Mega написа:На 6-ти сложих два бидона мерло и един каберне. До вчера всичко бе наред, но от вчера кабернето спря да кипи? Мерлото си е ок, кипи си, бъркам си го и запалката не гори в бидона. Кабернето спря, не е прекипяло обаче, шапката е горе, но е кишава, не се надига и не кипи. Запалката си гори. В мазето поддържам 20-21 градуса? Идеи?Измери захарността със захаромер, макар и да не показва вярно заради алкохола, който вече се е образувал. Та ако покаже 8% или по-малко е нормално да няма видими признаци на ферментация- в този случай на тези дни всичко е ОК, ако е повече захарността- пиши, защото трябва да рестартираш ферментацията. И в двата случая разбърквай шапката по 2-3 пъти на ден и затваряй плътно капака да не навлиза въздух.
Съвети за начинаещи готвачи.
КИМИ
- специалист
1011 мнения в "Вино"
КИМИ
- специалист
- Мнения: 540
Mega,
не ме разбра- искам сега да измериш захарността, колкото и резултата да не дава точния % заради алкохола в мъстта.
Ако е под 8%- свиркай си, ти си ОК,
ако е над 8-10%- пиши какво показва да помислим за рестарт.
Прецеди само сок през тензух без люспи и месести части и пиши резултата.
не ме разбра- искам сега да измериш захарността, колкото и резултата да не дава точния % заради алкохола в мъстта.
Ако е под 8%- свиркай си, ти си ОК,
ако е над 8-10%- пиши какво показва да помислим за рестарт.
Прецеди само сок през тензух без люспи и месести части и пиши резултата.
КИМИ
- специалист
- Мнения: 540
bulhomes2 написа:Формула имаше бе Стив. 80 литра мъст с 15° захарност, колко захар трябва. По това грубо смятам към 5 кг, но имаше формула по която преди го смятах точно.Ако отбележим:
Захарноста която искаме да получим с G в %
Захарноста на плод с P в %
Количеството джибра с H в кг.
То формулата се получава.
Z = H x (G-P)/100 : 1 - (G-P)/100
Ще ти сметна- ако имаш 80 кг. шира и искаш 21% захарност:
Z=
80х(21-15)/100 : 1-(21-15)/100= 5.10638297872 кг. захар.
stiv1961 написа:Какво има толкова за смятанеСтив сгреши с 300 грама, за малки обеми, обаче и той ще догоди хубаво вино....За да завишиш с 6 % за да стане 21 % ти трябват 6 х 0.800 кг.= 4.800 кг. захар. Капиш



Тема "Вино" | Включи се в дискусията:
Сподели форума:
Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:
Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook:
Имаш нужда от подходящ професионалист за дома?
- Преустройство, ремонт и реновиране
- ↳ Вашите ремонти
- ↳ Кухня
- ↳ Баня
- ↳ Дневна
- ↳ Спалня
- ↳ Детска
- ↳ Градина
- ↳ Коридор
- ↳ Тераса и балкон
- Направи сам
- ↳ Направи сам
- ↳ Ремонтирай сам
- ↳ Къде е по-евтино?
- ↳ Дърводелство
- ↳ Ел. инструменти
- ↳ Металообработване
- ↳ Конкурс "Направи сам 2012"
- Строителство
- ↳ Всичко за вилата
- ↳ Къщи
- ↳ Саниране
- ↳ Хидроизолация
- ↳ Пасивни и нискоенергийни сгради
- Сухо строителство
- ↳ Окачени тавани
- ↳ Преградни стени и предстенни обшивки
- ↳ Сухи и повдигнати подове
- ↳ Декоративни елементи - колони, трегери, сводове и др.
- ↳ Всичко за гипскартона и гипсфазера
- Въпроси и Отговори
- ↳ Полезни съвети
- ↳ Автомобили
- ↳ Партньори
- ↳ Боядисване и Декориране
- ↳ Вентилация, климатици и термопомпи
- ↳ Водоснабдяване и канализация.
- ↳ Всичко за ремонта
- ↳ Електротехника
- ↳ Отопление
- ↳ Газификация
- ↳ Електроника и Схеми
- ↳ Газобетон
- ↳ От всичко по малко
- ↳ Компютри и периферия
- ↳ Уеб дизайн, PHP, MySQL, JavaScript, HTML..
- ↳ Мобилни устройства, GSM-и
- ↳ Нека се запознаем
- ↳ Recycle Bin
- Статии
- ↳ Практични решения
- ↳ Качване на снимки
- ↳ Какви статии искате?
- ↳ Готварство, туршии и зимнина
- ↳ Отмора и шеги
- ↳ От нищо нещо
- ↳ Не е за вярване
- ↳ Литература
- ↳ Връзки към Интересни сайтове
- Магазин
- ↳ Препоръки и Мнения за он-лайн магазина
- ↳ Крадeни инструменти !!!