• 1
  • 65
  • 66
  • 67
  • 68
  • 69
  • 121
Съвети за начинаещи готвачи.
gogin - специалист
Аз вчера си закупих от метро- контрафиле на 8лв/кг, врат на 7лв/кг и бут на 7лв/кг. Всичко това е свинско. Взех и едно телешко сърце на 6лв./кг. и съм ги заложил в хладилника да се киснат. Довечера ще заложа сърцето пък другото ще почака до утре вечер.
п.п. промоцията е валидна до 05.11.2014г
Mega - специалист
Колега, интересна ми е рецептата за телешкото сърце, ако може да я споделиш. ;)
kuger - майстор
Mega написа:
Аз имам една, но не пробвана:
сърца по махленски
2 кг.телешки сърца се измиват и нарязват на филийки от по 1,5см.
очистват се от излишният материал и пак ги измивате.
оставяте ги за 2-3 часа да се отцедят от кръвта и водата.
после само със влажна ръка ги навлажнявате и разтривате хубаво със сол.
така стоят 12 часа в хладно помещение не хладилник, разбира се, овесени на връв.
После приготвяте смес от/шарена сол,чубрица,червен пипер може да леко лют кой както обича/.
измивате сърцата със студена вода да падне солта и докато са мокри заравяте ги в сместа
може да е в/у вестник или сместа да е във здрава найлонова торба и хубаво ги пресовате с ръка
по 2-3 пъти всяко парче.
Съответно следващото действие ви е познато, увесване на прът за да им дойде акъла
и след 12-15 дена, като изсъхнат тънко нарязани със винце.......
Обаче при мен резултата при мен е един и същ, махалата е в къщи на ракия и сърца, а ако е петък
и на другият ден съм на лов, и по някаква щастлива случайност е останало едно парченце да преживям на пусията, този ден е дар от бога .
Да ви е вкусно!
Грамаж нарочно не сам сложил за подправките защото всеки слага повече от това което му харесва .
Но това е правилната смес аз лично наблягам на шарената сол.
Дано ви хареса после можете да почерпите по ракия аз не отказвам ха-ха
gogin - специалист
Сърцето(а) се почистват от съсиреци мас и щипи. изкисват се в студена вода за около час. През това време завирам 3л. вода с 150гр. сол. Като изстине саламурата заливам сърцата и им сипвам 20мл. оцет, така стоят от 12 до 48ч (зависи колко солено обичаш). Вадиш от саламурата отцеждаш за около час, подправки що душа ти сака и да се веят(сушат). след 6-7 дена вече са готови за консумация :drinkers:
КИМИ - специалист
Имам един въпрос към по-опитните по темата:
Ако взема свинска рибица и я обработя като за сушене, мога ли да я провеся в кухнята- имам един корниз към бокса, където не пречи, малко встрани от климатика, през деня там няма никой и не пречи, а климатика си духа денонощно и е 17-18 градуса, и дали ще капе нещо, в кухнята не се готви, миризми?
kuger - майстор
КИМИ написа:
Имам един въпрос към по-опитните по темата:
Ако взема свинска рибица и я обработя като за сушене, мога ли да я провеся в кухнята- имам един корниз към бокса, където не пречи, малко встрани от климатика, през деня там няма никой и не пречи, а климатика си духа денонощно и е 17-18 градуса, и дали ще капе нещо, в кухнята не се готви, миризми?
Мисля топло ще му е. Ако пасва да овесиш мезето срещу външното тяло на климатика ще е супер.
Естествено, климатика да е в режим на отопление.
КИМИ - специалист
Oтвън мога, но ще го духа с минусови температури. :cold:
kuger - майстор
Щом е осолено, кво ти пука, тъкмо ще му издърпа водата по-бързо.
Stefan_62 - майстор
Mega написа:
Ето ти една изпитана многократно рецепта:

Телешко сърце (пъстърма)
Продукти:
телешко сърце
морска сол
чимен смлян
черен пипер смлян
чубрица
червен пипер
Начин на приготвяне
Нарязва се месото на ивици дебели 1см.В съда в който ще се поставят парчетата (измити и отцедени) се посипва сол.Подрежда се ред месо и отново се посипва със сол.Най-отгоре е сол.Престоява 48 часа.Изважда се от солта и се оставя в студена вода да престои 8 часа.Отцежда се .Смленият чимен се залива с вода и преседява 8 часа.Чимена се отцежда от водата и се смесва със смлян черен пипер и чубрица и други подправки пожелание.Месото се намазва (овалва) с тази смес от подправки и се оставя в хладилника за около 2 часа.След изваждането може да се намаже още веднъж и закачени на конец се оставят да вехнат.

Но си е голяма хамалогия /когато го почистиш се получава 50% чисто месо/, по-добре дай някой лев отгоре и си вземи телешки шол.
stiv1961 - майстор
Stefan_62 написа:
Ето ти една изпитана многократно рецепта:
Ти май тая рецепта я беше споделил и аз я реализирах миналата година с две свински сърца, станаха ,,върха" на сладоледа :) .... таз година ша обера на всички прасета сърцата :-D
  • 1
  • 65
  • 66
  • 67
  • 68
  • 69
  • 121

Тема "Домашен майсторлък - месна диета :-D" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: