• 1
  • 89
  • 90
  • 91
  • 92
  • 93
  • 121
Съвети за начинаещи готвачи.
kuger - майстор
КИМИ написа:
kuger,
ти си цар на снимките на мезе през мъгливо време. :gott:
Мезе е това
Прикачен файл:
DSC00088 (1152 x 864).jpg
другото е мъгла :-D
SEV - специалист
Каква сол и какво количество слагате за един килограм месо,от което ще се правят наденици за сушене.Предната година слагах 25 грама,бяха безсолни,по рецепти пише 18 грама,дилема.
Junak - майстор
Самата сол осолява различно. И вкусовете са различни. Като смелиш каймата, изпържи 1-2 кюфтенца. Трябва да са ти леко солени.
Солта я слагам, докато месото е още на парченца. Престоява 24 часа. После меля.
И трябва да си сигурен, че солта се е разтворила.
stiv1961 - майстор
stiv1961 написа:
Подготвям една импровизирана веялна, ако не ми мине котка път утре ще има снимков мат"риал :)
Такаааа, веялната е готова. Митко( kuger) ми подари едно доста яко вентилаторче, напъхах го в една ПВЦ тръба ф50, оттам намалих на ф22-23 с една гофра и вкарах въздуха в сандъка за боеприпаси :-D Отгоре гофра ф34-36 да излиза въздуха към комина. Направих го с такъв отдушник защото след време мисля да правя димогенератор като братушките и да ползвам сандъка за опушване на мръвки. Нагласих таймера да се включва 8 пъти по за 5 мин. през деня. През нощта няма смисъл. От тук нататък започва сравняване за готовност между сандъка и пръта :partyman:
Прикачен файл:
DSCN0114.JPG
Прикачен файл:
DSCN0115.JPG
Прикачен файл:
DSCN0116.JPG
valentor - специалист
1.За солта : На килограм месо по 20 двадесет грама.
2.Момци , искам съвет : Мисля да си взема една хладилна витрина, гледам по 500-600 лева / имам възможност/ , и в нея да си суша на Целзиеви 3 или 4 градуса , су/Д/жуците . Кво шЪ кажете, а ?
dadko - майстор
За солта- 20 гр. съм слагал и аз.
По всички рецепти толкова дават 20 гр ± 2 гр.
Колкото до хладилната витрина- що не- така ще можеш да си правиш суджуци и през лятото, вместо да чакаш като нас да застуди времето до ~3º...4º C.

Ето ги и моите, свалих ги днес да ги валирам още веднъж.
Че е мъгливо и влажно сега у софийско- така е, но са поизсъхнали що-годе. Стават за мезе.

Прикачен файл

106.JPG

Прикачен файл

109.JPG

Прикачен файл

111.JPG
КИМИ - специалист
Koлеги,
осолих месо контрафиле за сушене по рецептата с ракията,
почти е готово, но ми се струва безсолно,
има ли начин да го осоля сега?
valentor - специалист
КИМИ написа:
осолих месо контрафиле за сушене ....., но ми се струва безсолно,
КИМИ, когато сушим - какво правим ?
Изпаряваме вода.
Солта обаче не се изпарява.
Е ? Когато в един разтвор в началото (преди изпаряването) концентрацията на сол е малка- то в края (след изпаряването) концентрацията е голяма, нали ?
Едва когато пробваш няколко пъти , с увеличаваща се начална концентрация на разтвора , и тогава ще намериш твоята концентрация(вкус)
jekasus - майстор
КИМИ написа:
Koлеги,
осолих месо контрафиле за сушене по рецептата с ракията,
почти е готово, но ми се струва безсолно,
има ли начин да го осоля сега?
Има - със солница :-D
Ако ти е безсолно филето, тук ще се намерят много кандитати за подаръка :-D
КИМИ - специалист
jekasus :-D ,
мислех си дали още 1 ден киснене в солен разтвор и после пак сушене(не бързам) дали биха дали ефект?
  • 1
  • 89
  • 90
  • 91
  • 92
  • 93
  • 121

Тема "Домашен майсторлък - месна диета :-D" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: