с.Врачеш.От София ти е най-близо.Почти всяка къща там са бъчвари.
А знаеш ли причината за счупването?
Щото ако са го прояли дървояди спасение няма и другите дъски ще спукат.
Моите бурета станаха на саксии.Използвам вече неръждаеми съдове и се преродих.От дете мия бурета,закисвам,серни лентички,калиев перманганат,соди и какви ли не други глупости,накрая като текне виното се чудиш какво да правиш. Зачитам бурето само ако мога да си позволя на всеки 4г. да го хвърлям и купувам ново.
Съвети за начинаещи готвачи.
Теди
- специалист
1011 мнения в "Вино"
Илчо Илиев
- майстор
- Мнения: 1549
Мислех да подмина въпроса,но след отговора на колегата...няма как, ще се опитам да го оборя за някои неща...
Аз ползвам бурета от поне 25 г , е през последните 5-6 не правя много вино и не си играя с тях,но да споделя и моята практика...
Имам буре на повече от 30 г и е в съвършено състояние, но за да имаш едно нещо и да разчиташ на него трябва да се поддържа и съхранява правилно..
Като мине Зарезан, колкото(ако) е останало в бурето се източва, бурето навън и се раздъва, измивам го грубо и набивам обръчите, на враната(дупката от горе) набивам чеп и слагам бурето под някои улук, да се напъли със снежна вода...
Като преседи поне 2 седмици с водата, изливам я и се изтрива с четка(метла), от снежната вода се разлага лесно винения камък и се измива лесно..
След като се откапе,намирам из двора подходящо място, къде да може да го огрява слънцето и така седи поне 2-3 седмици, след това се прибира на сухо място..
Есента се задъва, накисвам със СТУДЕНА вода 1-2-3 дни, изливам водата, завирам 1 кофа вода в която слагам вишневи листа и в това запарвам бурето за 10-15 мин, изливам водата и наливам виното...
За толкова години НИКОГА не ми се е разваляло вино заради буре...
Обаче, имам доста познати които не раздъват ,а само премиват бурето,а после реват,че имало кофти дъх и вкус...
Теди, като го гледам това буренце как е мухлясало отвън, какво ли е чудо вътре....
Моят съвет е първо да го раздъниш и видиш какво е вътре, ако има мухъл, изобщо не се занимавай, може да се оправи,но не си заслужава...
Дъските се пукат предимно от запарване директно,без да се задуе първо със студена вода, от врялата вода дъските омекват и където има слабо място се пука, все пак те са под голямо напрежение, стегнати от обръчите...
Смяна на дъска ще ти излезе колкото 1/3 от цената на ново буре,а ако има и други проблеми....просто не си заслужава...
Аз ползвам бурета от поне 25 г , е през последните 5-6 не правя много вино и не си играя с тях,но да споделя и моята практика...
Имам буре на повече от 30 г и е в съвършено състояние, но за да имаш едно нещо и да разчиташ на него трябва да се поддържа и съхранява правилно..
Като мине Зарезан, колкото(ако) е останало в бурето се източва, бурето навън и се раздъва, измивам го грубо и набивам обръчите, на враната(дупката от горе) набивам чеп и слагам бурето под някои улук, да се напъли със снежна вода...
Като преседи поне 2 седмици с водата, изливам я и се изтрива с четка(метла), от снежната вода се разлага лесно винения камък и се измива лесно..
След като се откапе,намирам из двора подходящо място, къде да може да го огрява слънцето и така седи поне 2-3 седмици, след това се прибира на сухо място..
Есента се задъва, накисвам със СТУДЕНА вода 1-2-3 дни, изливам водата, завирам 1 кофа вода в която слагам вишневи листа и в това запарвам бурето за 10-15 мин, изливам водата и наливам виното...
За толкова години НИКОГА не ми се е разваляло вино заради буре...
Обаче, имам доста познати които не раздъват ,а само премиват бурето,а после реват,че имало кофти дъх и вкус...
Теди, като го гледам това буренце как е мухлясало отвън, какво ли е чудо вътре....

Моят съвет е първо да го раздъниш и видиш какво е вътре, ако има мухъл, изобщо не се занимавай, може да се оправи,но не си заслужава...
Дъските се пукат предимно от запарване директно,без да се задуе първо със студена вода, от врялата вода дъските омекват и където има слабо място се пука, все пак те са под голямо напрежение, стегнати от обръчите...
