• 1
  • 68
  • 69
  • 70
  • 71
  • 72
  • 102
Съвети за начинаещи готвачи.
bulhomes2 - майстор
Баш за това питах. Мерси Кими. Направих я в екселска табличка за автоматично пресмятане.

Прикачен файл

Vino.rar
(6.08 KиБ) Свален 180 пъти
КИМИ - специалист
stiv1961 написа:
Z = H x (G-P)-до тук го разбрах, но защо го делиш на това: 1 - (G-P)/100 :?
Всяка съставка си има и обемни проценти, затова-захарта като се разтвори в ширата не е 1кг.=1литър.
Hoвoceлckи - майстор
Mega написа:
Колеги, дайте едно рамо. На 6-ти сложих два бидона мерло и един каберне. До вчера всичко бе наред, но от вчера кабернето спря да кипи? Мерлото си е ок, кипи си, бъркам си го и запалката не гори в бидона. Кабернето спря, не е прекипяло обаче, шапката е горе, но е кишава, не се надига и не кипи. Запалката си гори. В мазето поддържам 20-21 градуса? Идеи?
Същото е положението и при мен. Имам чувството, че захарта е фалшива, но не съм наясно ... Миналата година ми се случи същото, но при второто зареждане (за ракия). Мислех, че е спряла ферментацията поради захладняване на времето, но при проба на вкус нямаше никаква сладост. Варих я чак през май, но ми пусна съвсем слабо. Сега също няма никаква слодост, даже леко киселее. Мисля да вземе да сложа пак още захар :?
Съществен прлем: като взимах сок за измерване на захарността отгоре ми отчиташе 20%, а при отточване от канелката - над 25%. Така и не разбрах с каква захарност стартирах ферментацията :?
Забелязвал съм, че има разлика и други години, но чак толкова голяма ...
КИМИ - специалист
Hoвoceлckи написа:
Mega написа:
...от вчера кабернето спря да кипи?
Същото е положението и при мен. ...
За пореден път ви моля да ми измерите със захаромера захарността СЕГА!
Хем искате помощ, хем не слушкате(за Mega се отнася).
Чакам. [-(
valentor - специалист
Къде, ..КЪДЕ ги съхранявате тези Ваши бидони ?
Хладна е есента.
По теория /някои са добри теоретици/ за да има ферментация се изисква минимум 16 шестнадесет градуса Целзиеви = температура плюс.
Ако Вашите на някъде... на тераса, под навес ... = забравете.
Като се стопли ще .. продължи ферментацията.
Така съм твърдо убеден аз.
Моето второ вино, което представлява джибри=майка , заляти с 23 % захаро-воден разтвор , си ферментира успешно , НО ПРИ ПОСТОЯННА ТЕМПЕРАТУРА , от около 16-17 -18 ,в различните дни, щото беше и малко топло напоследък, градуси Целзиеви.
Замислете се дали тук не е ключът от палатката.
Mega - специалист
Сега смогнах да замеря това, което иска Кими. Значи захаромера удря дъното - два броя под 5%. Виномера дава към 8% алкохол, което е малко! И мерлото и кабарнето са стартирани на 23% по три захаромера. Мерлото още си кипи стабилно. Интересното е, че не се държи като превряло, шапката не е паднала долу? Има ли как да му сложа още захар?

