Последно нейде четох, че това е и класическата грешка- серпентината трябва да се сгъстява надолу- по този начин по- голямата част е на по- студената вода, която е отдолу. Ама казана е красавец.
Съвети за начинаещи готвачи.
bobykafe
- специалист
89 мнения в "Домашен казан за ракия?"
Transporterr
- специалист
- Мнения: 817
най ме израдва 40 литровата бака
айде дано я намокриш барем
айде дано я намокриш барем
boltik
- специалист
- Мнения: 912
Браво Емо.Сега започвай да отделяш по-малко за другия казан.От мед.Това сифтето ли е на казанчето?И един съвет.Направи му една барачка да не го вали дъж.И да я направиш по-широка.Казаните по-принцип са с по-два комина.Разбираш ме нали.Всяко начинание след време се изплаща,трябва само да си постоянен.
randori
- помощник
- Мнения: 13
Може и да не е точно мястото,ама на други места темите явно не се задълбават.Ей туй съм го правил и лете и зиме.Никаква философия.
Хигро много добре обяснява,но това количество вода,което прочетох нещо
не ми се връзва с долното писание.Който желае пояснения,готов съм.
Изпитана рецепта
за домашна водка
10кг.пшеница или ечемик се поставят в кеневирен (ютен) чувал.Завързва се здраво с канап,така че 2/3 от него да остане празен,за да може да поеме набъбването на зърното.Чувалът се поставя в 100 л.бидон.За първото зареждане се добавят 10 кг.захар и 1 кг.прясна хлебна мая,разтворена в 60 л.вода.Съдът се затваря с капак и се оставя на умерена температура наи-малко 21 дена.След това течността се излива и се дестилира в обикновен казан за ракия,но с много добро охлаждане.Спазват се обикновените правила на процеса изваряване.Чувалът със зърното остава в бидона,които се зарежда втори път като се слагат 10 кг.захар,0,5 кг мая и 60л. вода.След 21 дена и това количество се изварява,бидонът се зарежда трети път.Този път се слагат 10 кг захар,0.250кг.мая и 60 л.вода.При третото варене в казана се поставя и чувалът със зърното.От 1 кг.захар при добра ферментация и спазване правилата за дестилация се получават 0,7л. спирт 55-60 градуса.За да сме сигурни,че е отстранен напълно метиловият алкохол и аминокиселините е добре
да направим преварка на цялото количество,като при варенето посипем отгоре 150г.активен въглен.
Ако желаете водката да стане 40*,Ви препоръчваме рецептата на проф.Димитър Цаков,която е поместена в третото издание на книгата му „Производство на домашни вина и ракии”.умножава се алкохолният градус по литрите (в описания случаи 60*умножено с 21=1260). Получават се градусите на цялото количество водка.Разделят се на желания градус (1260/40=31,5).
От полученото количество се изважда количеството изварена водка (31,5-21=10,5).Полученото число е необходимото количество вода,за да стигне Вашата водка 40*.За предпочитане е водата да
е дестилирана и да се налива бавно с постоянно разбъркване.
НАЗДРАВЕ !!!
Хигро много добре обяснява,но това количество вода,което прочетох нещо
не ми се връзва с долното писание.Който желае пояснения,готов съм.
Изпитана рецепта
за домашна водка
10кг.пшеница или ечемик се поставят в кеневирен (ютен) чувал.Завързва се здраво с канап,така че 2/3 от него да остане празен,за да може да поеме набъбването на зърното.Чувалът се поставя в 100 л.бидон.За първото зареждане се добавят 10 кг.захар и 1 кг.прясна хлебна мая,разтворена в 60 л.вода.Съдът се затваря с капак и се оставя на умерена температура наи-малко 21 дена.След това течността се излива и се дестилира в обикновен казан за ракия,но с много добро охлаждане.Спазват се обикновените правила на процеса изваряване.Чувалът със зърното остава в бидона,които се зарежда втори път като се слагат 10 кг.захар,0,5 кг мая и 60л. вода.След 21 дена и това количество се изварява,бидонът се зарежда трети път.Този път се слагат 10 кг захар,0.250кг.мая и 60 л.вода.При третото варене в казана се поставя и чувалът със зърното.От 1 кг.захар при добра ферментация и спазване правилата за дестилация се получават 0,7л. спирт 55-60 градуса.За да сме сигурни,че е отстранен напълно метиловият алкохол и аминокиселините е добре
да направим преварка на цялото количество,като при варенето посипем отгоре 150г.активен въглен.
Ако желаете водката да стане 40*,Ви препоръчваме рецептата на проф.Димитър Цаков,която е поместена в третото издание на книгата му „Производство на домашни вина и ракии”.умножава се алкохолният градус по литрите (в описания случаи 60*умножено с 21=1260). Получават се градусите на цялото количество водка.Разделят се на желания градус (1260/40=31,5).
От полученото количество се изважда количеството изварена водка (31,5-21=10,5).Полученото число е необходимото количество вода,за да стигне Вашата водка 40*.За предпочитане е водата да
е дестилирана и да се налива бавно с постоянно разбъркване.
НАЗДРАВЕ !!!
hygro
- майстор
- Мнения: 2849
На зърнени суровини захар не се слага, а се озахарява нишестето им, като се малцуват.
Виж тук:
http://www.rakiyata.com/forum/viewtopic.php?f=7&t=90
Виж тук:
http://www.rakiyata.com/forum/viewtopic.php?f=7&t=90
randori
- помощник
- Мнения: 13
Hygro,благодаря за бързата реакция.Другата информация внимателно
я прочетох.Не знам защо смяташ,че по този начин не може да стане.
Вярно,че си има много тънкости,но и по този начин се получава,даже
както и пишеш на друго място вкусът е "кух",неопределен.
Като се постопли и като я заваря,пращам 1 литър за дегустация
Поздрави !
я прочетох.Не знам защо смяташ,че по този начин не може да стане.
Вярно,че си има много тънкости,но и по този начин се получава,даже
както и пишеш на друго място вкусът е "кух",неопределен.
Като се постопли и като я заваря,пращам 1 литър за дегустация
Поздрави !
kolev_k
- специалист
- Мнения: 794
Стефан написа:Как се прави/къде се купува метилоотделител?И има ли някакъв тестер за съдържание на метил в ракията?emil_v r написа:.. Мисля / следователно казанджийствам , да варя у водна баня на варелът на снимката ....И същевременно да отделяш метиловия алкохол от етиловия. Допълнително можеш да поставиш и метилоотделител на лулата.
Къде съм аз - къде сте вие ???
Къде си ти, къде съм аз
Тема "Домашен казан за ракия?" | Включи се в дискусията:
Сподели форума:
Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:
Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook:
Имаш нужда от подходящ професионалист за дома?
- Преустройство, ремонт и реновиране
- ↳ Вашите ремонти
- ↳ Кухня
- ↳ Баня
- ↳ Дневна
- ↳ Спалня
- ↳ Детска
- ↳ Градина
- ↳ Коридор
- ↳ Тераса и балкон
- Направи сам
- ↳ Направи сам
- ↳ Ремонтирай сам
- ↳ Къде е по-евтино?
- ↳ Дърводелство
- ↳ Ел. инструменти
- ↳ Металообработване
- ↳ Конкурс "Направи сам 2012"
- Строителство
- ↳ Всичко за вилата
- ↳ Къщи
- ↳ Саниране
- ↳ Хидроизолация
- ↳ Пасивни и нискоенергийни сгради
- Сухо строителство
- ↳ Окачени тавани
- ↳ Преградни стени и предстенни обшивки
- ↳ Сухи и повдигнати подове
- ↳ Декоративни елементи - колони, трегери, сводове и др.
- ↳ Всичко за гипскартона и гипсфазера
- Въпроси и Отговори
- ↳ Полезни съвети
- ↳ Автомобили
- ↳ Партньори
- ↳ Боядисване и Декориране
- ↳ Вентилация, климатици и термопомпи
- ↳ Водоснабдяване и канализация.
- ↳ Всичко за ремонта
- ↳ Електротехника
- ↳ Отопление
- ↳ Газификация
- ↳ Електроника и Схеми
- ↳ Газобетон
- ↳ От всичко по малко
- ↳ Компютри и периферия
- ↳ Уеб дизайн, PHP, MySQL, JavaScript, HTML..
- ↳ Мобилни устройства, GSM-и
- ↳ Нека се запознаем
- ↳ Recycle Bin
- Статии
- ↳ Практични решения
- ↳ Качване на снимки
- ↳ Какви статии искате?
- ↳ Готварство, туршии и зимнина
- ↳ Отмора и шеги
- ↳ От нищо нещо
- ↳ Не е за вярване
- ↳ Литература
- ↳ Връзки към Интересни сайтове
- Магазин
- ↳ Препоръки и Мнения за он-лайн магазина
- ↳ Крадeни инструменти !!!