Смяна на дъска ще ти излезе колкото 1/3 от цената на ново буре,а ако има и други проблеми....просто не си заслужава...
mrdds
- специалист
- Мнения: 117
Илчо Илиев написа:Мислех да подмина въпроса,но след отговора на колегата...няма как, ще се опитам да го оборя за някои неща...Няма борба,колега.Изказах просто мнението си.
...
И на мен ми харесват буретата като естетика,вкус и аромати.Но в тези години времето е пари и не мога да си позволя всичките тези гимнастики,които се правят с дървените бурета.Сам си ги описал.
Неръждаемите съдове се измиват веднъж с вода здраво на чешмата с маркуча след източване на виното и веднъж се изплакват преди наливане на виното.Това е единствената занимавка с тези съдове и на практика са вечни.Съпостави ги с грижата за дървените бурета.
В моите вина понякога слагам френски дъбов чипс за да добия аромати на буре.
Преди години един бански кръчмар ми развиваше едни теории за неговото вино що било най-хубавото в цяло Банско-щото буретата никога не ги миел,само доливал с вино.

galin56
- специалист
- Мнения: 570
Аз не, че съм спец в тая област, но ми стана интересно защо ти е да държиш буре на 30+ години. Това буре отдавна не придава вкус на съдържанието си. До колкото знам винарите и пивоварните ги използват по няколко години, не съм сигурен колко точно но не са повече от 2-3 пълнения и миенета.
По-евтиния и ефективен вариант за хора, които нямат пари да си сменят бурето на 2-3 години е бидон и изпечен чипс.
По-евтиния и ефективен вариант за хора, които нямат пари да си сменят бурето на 2-3 години е бидон и изпечен чипс.
atanasov2004
- специалист
- Мнения: 355
Колега това буренце ми прилича на едно черничево буре за ракия. Да не е от черница-много жълтее или е лакирано. Дъбовите бурета са от по светъл материал, акацията също...Казвам го щото имах такова с абсолютно същото счупване. Държах в него ракия - не тече като се закисне. Но не знам в какво състояние е вътре...за да ти дам съвет. Ако е черничево не става според мен за вино. Поздрави !
Тема "Вино" | Включи се в дискусията:
Сподели форума:
Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:
Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook:
Имаш нужда от подходящ професионалист за дома?
- Преустройство, ремонт и реновиране
- ↳ Вашите ремонти
- ↳ Кухня
- ↳ Баня
- ↳ Дневна
- ↳ Спалня
- ↳ Детска
- ↳ Градина
- ↳ Коридор
- ↳ Тераса и балкон
- Направи сам
- ↳ Направи сам
- ↳ Ремонтирай сам
- ↳ Къде е по-евтино?
- ↳ Дърводелство
- ↳ Ел. инструменти
- ↳ Металообработване
- ↳ Конкурс "Направи сам 2012"
- Строителство
- ↳ Всичко за вилата
- ↳ Къщи
- ↳ Саниране
- ↳ Хидроизолация
- ↳ Пасивни и нискоенергийни сгради
- Сухо строителство
- ↳ Окачени тавани
- ↳ Преградни стени и предстенни обшивки
- ↳ Сухи и повдигнати подове
- ↳ Декоративни елементи - колони, трегери, сводове и др.
- ↳ Всичко за гипскартона и гипсфазера
- Въпроси и Отговори
- ↳ Полезни съвети
- ↳ Автомобили
- ↳ Партньори
- ↳ Боядисване и Декориране
- ↳ Вентилация, климатици и термопомпи
- ↳ Водоснабдяване и канализация.
- ↳ Всичко за ремонта
- ↳ Електротехника
- ↳ Отопление
- ↳ Газификация
- ↳ Електроника и Схеми
- ↳ Газобетон
- ↳ От всичко по малко
- ↳ Компютри и периферия
- ↳ Уеб дизайн, PHP, MySQL, JavaScript, HTML..
- ↳ Мобилни устройства, GSM-и
- ↳ Нека се запознаем
- ↳ Recycle Bin
- Статии
- ↳ Практични решения
- ↳ Качване на снимки
- ↳ Какви статии искате?
- ↳ Готварство, туршии и зимнина
- ↳ Отмора и шеги
- ↳ От нищо нещо
- ↳ Не е за вярване
- ↳ Литература
- ↳ Връзки към Интересни сайтове
- Магазин
- ↳ Препоръки и Мнения за он-лайн магазина
- ↳ Крадeни инструменти !!!