valentor - В мазето, електронен термостат държи 20-21 градуса температура.
Hoвoceлckи - майстор
valentor написа:
Къде, ..КЪДЕ ги съхранявате тези Ваши бидони ?
Хладна е есента.
По теория /някои са добри теоретици/ за да има ферментация се изисква минимум 16 шестнадесет градуса Целзиеви = температура плюс.
Ако Вашите на някъде... на тераса, под навес ... = забравете.
Като се стопли ще .. продължи ферментацията.
Така съм твърдо убеден аз.
Hoвoceлckи написа:
Варих я чак през май, но ми пусна съвсем слабо.
В класическо мазе, в класическа бъчва (не подценявам термоизолационното й свойство)
КИМИ написа:
За пореден път ви моля да ми измерите със захаромера захарността СЕГА!
Хем искате помощ, хем не слушкате
Hoвoceлckи написа:
Съществен прлем: като взимах сок за измерване на захарността отгоре ми отчиташе 20%, а при отточване от канелката - над 25%. Така и не разбрах с каква захарност стартирах ферментацията :?
Забелязвал съм, че има разлика и други години, но чак толкова голяма ...
?
Mega написа:
Мерлото още си кипи стабилно. Интересното е, че не се държи като превряло, шапката не е паднала долу? Има ли как да му сложа още захар?
Топни пръста и оближи. Ако се забелязва сладост, наистина не е превряло. Клечката, че гори означава, че няма бурна ферментация, но за "тиха" е ... не е актуален критерии. Наличие на "шапка" също не е критерии за протичаща ферментация (личен извод без претенци за дълбоко познаване на материята)
Mega - специалист
Така, на вкус кабернето си е горчиво, няма грам сладост. Явно е превряло за 13 дни. Мерлото още леко сладни и си кипи. Въпроса е може ли да сложа още захар за да качи с 2-3% алкохола?
Hoвoceлckи - майстор
По принцип така се прави коняка - превира с коцентрация на захарта като за вино, след това се доозахарява и протича нова ферментация, но по-бавно. Преди години си правих експеримент като подсладих и подгрях готово (отточено) вино. Е не се активира ферментация. Може би това трябва да се прави на по-ранен етап - преди да е преминала тихата ферментация и да е отточено :? Или може би добавят дрожди ...
Hoвoceлckи написа:
Мисля да вземе да сложа пак още захар :?
Щеше да е добре някой с практика да ни осветли, но ... аз ще рискувам и ще експериментирам.
Илчо Илиев - майстор
Hoвoceлckи написа:
По принцип така се прави коняка - превира с коцентрация на захарта като за вино, след това се доозахарява и протича нова ферментация, но по-бавно. .
:? Сигурен ли си в това което пишеш или просто ти го е казала една комшийка?
Hoвoceлckи написа:
Преди години си правих експеримент като подсладих и подгрях готово (отточено) вино. Е не се активира ферментация.
Hoвoceлckи написа:
.
И след това не си разбрал,че на превряло вино/материал за ракия не се слага повече захар след преминала ферментация и сега смяташ пак да го направиш???
За да имате добро вино има няколко важни фактора, като основния е да се ''заложи'' материала с необходимата захарност,за да се получи достатъчно алкохол в крайния продукт, който е консервант и не допуска повреди ,НО това е деликатен момент и не бива да се прекалява с % захарност,защото тя от своя страна , при високи стойности, над 22-23 затруднява работата на дрождите, дори и културните,а при по-висока захарност не започва ферментация...
Пак го казвам, оптималната захарност при червените вина е 19-20%,а за белите 21%...
При нужда се долива и вода,ако гроздето е с по-висока захарност...
Другия фактор е температурата, и тя като захарността трябва да варира в граници 19-22 градуса,но отклонение с 5 гр, са допустими...
Захарта тази година е на рекордно ниски цени,а това е подозрително от към качество...
Нямам идея коя захар е добра,но през годините съм срещал фалшива захар, на мои приятели им е вкисвало виното от този проблем...става сладко кисело,което според мен се дължи на подсладители,които слагат в захарта менте,а те не се разграждат от дрождите :axe:

Ся,при спряла ферментация има малко варианти за рестарт с успешен край,като е важна причината,за да се избере вариант..
Ако е спряла в началото и има още висока захарност,а причината е температура, вариантът е -направа на закваска от дрожди и повишаване на температурата,но не с затопляне на джибрите/виното ,а преместване в топло помещение.
Ако ферментацията е спряла след бурната ферментация и захарността е ниска, вариант е да се направи нов материал, поне 1/3 от обема на основния материал и като започне бурната ферментация да се смесят...
Варианта с добавяне на още захар само ще съсипе материала, няма да започне ферментация,поради високото съдържание на алкохол,който не позволява на дрождите да ''работят'',но може да да стане оцетна ферментация...
  • 1
  • 68
  • 69
  • 70
  • 71
  • 72
  • 102

Тема "Вино" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: