• 1
  • 84
  • 85
  • 86
  • 87
  • 88
  • 121
Съвети за начинаещи готвачи.
Stefan_62 - майстор
Теди написа:
Аз слагам червено вино за червено месо
"Теди", колко мл. вино слагаш на кг. месо :? :drinkers:
dadko - майстор
Преди два дни окачих за компания към пастърмата и 5 кг. кълцан суджук (телешко+свинско). Снимки- като се кача на тавана или когато им дойде ред да ги валирам.
Вино не съм слагал, макар, че се троумях, ама сложих няколко чаени лъжички бренди. Четох някъде из темите...
А подправки- освен класичческите чер пипер и кимион- малко бахар и съвсем малко индийско орехче. Сложих и от сместа, която ми остана при овалване на пастърмата ( в нея има доволно чубрица и чимен)
Та- да видим какво ще излезе на вкус...
А суджука го направих кълцан по неволя. Оказа се, че и двете месомелачки, дето ги имам- за нищо не стават(освен за пълнене на суджуците с фунията). Хем носих ножчетата с решетките на майстор да ги наточи...
Теди - специалист
Stefan_62 написа:
Теди написа:
Аз слагам червено вино за червено месо
"Теди", колко мл. вино слагаш на кг. месо :? :drinkers:
Зависи колко е суха каймата на Око. Сега на 5-6 кг кайма сложих около 1 водна чаша, телешкото я беше направило доста суха.
mupo - напреднал
Ето снимка от втората реколта от бон филе.Малко е солено.30 часа в морска сол и 3 часа във вода.Другият път ще изкисна повече, но и така се яде.Суджука е домашен телешки, ама не мое производство.
Прикачен файл:
20141210_192111.jpg
vvg - специалист
mupo написа:
Ето снимка от втората реколта от бон филе.Малко е солено.30 часа в морска сол и 3 часа във вода.Другият път ще изкисна повече, но и така се яде.Суджука е домашен телешки, ама не мое производство.
Прикачен файл:
20141210_192111.jpg

Май ще е по-добре да намалиш престоя в солта,ако филето не е много дебело...
dadko - майстор
Не е много престоя в солта. По- скоро малко е изкиснато във вода след престоя в сол.
Аз освен киснене практикувам и нещо като "изпиране на ръка" .Като мачкам с ръце месото в съд с вода.
Ще забележите, че при тази операция водата става солена за по- кратко време отколкото ако месото само престоява в нея.
Stefan_62 - майстор
mupo написа:
Малко е солено.30 часа в морска сол и 3 часа във вода.
Аз рибиците, телешкият шол или св. врат ги држа 24ч. заринати в готварска сол, после ги кисна 3-4ч. във вода като я сменям един път и си стават перфектни на сол. :drinkers:
kuger - майстор
dadko написа:
А суджука го направих кълцан по неволя. Оказа се, че и двете месомелачки, дето ги имам- за нищо не стават(освен за пълнене на суджуците с фунията). Хем носих ножчетата с решетките на майстор да ги наточи...
И аз имам две /вече три/. Миналата година се видях в чудо, когато реших да меля. За тази година си купих електрическа, родих се! Че и ципите на телешкото ми отдели.
Stefan_62 - майстор
Изображение
Ето и св. сърца в процес на отцеждане, след като престояха 48ч. заринати в морска сол и 8ч. изкисвани във вода. След два часа ще се овалват в подправките и ще се кичат да съхнат. :partyman:
п.п Следва продължение със снимков материал.
kuger - майстор
Stefan_62 написа:
Изображение
Ето и св. сърца в процес на отцеждане, след като престояха 48ч. заринати в морска сол и 8ч. изкисвани във вода. След два часа ще се овалват в подправките и ще се кичат да съхнат. :partyman:
п.п Следва продължение със снимков материал.
Това не става ли твърдо и жилаво за дъвкане? Като гледам, апетитно изглежда, пък съм зле с "кастанетите".
  • 1
  • 84
  • 85
  • 86
  • 87
  • 88
  • 121

Тема "Домашен майсторлък - месна диета :-D" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: