Някой пробвал ли е да монтира на казана датчик на електронен термометър продаван на всякъде и да следи температурата? Мисля, че няма да е проблем да се залепи с брашно и плат. Едва ли ще е възможно голяма прецизност, но в едни граници от 5 градуса дали може?
п.с.
- Кажете каква минерална вода използвате за разреждане на ракията? Голям проблем да намеря голямо количество дестилирана

............................................................
.....имам една голяма чанта със сини сливи, махам им костилките и ги пасирам със кухненския робот с ножове за пасиране.Получи се 6,7кг. пюре.Слагам към 30 литра изворна чиста вода в която има 30гр. лимонена киселина за да се получи с киселинност рН=4,5.Добавих и около 4-5кг захар и 5 хапчета витамин В комплекс.Получи се около 40 литра джибра със захарност от 20%.Сложих и един пакет суха мая от 11гр в тази джибра и на втория ден три лъжици сода бикарбонат.Днес 22.ІХ.2010 след 10 дневно ферментиране захаромера показа 0% захарност и след като прецедих през ситна мрежа да остане само течност я сипах в казаня.
Някой ще каже ли защо е поставена СОДА и защо рН трябва да е 4,5 ??