• 1
  • 65
  • 66
  • 67
  • 68
  • 69
  • 102
Съвети за начинаещи готвачи.
vladilen - специалист
и сега се пита в задачата защо трябва тубата да е 11 литрова :-D
КИМИ - специалист
Andri01 написа:
Кими,да малко инфо please ,как отделяш люспите и семките,че аз виждам голям зор в тази насока :?
Имам рибарски кеп със ситна мрежа, когато отделям люспите- с ръце или канче вземам люспите от шапката- най- отгоре почти не пускат, после в кепа(има голяма кофа отдолу) стискам няколко пъти и изсипвам полусухите люспи в чувал, а виното в друг съд за отлежаване,
не се стремя да изстисквам много, защото после люспите ги заливам с вода/захар 4/1 за ракия.
Ако обаче няма да се прави ракия- трябва да се вземе преса- тя пуска още 10% вино.

Люспите в шапката са само отгоре и като отгребеш няколко пъти, отдолу остава само вино, така че е лесно.
КИМИ - специалист
Илчо Илиев написа:
илко илиев написа:
не това имах предвид! Значи виното е готово вадя го от джибрите и искам да направя второ вино--- не материал за ракия а вино
3/1-вода/ захар
Ако си купил добре узряло грозде- мерло например е грехота да не се направи нещо с джибрата след бурната ферментация, най- добре е да се отдели на 5-7 ден.

Внимавайте захарния разтвор да не е по-горещ от 40гр.С, след разбиване на захарта, защото горещата вода може да убие дрождите, които са работниците при ферментацията.
При второ вино НЕ се добавят нито културни дрожди, нито серниста киселина!
caribi - специалист
crez написа:
У наше село има закон "Жена която не си е изпрала вълната от остриганите овце и мъж който не си е изпил виното до нова година това не е семейство,огин да го гори" :drinkers:
:? Като издумкат виното до нова година, какво пият после, или помагат на жените си да изперат вълната? :-D
КИМИ - специалист
caribi написа:
Като издумкат виното до нова година, какво пият после
После се прави Второ вино(Тънко вино) :rock: , към март-април- Трето(на него му викат Кисалаш). :rock:
bulhomes2 - майстор
Миналата година правих второ вино. Стана много по-силно от първото. Не помня колко, но ако някой иска ще го мерна пак. Обаче не можах да го изпия, че беше гадно на вкус (за разлика от първото). Отдадох го на бентонита, защото за сефте слагах такова. Мислех да го хвърлям. Но онзи ден рекох да го опитам (че тая година май и такова няма да има) и О ЧУДО... Няма гадния вкус и си е супер за пиене...
КИМИ - специалист
За какъв чеп си слагал бентонит, като си имал намерение да го пиеш още тогава?
Да, има гаден вкус, особено ако се предозира над 10грама на 100литра вино, този вкус изчезва при откаляването(махане на утайката), освен това
след добавянето му се чака 10 дни, добавя се 50г./100л. серниста и се бутилира и после бутилката е без утайка.
Това му е предназначението- за бистрене на вината, в домашни условия ако не бутилираме, е излишно да се използва.
Mega - специалист
Колеги, имах проблеми със захаромерите. Три различни, показват три различни стойности. Накрая направих 20% захарен разтвор от 100 грама захар и 400 грама вода. След това при стайна температура 20 градуса ги натопих и калибрирах да показват 20 захарни градуса всичките. Не знам колко е правилно, но не измислих по-добро решение. Някакви по-добри идеи?
КИМИ - специалист
При вече започнала ферментация захаромера вече не показва нищо общо с % захарност, защото има и алкохол. Обикновените захаромери отчитат до 2 часа след смилането, след това се побъркват.
Mega - специалист
Кими, никъде не съм написал, че съм мерил дни след слагането на материала? Казвам, че с три захаромера ми даваше различни стойности. Мерено е веднага след смилането. Взех от приятели още два захаромера и нагодих някак си 23 градуса. Но сега искам да видя как да действам с лични ми захаромери.
  • 1
  • 65
  • 66
  • 67
  • 68
  • 69
  • 102

Тема "Вино" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: