• 1
  • 93
  • 94
  • 95
  • 96
  • 97
  • 121
Съвети за начинаещи готвачи.
KingLin - майстор
Не щото не си падам по ракия или каквото и да е там над 25-30 градуса. ВинцЕ да има друго не ми требе. Предполагам и с медицински спирт ще става не вярвам да остава аромат от него.
Andri01 - майстор
KingLin написа:
Andri01 написа:
Честита ти Коледа :) Я кажи по-подробно тази рецепта. Какво е месото?Това е накисване,нали и после го бесиш на въжАта? Колко време стои в млякото?
Андро, извинявай, че малко късно видях въпроса, ама таман сега като застудя по нашия район е перфектно за пастърмичка. Рецептата е за килограм месо се прави следната марината: 800 гр. вода, 100 гр. твърд алкохол, 80 гр. сол ( и аз слагам около 100 гр. като кугера) и 20 гр. захар. Слагаш в съд месото и го заливаш в тази смес. След 2 дена вадиш и без да подсушаваш въргаляш в подправките и бесиш на въжето.
Миналата година от страх да не объркам нещо се белосвах да пълня хладилника с тенджери, ама тая година рискувах и резултата е добър. За 5 кг месо в една тенджера сложих 500 гр. сол, 100 гр. захар, 500 гр. домашнярка и 2 литра мляко. Месото беше бонфилета и врат на филии. Ама ми го рязаха в магазина и малко тънко го направиха ама се изяде :) Сега съм заредил само бонфилета и контрафилета. Като стане ще ти пусна един смс да почерпя за газовите бутилки :)
Благодаря за рецептата. Днес/утре я мятам за проба. А иначе-то черпенето си е лесно,няма проблем. :partyman:
Чираче - майстор
А някой знае ли коя рибица е бон филе, и коя е контра филе? Според мен бон филето е голямата външна рибица. Прав ли съм?
stiv1961 - майстор
Свинскто бонфиле е мускул с месо, който се намира по продължение на ребрата и е част от контрафилето, но самостоятелно обособена на тънко руло.
Контрафилето е цялата част, понякога включително с бонфилето, която обхваща свинския гръб от средата до мислената линия, по която продължават задните бутове.

http://www.kulinarno.bg/novini/%D0%BA%D ... %D0%B0-530
Прикачен файл:
530-original-1387317124.jpg
Чираче - майстор
Прочетох внимателно материалите, но пак не съм наясно по въпроса. Явно не задавам правилно въпроса. Или аз имам грешни познания за анатомията. Според мен, има външна рибица/ от която заедно с ребро се получават котлети/, има и вътрешна рибица. Според мен вътрешната рибица е по-качествена. Или греша?
stiv1961 - майстор
Външната рибица е по- суха, за пРижоли не става ама за сухо мезе е баш :partyman:
valentor - специалист
Виж ся,
едното е късо /около 30 см и тънко -около 3 см в най дебелата част/
другото е дълго и дебело /повече от по 2 две/ ,с други думи: около 60 х 6 см
АмЪ кое какво е .. не ме е грижа. Въпросът е към лингвистите.
А аз обичам КОЛИЧЕСТВОТО мИсо
bulhomes2 - майстор
Как да се разабонирам от тая тема?

ПП. Дее@а и диетите му дее@а...
  • 1
  • 93
  • 94
  • 95
  • 96
  • 97
  • 121

Тема "Домашен майсторлък - месна диета :-D" | Включи се в дискусията: