• 1
  • 64
  • 65
  • 66
  • 67
  • 68
  • 102
Съвети за начинаещи готвачи.
КИМИ - специалист
Аз тая година съм на кота 150 мерло от пазара, 150 червено мешано от лозето и 50 бяло мискет.
Вече е в различни съдове само вино за тихата ферментация. Люспите и семките са забъркани със 100л вода и 25кг. захар за ракия в една голяма каца.
Вече започва да прилича на вино, но ще си напъна волята да не влизам в мазата до 1 ноември.
Andri01 - майстор
Кими,да малко инфо please ,как отделяш люспите и семките,че аз виждам голям зор в тази насока :?
Илчо Илиев - майстор
Andri01 написа:
Кими,да малко инфо please ,как отделяш люспите и семките,че аз виждам голям зор в тази насока :?
Преса, сонда в съда с джибрите, канелка на каца....
Andri01 - майстор
Преса-съд-филтър-помпа. Ама филтъра много се задръства и требе чистете! :sad:
илко илиев - специалист
колеги моля за съвет! Искам да направя вноро вино,колко вода и колко захар слагате или го докарвате на захарност примерно 22.
vvg - специалист
Andri01 написа:
Колега ,предлагам ти 2 варианта/сигурно има и други/:
1. Мелиш всичко, в бидони и след това с гевгира издьрпваш шлюпки, чепки/ако си ги оставил/и ти остава само чорбата.
2. След смилането монтираш си пресата и я ползваш за цедка-сипваш по малко от смления материал и прибираш самотока , без да пресоваш/или ако искаш пресовай-ти решаваш/.Аз ползвам втория начин и сьм доволен .Без пресоване, само самотока, а всичко останало в зрьнцата -за ракия. :drinkers:
crez - майстор
У наше село има закон "Жена която не си е изпрала вълната от остриганите овце и мъж който не си е изпил виното до нова година това не е семейство,огин да го гори" :drinkers:
илко илиев - специалист
не това имах предвид! Значи виното е готово вадя го от джибрите и искам да направя второ вино--- не материал за ракия а вино
Илчо Илиев - майстор
илко илиев написа:
не това имах предвид! Значи виното е готово вадя го от джибрите и искам да направя второ вино--- не материал за ракия а вино
3/1-вода/ захар
valentor - специалист
илко илиев написа:
колеги моля за съвет! Искам да направя вноро вино,колко вода и колко захар слагате или го докарвате на захарност примерно 22.
Пояснявам как го правя в моите любими туби от вода :
Предпоставка: 1 кг захар е около 0,92 ЛИТРА (според мен)

В 11 единадесет литрова туба от вода наливам 6 шест литра ВОДА и добавям 2 два кг ЗАХАР.
Получаваме общо 7,84 общо разтвор (вода + захар)
1,84 кг захар делено на 7,84 разтвор = 0,23468 х 100 = 23,47 % процента захарно съдържание в разтвора.
Според мен точно колкото трябва.
  • 1
  • 64
  • 65
  • 66
  • 67
  • 68
  • 102

Тема "Вино" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: