• 1
  • 90
  • 91
  • 92
  • 93
  • 94
  • 121
Съвети за начинаещи готвачи.
resistbody - майстор
valentor написа:
2.Момци , искам съвет : Мисля да си взема една хладилна витрина, гледам по 500-600 лева / имам възможност/ , и в нея да си суша на Целзиеви 3 или 4 градуса , су/Д/жуците . Кво шЪ кажете, а ?
не се суши при 3-4 градуса а при 13-16... хамериканците сушат и на топло салами... по важна ти е влагата и потока на въздуха..... изпарителя трябва да е ламелен ..
kuger - майстор
КИМИ написа:
jekasus :-D ,
мислех си дали още 1 ден киснене в солен разтвор и после пак сушене(не бързам) дали биха дали ефект?
Честно, не знам какво ще се получи, но не бих рискувал с второ киснене.
resistbody написа:
valentor написа:
2.Момци , искам съвет : Мисля да си взема една хладилна витрина, гледам по 500-600 лева / имам възможност/ , и в нея да си суша на Целзиеви 3 или 4 градуса , су/Д/жуците . Кво шЪ кажете, а ?
не се суши при 3-4 градуса а при 13-16... хамериканците сушат и на топло салами... по важна ти е влагата и потока на въздуха..... изпарителя трябва да е ламелен ..
Аз, ако имам възможност и място бих купил.
Относно моя проблем с мъглите, ами реши се. За три дена луканките станаха готови.
Сега съм заложил малко врат свински. 36 часа в рецепта с ракия, ден подсушаване. Обмазка с каквото имаше в къщи, без лимон. А, да, сол 100 гр./кг. От два дена висят навън.
Резултата ще е по-късно, снимки по желание.
Mega - специалист
dadko, суджуците ти в разрез изглеждат отлични. Би ли споделил подробно рецептата?
Фитилчо - майстор
Mega написа:
dadko, суджуците ти в разрез изглеждат отлични. Би ли споделил подробно рецептата?
Точно това си помислих и аз, и най вече какво месо и откъде си го взел.

Благодаря Дадко и весела коледа =D>
bulhomes2 - майстор
Дадко, да ми се не разсърдиш, ама на мен ми изглеждат сурови. Т'ва си е сурово месо бе колеги. Къде му намерихте толкова качества? Дадко, пак - няма лошо, ама да кажат какво толкова им аресва, че ми е неясно!
Mega - специалист
bulhomes2 написа:
Дадко, да ми се не разсърдиш, ама на мен ми изглеждат сурови. Т'ва си е сурово месо бе колеги. Къде му намерихте толкова качества? Дадко, пак - няма лошо, ама да кажат какво толкова им аресва, че ми е неясно!
Мен повее ми седи със селитра, заради цвета. Аз селитра не ползвам, не ми дреме и дали е сурово, само от какъв материал е и как е правен. Аз знам как да си го пригодя към моя балкон. хаха ;)
bulhomes2 - майстор
Имаше някаква игра със захар вместо селитра. И аз съм търсил селитра преди, но е забранена за домашна употреба (при предозиране е фатално) и я отписах. Ма нека dadko да каже сурави ли са или е турал захар или селитри..
dadko - майстор
честита Коледа на всички съфорумци.
Относно рецептата:
свинска плешка и телешко месо,в съотношение ~3,5:1,5 купени от Кауфланд (колко е качествено месото там- не се знае, но се получиха нещата горе- долу)
накълцах общо 5 кг месо. ( разчитах на месомелачки, ама се оказаха нефелни и те така.
Селитра НЕ СЪМ СЛАГАЛ. Нямям. Микроклимата на тавана ми е такъв, че е хладно, леко проветриво (планирам топлоизолация) и влагата от мъглите явно не е успяла да проникне.
Бях писал в темата за подправките. По 20 гр сол на кг, чер пипер, кимион, бахар, и подправки, останали от пастърмата.( в която има основна съставка чимен)
Към булхоумс: По повод недоверието му, че суджуците са сурови- ангажирам се да му изпратя един брой подкова с куриер за моя сметка с цел дегустация и след това да изказва мнение, че така по снимки.... не е уместно. Така, че- моля за адрес на Л.С. (Запазил съм и 1 бр. за друг съфорумец ( той даже си я е и предплатил ;-)- лично ми изпрати банкнота по пощата)
С оглед на това, че пръта прогресивно оредява- колкото по- скоро- толкова по- добре.
Пожелавам на всички весели празници.
P. S.
Сега, като се сещам:
Захар- мислех да слагам по рецептата, ама - забравих...То- едно ли е.
Обаче- бях чел някъде из темите за коняк... то е ясно, че коняк няма да намеря, ама някакво бренди- имам из къщи, та- сложих няколко лъжички~ 1 ч. л / кг.

наздраве и- бъдете здрави :drinkers:
bulhomes2 - майстор
Благодаско за туй дет' ша ми го пратиш, ма ти рекох да не се обиждаш.
bulhomes2 написа:
Дадко, да ми се не разсърдиш, ама на мен ми изглеждат сурови....Дадко, пак - няма лошо, ама да кажат какво толкова им аресва, че ми е неясно!
Сигруно ти е убав суджука, ама купешки марков с такъв цвят не съм виждал и затова изказвам въжделения.
Mega - специалист
bulhomes2, Вместо селитра, аз слагам по 4 грама захар на килограм месо. До сега нямам провал. Химия не обичам, нищо, че месото ми не е розово. ;)
  • 1
  • 90
  • 91
  • 92
  • 93
  • 94
  • 121

Тема "Домашен майсторлък - месна диета :-D" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: