• 1
  • 74
  • 75
  • 76
  • 77
  • 78
  • 102
Съвети за начинаещи готвачи.
Илчо Илиев - майстор
КИМИ написа:
Тоя аромат на липовка и отело в северните ни щати е доста предпочитан,
защото дядовците ни са садили такива асми директни сортове и много хора си го харесват
повече пред "гейското" каберне и мерло. За по-хард вкус се буха заедно с чепките в бурето и не се бърка повече. Както се казва:
"На вкус и цвет, друзей нет". :partyman:
Знаеш ли колко писах и трих и все не мога да намеря прилични думи да напиша.......
Някой от колегите беше ти написал,че четеш по форумите разни глупости и ги мацаш тук,а аз ще ти кажа,че е крайно време да спреш да пишеш глупости,че станахте двама с Тинки, дет ви бъзикат и подиграват останалите :lol:
Що не вземеш да си кажеш от къде си, да покажеш какво имаш ,че си толкова на ясно с тази материя или пак си чел в някой форум или си го чул от една комшийка...
Лично за твое сведение( и го запомни)Това, което ти наричаш '' липовка и отело'' се отглежда в ЦЯЛА България,а тук, в северна/североизточна Б-я предимно е останало от тази група гроздя защото бяха унищожени "гейските" сортова от студа и от ликвидацията на ТКЗС...
От друга страна този израз-''дядовците ни са садили такива асми директни сортове '' обеснява твоите знания и понятия от тези неща :lol: , но не виждам смисъл да ти обеснявам ,защото ти си експерта... :lol: :lol: :lol:
''За по-хард вкус се буха заедно с чепките в бурето и не се бърка повече. ''
Това няма смисъл да го коментирам, то говори за твоята компетенция за тези неща :lol:
КИМИ написа:
100 пъти е по-добре да си купиш грозде и да си направиш домашно вино, отколкото кутия от хипермаркета. Поне ще пиеш вино от грозде, а не от шлака + бъз + гъз.
Ти да не бъркаш кутия и светлозелено пластмасово 2л.-во шише :?
Я обясни колко хора ,в града, имат тази възможност, да си купят 200-300 кг грозде и да си направят домашно, истинско вино :?
П.П. Спести си отговорите, няма смисъл да се излагаш повече,но то докато с колегите ти обръщаме внимание и пишем в темата, ти ще си се изявяваш...
caribi - специалист
В интерес на истината, без да искам да засегна някого, в някои държави са забранени за направа на вино сортове като отело, липовка придават "лисичи " вкус на виното, също ги водят канцерогенни. :| без емоции и сръдни :-D
Илчо Илиев - майстор
caribi написа:
В интерес на истината, без да искам да засегна някого, в някои държави са забранени за направа на вино сортове като отело, липовка придават "лисичи " вкус на виното, също ги водят канцерогенни. :| без емоции и сръдни :-D
В интерес на истината и ТУК има такава разпоредба,но говорим за директни сортове,а дали тези-така наречените унгурия, добруджанско, бодни пръчка-пий вино и както се сетите още, са директни или се има в предвид подложките-Шасла, Монтикола и др., няма обяснение..... :?
Иначе , докато имаше винпром в село и лозенца, винпрома изкупуваха наред всичко, а тук 90% от лозенцата бяха унгурия....
Пил съм и съм правил чудно винце от букет унгурия,но съм пил и чак гадно вино от Мавруд/Мерло, така,че не само голямото име на сорта са определящ фактор за доброто вино,а, и още нещо за специалистите, от червените и някои от белите сортове, второто вино става по-добро от първото,но това е друга тема.... :drinkers:
КИМИ - специалист
Илчо Илиев написа:
...от червените и някои от белите сортове, второто вино става по-добро от първото,но това е друга тема...
ахахахах :lol: :lol: :lol:
Теди - специалист
Илчо Илиев написа:
... второто вино става по-добро от първото,но това е друга тема.... :drinkers:
За кои сортове става въпрос?
Илчо Илиев - майстор
Теди написа:
Илчо Илиев написа:
... второто вино става по-добро от първото,но това е друга тема.... :drinkers:
За кои сортове става въпрос?
Е, поне успях да разбера,че четете това, което пиша :lol: :lol: :lol:
На оня врачанския какво ли не му написах,но както казват по нашия край, лепне му като тръне на ламарина,но е видял за второто вино,че даже го е и осъзнал,че е смешно..... :lol: :lol: :lol:
Svetoslavoff1 - майстор
От стара коза яре си ти!:)
neillmakoli - специалист
Виното е почти готово, тези дни ще го пресипвам в дамаджани за тиха ферментация.

Гледам в Била, "Клевър" захарта е евтина, та се чудех дали да не взема от нея, наместо Сладея, или тази от Фантастико.
Пробвал ли е някой да прави вино с "Клевър " захар и дали няма да има проблеми с нея?
КИМИ - специалист
До утре(сряда) в Пени има Захира на 0.99ст.
Добра е за вино/ракия, без проблем за ферментацията.
neillmakoli - специалист
Добра цена, но съм чул и лоши отзиви за нея ....
Иначе Сладея 5 кг беше 7.20, а Клевъра е на 1.15.
  • 1
  • 74
  • 75
  • 76
  • 77
  • 78
  • 102

Тема "Вино" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: