• 1
  • 67
  • 68
  • 69
  • 70
  • 71
  • 102
Съвети за начинаещи готвачи.
КИМИ - специалист
Mega написа:
На 6-ти сложих два бидона мерло и един каберне. До вчера всичко бе наред, но от вчера кабернето спря да кипи? Мерлото си е ок, кипи си, бъркам си го и запалката не гори в бидона. Кабернето спря, не е прекипяло обаче, шапката е горе, но е кишава, не се надига и не кипи. Запалката си гори. В мазето поддържам 20-21 градуса? Идеи?
Измери захарността със захаромер, макар и да не показва вярно заради алкохола, който вече се е образувал. Та ако покаже 8% или по-малко е нормално да няма видими признаци на ферментация- в този случай на тези дни всичко е ОК, ако е повече захарността- пиши, защото трябва да рестартираш ферментацията. И в двата случая разбърквай шапката по 2-3 пъти на ден и затваряй плътно капака да не навлиза въздух.
Mega - специалист
Всичко се бърка сутрин и вечер. За това видях, че има и проблем. Мерлото има шапка, кабернето седи кашаво, тоест нищо не я надига за да стане горе. Това от 24 часа. Преди това беше ок. И трите бидона са един до друг, бъркам с една бъркалка? И трите ги заложих на 23%.
КИМИ - специалист
Mega,
не ме разбра- искам сега да измериш захарността, колкото и резултата да не дава точния % заради алкохола в мъстта.
Ако е под 8%- свиркай си, ти си ОК,
ако е над 8-10%- пиши какво показва да помислим за рестарт.
Прецеди само сок през тензух без люспи и месести части и пиши резултата.
bulhomes2 - майстор
Бе къде беше една формула за добавяне на захар към току що намачканото грозде за достигане до 21°? Имаше нещо - литри, сегашна захарност, търсена захарност = кг захар...
stiv1961 - майстор
С добавянето на един килограм захар на 100 кг гроздова каша, респективно 100 л мъст, захарността се повишава с един процент.
bulhomes2 - майстор
Формула имаше бе Стив. 80 литра мъст с 15° захарност, колко захар трябва. По това грубо смятам към 5 кг, но имаше формула по която преди го смятах точно.
Mega - специалист
... Трите бидона са сложени на 23, ако има проблем, ще спрат и трите?
stiv1961 - майстор
Какво има толкова за смятане :) , 100 л мъст+ 1 кг. захар повишават с 1 %, респективно 80 л мъст + 0.800 кг .захар повишават с 1 %. За да завишиш с 6 % за да стане 21 % ти трябват 6 х 0.800 кг.+ 4.800 кг. захар. Капиш :)
КИМИ - специалист
bulhomes2 написа:
Формула имаше бе Стив. 80 литра мъст с 15° захарност, колко захар трябва. По това грубо смятам към 5 кг, но имаше формула по която преди го смятах точно.
Ако отбележим:
Захарноста която искаме да получим с G в %
Захарноста на плод с P в %
Количеството джибра с H в кг.
То формулата се получава.

Z = H x (G-P)/100 : 1 - (G-P)/100
Ще ти сметна- ако имаш 80 кг. шира и искаш 21% захарност:
Z=
80х(21-15)/100 : 1-(21-15)/100= 5.10638297872 кг. захар.
stiv1961 написа:
Какво има толкова за смятане :) ...За да завишиш с 6 % за да стане 21 % ти трябват 6 х 0.800 кг.= 4.800 кг. захар. Капиш :)
Стив сгреши с 300 грама, за малки обеми, обаче и той ще догоди хубаво вино. :rock: :weedman: :-D
stiv1961 - майстор
Z = H x (G-P)-до тук го разбрах, но защо го делиш на това: 1 - (G-P)/100 :?
  • 1
  • 67
  • 68
  • 69
  • 70
  • 71
  • 102

Тема "Вино" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: