• 1
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
Съвети за начинаещи готвачи.
silllveto - Майсторица
Ай, ай, ше ни умориш Арт! Срам нямаш! :lol: Моля, бременни да не гледат. :razz:
Да питам, не те ли е страх, че ако е по-дебело парчето, вътре си остава "сурово"?
UNIOR - модератор
Ей това е моята тема :-D :supz: :-D
Тази година и аз да се похваля сефте заложих няколко зелки в една кофа от латекс.
Е по хубаво кисело зеле не бях ял , а как ми вървеше ракийката на дедото с него Мммммм.. :-D
a сърмите ставаха направо божественЯшкИ :-D :-D
Догодина ще сложа повече , и солена трушийка мисля също една кофа да заредя.
А сухите мезета малко ми е трудно да ги суша че терасата ми е с южно изложение и цялата е огряна и по дебелите мезета трудно съхнат.
Едва успях тази година да изсуша суджука трябваше да го сплескам с дебелина около 5мм. за да изсъхне както трябва.
ArturDent - Почти Безобиден
Силве, ами аз когато ги сложих, навън си беше бая студено. А при нас както знаеш мъгли дал господ. Та се наложи да чакам към 3 седмици.
Та равномерно долу горе изсъхна. Тя солта нали изсмука кръвта. Пък и малко на кръв да мирише, на кой му пука.

П.П. И не е "сурово", а alangle. ;)
silllveto - Майсторица
По нашески сУраво. :razz: :lol:
Е са ше изкисна и свинското от солта и идва леко захлаждане. Дано да стане и тва.
UNIOR - модератор
Солта издърпва водата не кръвта , ама нема значение де важното е да бъде сухооооо :partyman:
А че е сУрАвО ептен не ми пречи, даже предпочитам :axe: :-D
ebahti - майстор
Така си е-колко по сураво и по дебело,толко по добре... :rock:
ArturDent - Почти Безобиден
Силве, нали се оплакваше че е солено.
Колкото време го държиш в солта (морска), толкова време изкисвай после, може и малко повече.

П.П. При мен свинското стана по-вкусно от телешкото и му трябваше по-малко време за изсъхне, въпреки че беше по-дебело. На едното парче свинско сложих и чесън (на прах), ама после не можах да разбера кое е.
Щъ напрая снимки, за да видите разликата.
biolander - напреднал
Пастърма – версия 4.0. Резултат – доста сполучлив.

Месото бе 2.5 кг свински бут. Работих по следната схема:

1. Нарязах го на парчета с дебелина около 3 см.
2. Натърках го със смес от захар (5 г на килограм месо) и селитра (3 гр на килограм месо). Правило се, за да не пресъхва месото и за запазване на цвета му.
3. Осолих го с около 150 г едра сол на килограм месо (сухо осоляване) за 6 дни. От време на време се отлива течността, която е отпуснало месото.
4. След сухото осоляване го накиснах в саламура – (180 г сол за литър вода). Беше ми необходимо около 1 литър саламура за месото. Отново за 6 дни.
5. Изкиснах го за 2 дни във вода (4-5 литра) , като за това време сменях 4 пъти водата .
6. Пресовах го за 24 часа между две дъски. Резултата дотук:
ИзображениеИзображение
7. Накиснах 25 гр чимен във вода за няколко часа (някъде прочетох, че така му се активирал аромата). Смесих го с 30 гр червен пипер, малко брашно и още вода до получаването на нещо с консистенция на боза. Намазах парчетата и ги наредих плътно в съд за 24 часа (за по-добро ароматизиране).
Изображение
8. Отново пресовах парчетата между дъските за 24 часа.
9. Окачих ги да съхнат. След около седмица бяха готови за замезване.
Изображение

Готовия продукт:

Изображение
На външен вид е доста добро, на вкус също. Въпреки че престоя почти 2 седмици в сол, изкисването след това бе достатъчно и мезето не е солено. Чименът обаче му е доста (има доста специфичен аромат) и следващия път ще го намаля поне наполовина. Мръвката изсъхна много равномерно, обикновено когато правя сместа за кайзероването с малко чимен и разни други подправки отвън се пресушава, а вътре остава много меко. Четох някъде, че това равномерно изсушаване се дължало на чимена. Остава само да намеря правилното количество, щото наистина е много силна подправка. Вкъщи всички го харесаха. Лошото е, че времето се стопли и по-нататъшните опити ще трябва да останат за догодина.

Рапорт даден. Съжалявам за качеството на снимките, правени са с телефон.
UNIOR - модератор
тииии тииии тииии давам заето не ми обръщайте внимание :shock: :prayer:

Иначе от къде каза че си :-D

п.п.рецептата е записана, това непременно ще го пробвам :)
biolander - напреднал
Ванко 1 бейби, от Филибето съм майна. :lol:
Мислех, че съм си го попълнил в профила....ама съм го пропуснал.
  • 1
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10

Тема "Туршии, боб, кисело зеле, дайте да си поговорим за Пастърма!" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: