asdf1234 написа:Здравейте,Кугер и ЕДИ са ти казали къде е ключът за бараката - няма да е като истинско но ще си го изядете с кеф. Никакъв натриев бензоат, когато решиш, че зелето е втасало му сагаш калиев сорбат според инструкцията на опаковката. Аз слагам морска сол 4 % на обема на бидона, но това вече е обсъждано, едно е зелето да ти е на терасата, друго е да е в избата. Солта изглежда много, но като изплакнеш втасалата зелка всичко си идва на мястото. Ако имаш помещение с постоянна плюсова температура нормата на солта е 3 % на налятата вода, ако те дразни съгата слагаш сорбат, ако ли не правиш сарми и салати.
Тази година сложихме киселото зеле някъде към ноември месец. 1,5 до може по по-малко от 2 процента сол използвахме. Зелето е добре на вкус, обаче стана много меко още от началото, а сокът се точи като сополи и е лигав. Има ли начин да се спаси или дори и доктор Хаус не може да помогне в този случай?
Съвети за начинаещи готвачи.
793 мнения в "Кисело зеле"
preslav
- майстор
Чираче
- майстор
А моето е домашно, собствено производство. Кьосе. Късно го разсадих, и зелките са около 10-15 см, но пък твърди като камък. И са перфектно като количество за салата, или някакво ястие. Купих и 3 зелки с по-голам диаметър за сърми. Вече е почти готово, но не съм го опитвал още. Винаги го правя с 4% ситна сол на водата, с която го заливам.
miroki
- майстор
asdf1234 написа:Ами общо взето сме сложили към 75-80 килограма зеле, 100-ина литра вода и 1,5-2 процента сол, ако не се лъжа...консерванти и други неща не сме слагали.Т.е. сложи ли сте 2 кг сол.
Та, ако добавиме сол в това засополило се вече състояние и го преточиме, а също евентуално и някакви консерванти като синапено семе, натриев бензоат и прочие, има ли шанс да стане нещо ядливо
Ако зелето става за ядене в момента, слагай калиев сорбат и го преточи 2 дена. И ще си се яде. Дали е хрупкаво или не, е въпрос на предпочитание и зъби
...
Относно солта сме го обсъждали много в темата по-рано, 4% на лътър сипана вода, не на литрите на бидона.
При мен 50 л. бидон, събира освен зелето и около 35 литра вода.
И съответно 1,4 кг. сол.
Делян
- специалист
miroki написа: Относно солта сме го обсъждали много в темата по-рано, 4% на лътър сипана вода, не на литрите на бидона.Даа, и при мен са такива пропорциите. И става идеално зеле. Още една седмица и мятаме и тазгодишното...
При мен 50 л. бидон, събира освен зелето и около 35 литра вода.
И съответно 1,4 кг. сол.
Да обновя темата.
Имам възможност да държа бидона със зелето на топло първоначално,с цел по-бърза ферментация.И чак като е готово смятам да го изкарам на студено. Някой правил ли е така? Има ли недостатък този начин?
Поздрави.
Имам възможност да държа бидона със зелето на топло първоначално,с цел по-бърза ферментация.И чак като е готово смятам да го изкарам на студено. Някой правил ли е така? Има ли недостатък този начин?
Поздрави.
[quote="Gnus"][/quote]
Това е вариант,но идеята е да може цялото зеле да си втаса както си му е редът.Проблемът при мен,е че държа бидона на открито и ми се струва,че последните две години ферментацията се пресичаше поради настъпването на студено време по-рано от очакваното. А по начина който съм намисли,ще го държа на топло,може би с достатъчно количество сол,за да не стане лигаво.Когато е готово,източвам течността,и понеже бидона не е много тежък,ще го дотътрузя до терасата.после доливам обратно сока.
Притесненията ми са от държането на топло,да не би пък ферментацията да протече по особен начин ,или както се казва,да се вкисне всичкото.
Поздрави.
Това е вариант,но идеята е да може цялото зеле да си втаса както си му е редът.Проблемът при мен,е че държа бидона на открито и ми се струва,че последните две години ферментацията се пресичаше поради настъпването на студено време по-рано от очакваното. А по начина който съм намисли,ще го държа на топло,може би с достатъчно количество сол,за да не стане лигаво.Когато е готово,източвам течността,и понеже бидона не е много тежък,ще го дотътрузя до терасата.после доливам обратно сока.
Притесненията ми са от държането на топло,да не би пък ферментацията да протече по особен начин ,или както се казва,да се вкисне всичкото.
Поздрави.
Тема "Кисело зеле" | Включи се в дискусията:
Сподели форума:
Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:
Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook:
Имаш нужда от подходящ професионалист за дома?
- Преустройство, ремонт и реновиране
- ↳ Вашите ремонти
- ↳ Кухня
- ↳ Баня
- ↳ Дневна
- ↳ Спалня
- ↳ Детска
- ↳ Градина
- ↳ Коридор
- ↳ Тераса и балкон
- Направи сам
- ↳ Направи сам
- ↳ Ремонтирай сам
- ↳ Къде е по-евтино?
- ↳ Дърводелство
- ↳ Ел. инструменти
- ↳ Металообработване
- ↳ Конкурс "Направи сам 2012"
- Строителство
- ↳ Всичко за вилата
- ↳ Къщи
- ↳ Саниране
- ↳ Хидроизолация
- ↳ Пасивни и нискоенергийни сгради
- Сухо строителство
- ↳ Окачени тавани
- ↳ Преградни стени и предстенни обшивки
- ↳ Сухи и повдигнати подове
- ↳ Декоративни елементи - колони, трегери, сводове и др.
- ↳ Всичко за гипскартона и гипсфазера
- Въпроси и Отговори
- ↳ Полезни съвети
- ↳ Автомобили
- ↳ Партньори
- ↳ Боядисване и Декориране
- ↳ Вентилация, климатици и термопомпи
- ↳ Водоснабдяване и канализация.
- ↳ Всичко за ремонта
- ↳ Електротехника
- ↳ Отопление
- ↳ Газификация
- ↳ Електроника и Схеми
- ↳ Газобетон
- ↳ От всичко по малко
- ↳ Компютри и периферия
- ↳ Уеб дизайн, PHP, MySQL, JavaScript, HTML..
- ↳ Мобилни устройства, GSM-и
- ↳ Нека се запознаем
- ↳ Recycle Bin
- Статии
- ↳ Практични решения
- ↳ Качване на снимки
- ↳ Какви статии искате?
- ↳ Готварство, туршии и зимнина
- ↳ Отмора и шеги
- ↳ От нищо нещо
- ↳ Не е за вярване
- ↳ Литература