• 1
  • 77
  • 78
  • 79
  • 80
  • 81
  • 102
Съвети за начинаещи готвачи.
Теди - специалист
Пичове сори за спама, но да не отварям нова тема да питам тук бъчвар по и около София да знаете? Днес ми подариха тази хубава бъчвичка
Изображение
, но проблема и е счупена дъга през която пропуска.
Изображение
mrdds - специалист
с.Врачеш.От София ти е най-близо.Почти всяка къща там са бъчвари.
А знаеш ли причината за счупването?
Щото ако са го прояли дървояди спасение няма и другите дъски ще спукат.
Моите бурета станаха на саксии.Използвам вече неръждаеми съдове и се преродих.От дете мия бурета,закисвам,серни лентички,калиев перманганат,соди и какви ли не други глупости,накрая като текне виното се чудиш какво да правиш. Зачитам бурето само ако мога да си позволя на всеки 4г. да го хвърлям и купувам ново.
kalpev - специалист
mrdds написа:
с.Врачеш.От София ти е най-близо.Почти всяка къща там са бъчвари.
+1
Едва ли има по-добри бъчвари от там.
По-скоро стои въпросът, че селото не е около София, а на 50+ км. и тази дъга може да излезне златна.
Илчо Илиев - майстор
Мислех да подмина въпроса,но след отговора на колегата...няма как, ще се опитам да го оборя за някои неща...
Аз ползвам бурета от поне 25 г , е през последните 5-6 не правя много вино и не си играя с тях,но да споделя и моята практика...
Имам буре на повече от 30 г и е в съвършено състояние, но за да имаш едно нещо и да разчиташ на него трябва да се поддържа и съхранява правилно..
Като мине Зарезан, колкото(ако) е останало в бурето се източва, бурето навън и се раздъва, измивам го грубо и набивам обръчите, на враната(дупката от горе) набивам чеп и слагам бурето под някои улук, да се напъли със снежна вода...
Като преседи поне 2 седмици с водата, изливам я и се изтрива с четка(метла), от снежната вода се разлага лесно винения камък и се измива лесно..
След като се откапе,намирам из двора подходящо място, къде да може да го огрява слънцето и така седи поне 2-3 седмици, след това се прибира на сухо място..
Есента се задъва, накисвам със СТУДЕНА вода 1-2-3 дни, изливам водата, завирам 1 кофа вода в която слагам вишневи листа и в това запарвам бурето за 10-15 мин, изливам водата и наливам виното...
За толкова години НИКОГА не ми се е разваляло вино заради буре...
Обаче, имам доста познати които не раздъват ,а само премиват бурето,а после реват,че имало кофти дъх и вкус...
Теди, като го гледам това буренце как е мухлясало отвън, какво ли е чудо вътре.... :?
Моят съвет е първо да го раздъниш и видиш какво е вътре, ако има мухъл, изобщо не се занимавай, може да се оправи,но не си заслужава...
Дъските се пукат предимно от запарване директно,без да се задуе първо със студена вода, от врялата вода дъските омекват и където има слабо място се пука, все пак те са под голямо напрежение, стегнати от обръчите...
Смяна на дъска ще ти излезе колкото 1/3 от цената на ново буре,а ако има и други проблеми....просто не си заслужава...
kuger - майстор
Илчо Илиев написа:
Теди, като го гледам това буренце как е мухлясало отвън, какво ли е чудо вътре.... :?
Щото не си виждал моите, на 15+ години, не че ги ползвам, де! То, неговото си е направо ново.
mrdds - специалист
Илчо Илиев написа:
Мислех да подмина въпроса,но след отговора на колегата...няма как, ще се опитам да го оборя за някои неща...
...
Няма борба,колега.Изказах просто мнението си.
И на мен ми харесват буретата като естетика,вкус и аромати.Но в тези години времето е пари и не мога да си позволя всичките тези гимнастики,които се правят с дървените бурета.Сам си ги описал.
Неръждаемите съдове се измиват веднъж с вода здраво на чешмата с маркуча след източване на виното и веднъж се изплакват преди наливане на виното.Това е единствената занимавка с тези съдове и на практика са вечни.Съпостави ги с грижата за дървените бурета.
В моите вина понякога слагам френски дъбов чипс за да добия аромати на буре.

Преди години един бански кръчмар ми развиваше едни теории за неговото вино що било най-хубавото в цяло Банско-щото буретата никога не ги миел,само доливал с вино. :stumm:
galin56 - специалист
Аз не, че съм спец в тая област, но ми стана интересно защо ти е да държиш буре на 30+ години. Това буре отдавна не придава вкус на съдържанието си. До колкото знам винарите и пивоварните ги използват по няколко години, не съм сигурен колко точно но не са повече от 2-3 пълнения и миенета.
По-евтиния и ефективен вариант за хора, които нямат пари да си сменят бурето на 2-3 години е бидон и изпечен чипс.
teon - специалист
Илчо Илиев написа:
Теди, като го гледам това буренце как е мухлясало отвън,
...тцц, не е мъхъл туй...надраскано е -външно дъската е обработена с нещо...
atanasov2004 - специалист
Колега това буренце ми прилича на едно черничево буре за ракия. Да не е от черница-много жълтее или е лакирано. Дъбовите бурета са от по светъл материал, акацията също...Казвам го щото имах такова с абсолютно същото счупване. Държах в него ракия - не тече като се закисне. Но не знам в какво състояние е вътре...за да ти дам съвет. Ако е черничево не става според мен за вино. Поздрави !
КИМИ - специалист
galin56 написа:
...но ми стана интересно защо ти е да държиш буре на 30+ години. Това буре отдавна не придава вкус на съдържанието си.
Не съм съгласен, че не придава аромат- ами тоя на изгнила дъска къде го слагаш? :-D
  • 1
  • 77
  • 78
  • 79
  • 80
  • 81
  • 102

Тема "Вино" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: