• 1
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 15
Съвети за начинаещи готвачи.
янко - специалист
Содата дава един странен вкус,утре ще пробвам и с пепел
hidrazin - майстор
valentor написа:
... но кисела ракия ми е чудно как може да има.
Какъв е проблема да е кисела? Ако е почнала другата ферментация се получава оцетна киселина която си минава през лулата. Пък оцетната киселина си е оцет - кисел. :-D
Още по-лошото е че ако не се неутрализира със сода още преди варенето част от нея се свързва с етиловия алкохол и се получава етилацетат който също си минава през лулата. Все пак температурата му на кипене се различава с по-малко от градус от тази на етиловия алкохол. Има аромат наподобяващ плодове и тъй като си е естер директно отива в черното дробче и нарушава мастния обмен. Та с една дума те подготвя за една хубава цирозка.
:partyman:
янко - специалист
Сложих 2 пакетчета сода във виното но явно не са били достатъчни.Явно работата отива към преварка.Разбрах че трябва да я разредя до 30 градуса но не разбрах сода да слагам ли?
Засега съм на милостта на дядото(да е жив и здрав)
янко - специалист
Здравейте отново,срам и позор,имам 120 литра 50 градуса ракия а нямам ккво да пия(да е жив и здрав дядото и шурея че почти не пие).Сода или пепел да слагам за преварката?Четох доста противоречиви мнения.Питах и на казан ,но ми искат 70 лв за преварка и явно ше я варя в моя.На казана видях че на изхода от охладителя има едно странно разклонение с чашка за спиртомера,доколкото разбрах е нещо за отделяне на метила.Някой може ли да обясни за какво служи и евентуално да даде чертеж?
Много съжалявам че нито веднъж не гледах баща ми какво прави,казана си беше негова изработка.До сега лоша ракия не беше вадил ,с изключение на моя милост и вуйчо ми
hidrazin - майстор
янко написа:
На казана видях че на изхода от охладителя има едно странно разклонение с чашка за спиртомера,доколкото разбрах е нещо за отделяне на метила.Някой може ли да обясни за какво служи и евентуално да даде чертеж?
Ако имаш снимка ще е по-лесно или поне да се опиташ да го начертаеш. Варианти за модификации на казани - колкото казани, толкова и модификации.
На изхода на охладителя не може да има нещо за отделяне на метила. Просто не е възможно и колкото го има си отива в ракията.
kuger - майстор
янко написа:
На казана видях че на изхода от охладителя има едно странно разклонение с чашка за спиртомера,доколкото разбрах е нещо за отделяне на метила.Някой може ли да обясни за какво служи и евентуално да даде чертеж?
Това ли имаш в предвид?
http://www.rakiyata.com/forum/download/ ... &mode=view
янко - специалист
Да,такова само че входящата тръба имаше разклонение нагоре(нещо като отдушник)и надолу и завършва с кран.
А това нещо за какво служи?
hidrazin - майстор
Ами това от снимката държи спиртомера. Отдушника е да не ти изстреля спиртомера при наличие на газове а крана вероятно за да можеш да спреш огнената вода докато си сменяш съдовете или отделяш първак, ракия, патоки ...
http://www.rakiyata.com/forum/viewtopic.php?f=9&t=442
А това от снимката дано поне го е запоил с чист калай а не оловен припой. :? Луди хора.
янко - специалист
Здравейте,вчера пак варих и от 70л ракия малко под 30 гр изкарах 30л над 60 гр.Спиртомера ми е до 60гр и пада като котва на дъното.Отделих 1л първак и спрях на 42гр и почти веднага патокито тръгна под 30гр.Този път ракията ми сладни и незнам вече дали не си внушавам,сложих едно пакетче сода че имаше и доста кисела ракия.Днес зареждам още едим казан и ако не е кисела разреждам всичко на 50 гр и в бъчвата
iva6ki - специалист
Колега содата дето си сложил е добре не си прецакал нищо,
само дето с преварка не се оправя напълно а после се минава
през активен въглен на тънка струйка.Следващия път като вариш
с 1-2лъжици домашен мед се намазва капака на казана (на много тънко).
При оправяне на кисела ракия после трябва и бъчва както си писал :partyman:
тъй като поради изброените процедури аромат надали ще остане.
Предполагам че знаеш но сода като слагаш и дай 1-2 дни да свърши работа.
  • 1
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 15

Тема "Варене на ракия" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: