Mega написа:Така, на вкус кабернето си е горчиво, няма грам сладост. Явно е превряло за 13 дни. Мерлото още леко сладни и си кипи. Въпроса е може ли да сложа още захар за да качи с 2-3% алкохола?Видя ли, че можеш и сам да си отговориш на напразните притеснения.

Каква видима ферментация чакаш, след като захарта се е разградила. За меренето на алкохол с домашен виномер епруветка въобще не искам да ти го коментирам колко е неточно, при начална захарност 23% се очаква алкохол около 13%, но той се отчита с рефрактометър, а не с виномер. С виномер като твоя и купешко вино ще изкара гОла- вода. Повече захар НЕ добавяй, нито дрожди, нито серниста киселина, даже въздух не му пускай!
Екстра ти се развива виното- захлупвай плътно, подържай 20гр.С и вече няма нужда и да го бъркаш- остави го на мира още 10-15 дена да се избистри..
