• 1
  • 85
  • 86
  • 87
  • 88
  • 89
  • 121
Съвети за начинаещи готвачи.
Stefan_62 - майстор
kuger написа:
Това не става ли твърдо и жилаво за дъвкане? Като гледам, апетитно изглежда, пък съм зле с "кастанетите".
За първи път правя св. сърца, предните годни правех пастърма от телешки сърца и ставаха перфектни мезета, но при тях хамалогията е по-голяма и се изхвърля доста от материала. За дъвкане са идеални, стига да не се пресушат, стават както телешкият шол, а са и доста по евтини от шола :partyman:
Ето ги вече накичени да съхнат, първите два реда отпред са сърцата:
Изображение
Изображение
Последна промяна от Stefan_62 на пет дек 12, 2014 4:14 pm, променено общо 1 път.
mupo - напреднал
По тънички станаха филенцата, трябваше да ги кисна 4-5 часа.Един познат работил в Родопа ми разказва, че едно време като правели пастърмата я държали няколко дена в сол, после във вода, докато се обезсоли достатъчно.Технолога вървял с един нож и дегустирал.Другата партида ще я кисна повече.
Mega - специалист
Stefan_62 написа:
Mega написа:
Днес прибавих към коледния простор и 25 кила конски суджук.
"Mega", я сподели как го правиш конският суджук, че и аз се снабдих с 5кг. конско месо и мисля да направя някой и друг суджук другата седмица. :drinkers:

Stefan_62, конското го взимам готово и винаги е перфектно.
Илчо Илиев - майстор
Stefan_62 написа:
kuger написа:
Това не става ли твърдо и жилаво за дъвкане? Като гледам, апетитно изглежда, пък съм зле с "кастанетите".
За първи път правя св. сърца, предните годни правех пастърма от телешки сърца и ставаха перфектни мезета, но при тях хамалогията е по-голяма и се изхвърля доста от материала. За дъвкане са идеални, стига да не се пресушат, стават както телешкият шол, а са и доста по евтини от шола :partyman:
Ето ги вече накичени да съхнат, първите два реда отпред са сърцата:
Изображение
Изображение
Стефко, както гледам, яко си се подготвил, но и аз в момента правя едни неща, които смятам заедно да пробваме....
Трябва да направим някаква организация, да видим кой до къде я е докарал,че май само си се хвалим из тоя форум....
Относно сърцата, преди няколко години набарах в Тутракан в една колбасарница св. сърца на 3 лв/кг и взех 5-6 кила, накиснах ги в саламура,а после в пушилнята, става нещо страшно добро, но съм правил и кравешко сърце на пастърма,но аз го правя по малко по-различа технология...
"Развивам го" и го натрупвал с подправки и сол, като солта я смятам по 30 гр/кг, така преседява 5-7 дни и направо го закачам да съхне..
Има известна загуба на подправки,но....
Илчо Илиев - майстор
Изображение
Изображение
Изображение

Това се получи след целодневни мъки,а довечера ще има дегустация, снимки...после :drinkers: :partyman:
Andri01 - майстор
" Нямам думи" - а си отворил уста,а са ти протекли лигите :). Е,тогава: :partyman: с приятели!
Чираче - майстор
Всичко това е холестерол. С изключение на котката :?
КИМИ - специалист
Научно е доказано,
че осолена котка за сушене е с по-малко холестероли
от месото на дрът, с наднормено тегло заек.
  • 1
  • 85
  • 86
  • 87
  • 88
  • 89
  • 121

Тема "Домашен майсторлък - месна диета :-D" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: