаван на всякъде и да следи температурата? Мисля, че няма да е проблем да се залепи с брашно и плат. Едва ли ще е възможно голяма прецизност, но в едни граници от 5 градуса дали може?

п.с.
- Кажете каква минерална вода използвате за разреждане на ракията? Голям проблем да намеря голямо количество дестилирана :?

............................................................
.....имам една голяма чанта със сини сливи, махам им костилките и ги пасирам със кухненския робот с ножове за пасиране.Получи се 6,7кг. пюре.Слагам към 30 литра изворна чиста вода в която има 30гр. лимонена киселина за да се получи с киселинност рН=4,5.Добавих и около 4-5кг захар и 5 хапчета витамин В комплекс.Получи се около 40 литра джибра със захарност от 20%.Сложих и един пакет суха мая от 11гр в тази джибра и на втория ден три лъжици сода бикарбонат.Днес 22.ІХ.2010 след 10 дневно ферментиране захаромера показа 0% захарност и след като прецедих през ситна мрежа да остане само течност я сипах в казаня.
Някой ще каже ли защо е поставена СОДА и защо рН трябва да е 4,5 ??
valentor - специалист
infomar написа:
Не трябва да спорим а да споделим опита си, но и в спорът се ражда истината. Някой пробвал ли е да монтира на казана датчик на електронен термометър продаван на всякъде и да следи температурата?
InfomarЕ,
Виж ся.
Стремежът ми е да пи помогна, доколкото мога, и доколкото желаеш , а не да се правя на голЕмата работа, каквато не съм.

Най-първо ще трябва да поставим нещата стратегически=глобално= теоретически , и тогава да видим простата истина :
В домашни условия, с наличния хардуер, се произвежда РАКИЯ.
(уряяяяя , открих топлата вода)
Ракията се “произвежда” = дестилира от сложна парогазова СМЕС , която според книжлетата, има гадното свойство във всеки един свой обем (било малък или голям е без особено значение) да присъстват ВСИЧКИ съставни части от сместта , въпреки и с някакво преобладаване на някои части ( спиртове да ги наречем , от твоята табличка, или отрови според hidrazinЪт).
Демек, както се казва на чист български език, термометъра ( ако ще механичен,електронен ими хай-тек да е ) в домашни условия може да служи само за някаква ГРУБА ориентировка.
А пък от неговите показания да успееш да регулираш загрятата течност, с нейната температурна инертност- ЗАБРАВИ !!!
infomar написа:
Кажете каква минерална вода използвате за разреждане на ракията?
Голям проблем да намеря голямо количество дестилирана
Дестилатора, като ти е под ръка, можеш и дестилирана вода да си правиш.
Аз си купувам от аптеките.
Ако не го знаеш : ракията и водата ги държиш една до друга най-малко 48 часа, за да си изравнят температурите, иначе става бял облак в съдът ,където разрешдаш, а и наливаш по малко.

Споделям личен опит и виждания, а не менторствам.
Аре,чао,че стана дълго.
hidrazin - майстор
infomar написа:
- Кажете каква минерална вода използвате за разреждане на ракията? Голям проблем да намеря голямо количество дестилирана :?
Какъв ти е проблема? Казан имаш, чешмяна вода имаш, огън имаш - какъв е проблема да си свариш един казан само от вода? Иначе дестилирана вода има в складовете за химикали - на туби от по 5 литра. Има и наливна - излиза по-евтино.
:partyman:
ivanovbg - майстор
Само да не е химически дестилирана - за акумулатори!
infomar
До сега съм направил 60 литра 75 градусова ракия дв. пр. и да я приведа към 45 гр. ми трябват ( 60 х 75 = 4500 / 45 = 100 литра. Като кажа в аптеката че ми трЕба дестилирана над 10 литра, ме гледат умно...... и разбиращо.... :? За да си произведа 200 литра трябва два/три дена да клеча до казана и да изгоря сумалък дърва..... А бе мъкаааа.... като гледам ще ми трябват общо около 200 литра :shock:
Попадна ми евтин материал... няма да го хвъргам я.... :lol:
Трябва да търся явно магазин за химически материали..... ама съмнително дали има в Плевен.
iva6ki - специалист
Хората ползват и минерална вода че таз от аптеката на 1,4-1,6лв/л
незнам де ти отива сметката. :?
infomar
iva6ki написа:
Хората ползват и минерална вода че таз от аптеката на 1,4-1,6лв/л
незнам де ти отива сметката. :?
Ами и аз това питах - каква марка е най-подходяща, ама никой не казва, явно не разреждат и си я пият концентрат... :? ..... или си купуват от аптеката....
ivanovbg - майстор
Аз слагам обикновена вода от най евтината в Кауфланд, мисля че беше лев и 50. Веднъж пробвах с минерална на Горна баня и доби някакъв метален привкус. Добре че беше малко.

Но да ти кажа май няма никакъв смисъл да си печеш ракия. Колкото и да съм изпекъл - 100-150литра, март пак тичам до магазина за купешка. Чудя се дали от догодина дали да си правя труда :?
hidrazin - майстор
infomar написа:
А бе мъкаааа.... като гледам ще ми трябват общо около 200 литра :shock:
Наливната дестилирана вода по спомен миналата година я взех някъде по 18-20ст. за литър.
  • 1
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8

Тема "Ракия - двойна преварка - как?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: