• 1
  • 83
  • 84
  • 85
  • 86
  • 87
  • 121
Съвети за начинаещи готвачи.
Stefan_62 - майстор
Благодаря ви за отзивите и препоръките и на двамата / Илчо и Стоян/, ще се вслушам в съветите ви и ще докладвам за крайният резултат :partyman:
KingLin - майстор
Ей го и моето първо зареждане за тази зима. Свински врат и бонфилета. Само ме е яд че месаря много тънко ми наряза вратЪ и стана като за пържоли.
Прикачен файл:
elhata.jpg
Mega - специалист
Junak написа:
Mega, а от коя част на прасето е това на втората снимка? Много добре изглежда :)
Едното е филе, другото врат.
bulhomes2 - майстор
Ще взема да обобщя, до какви изводи съм стигнал до този момент за пастърма.

Месото - телешко и обезципено - поне седмица в сол. После 2-4 часа на течаща вода обезсолявам. (Отметка понеже и на мен не ми беше ясно защо осолявам, а после обезсолявам. Солта изсмуква нек'ви неща от месото, които по-добре да не са там). Не ми е зор да го изследвам до микробиологично ниво мога ли да го изтъня откъм време и сол - стават нещата - значи е ОК.

Дотук е елементарно и няма какво да се сбърка. При мен разликите във вкуса се получават от обмазките. Изводите, до които стигам, (заради които пускам тоя пост) са задължително чесън и ароматен алкохол. В традиционните рецепти е червено вино (може би викат кайзероване на мокрото обмазване - не съм профи за термините и споделям за най-добрите ми резултати). Не съм пробвал с ракия, мастика, водка и джин, но то е защото не вярвам, че би се получило. Въпреки, че пия повечето от тях. Пробвал съм с бяло и червено вино, вермут, кампари, розари, белийс и марково уиски. Бе с по-скъпите пиенета всеки гост ми е викал "ммммммм ебаси". Помен за вкус на самия алкохол е невъзможен и изключен.

Други задължителни подправки, без които не съм опитвал са червен пипер, чубрица и черен пипер. От прощъпулника ми в пастърмопроизводството съм чел за чимен и май винаги съм слагал, но не мога да кажа, че знам вкуса му.

Стефчо, ще ме извиниш, че по-назад в темата беше посочил точни пропорции - изпълних ги, но не беше "впечатляващ" резултата. Явно както на всеки вкуса е раличен - трябва сам да си напраи обмазката така, че на него да му мирише на хубаво...
stiv1961 - майстор
bulhomes2 написа:
Явно както на всеки вкуса е раличен - трябва сам да си напраи обмазката така, че на него да му мирише на хубаво...
Така е... хау :supz: :partyman:
Stefan_62 - майстор
bulhomes2 написа:
Явно както на всеки вкуса е раличен - трябва сам да си напраи обмазката така, че на него да му мирише на хубаво...
Аз тази година не правя обмазка на телешкото, а го овалвам в сухи подправки /както правя със св. филе, а и по-лесно и чисто става /, на мен и останалите консуматори ни харесва, както се получава :lol: Кайзера свършва първи от мезетата :lol: :partyman:
Mega - специалист
Днес прибавих към коледния простор и 25 кила конски суджук. Остана само телешкото и може да ни зарие снега. ;)
Чираче - майстор
stiv1961 написа:
bulhomes2 написа:
Така е... хау :supz: :partyman:
Никой вече не чете "Синовете на великата мечка" :lol:
bivolan - напреднал
bulhomes2 написа:
От прощъпулника ми в пастърмопроизводството съм чел за чимен и май винаги съм слагал, но не мога да кажа, че знам вкуса му.
На чимена му се отключва вкуса и аромата след като го накиснеш във вода. Първо го смилам и после го накисвам.
Stefan_62 - майстор
Mega написа:
Днес прибавих към коледния простор и 25 кила конски суджук.
"Mega", я сподели как го правиш конският суджук, че и аз се снабдих с 5кг. конско месо и мисля да направя някой и друг суджук другата седмица. :drinkers:
  • 1
  • 83
  • 84
  • 85
  • 86
  • 87
  • 121

Тема "Домашен майсторлък - месна диета :-D" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: