• 1
  • 2
Съвети за начинаещи готвачи.
asinka - специалист
Тази година градината ми бе нестандартна :razz:
Отгледахме червено зеле и червено цвекло.
Зелето-добре, ще го слагаме на туршиите, ама цвеклото как се консервира-един господ знае :?
Търсих из нета разни-разнообразни рецепти, но нито една не ми вдъхва доверие :cry:
Някой консервирал ли е този възхваляван зеленчук?
статия за червеното цвекло

Изображение

Айде, кулинарите, помагайте :)
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Answers: 1
Цвекло се консервира като картоф и моркоф.
asinka - специалист
Искаш да кажеш съхранява сигурно... :?
Защото няма нужда от консервирани картофи.
Но аз искам да го мариновам някак си, знам ли и аз какво искам.....
Представям си го в бурканчета, мариновано, полуготово за употреба в салатки, които много вървят и на червено винце, и на ракийка :)
Но по колко и как да го направя....
Айде чакам идеи :)
emil_v r - майстор
За кой ли път се убеждавам ,къде сте вие от Стряма , и къде ние- Враца ?

Чети тва и не разсъждавай -
1- фащаш цвеклото ,и му късаш листата, цапа мн. ..., пиеш 1 бира.
2- на високо място без подпочв. вода копаеш дупка 50 см , постилаш дъното с орехова шума .
3 редиш цвеклото 2 реда , и завиваш с орех. шума , засипваш с ост. пръст , и забиваш клечки за белег , почивайки пиеш още 1 бира, и ме споменаваш 3 пъти .
4 запазва се гарантирано до м. април абс. свежо , правя гу от 10 год. :)

В германия то е задълж. храна за работниците с физ. натоварване (червеното е чист железен окис.. хемогл. :wink: ) яде се сурово + алкохолинг :evil:
asinka - специалист
Въх, благодаря!
И на n_a, и на Емо!
Само една забележка-не зная за теб, Емо, но ние в нас минахме на винце.
Студенко е за бирата!
emil_v r - майстор
Az ne gotwq дори яица , но гледам жената го рендосва сурово ,+
10 % моркови + чесън + олио+ оцет . На последните не мога да им фана процента :)
Става доста добре .
Пропуснах , в трапа с мор.. ааааъ , цвекло може да зазимиш и моркови , отделени , и ряпа .
Както си тръгнала , дай да те зарибим и с брюкселско зеле , праим го панирано .
Обаче май преди това се замразява ,и топва в вряла вода .
Отглежда се мн. мързеливо , и германците казват че не е храна ,а гориво за човек .
Имам в предвид и жените .
asinka - специалист
Ааааа, брюкселското зеле го обичаме, но от магазина :lol:
Няма да има инак място за райграса и борчетата.
Но един жокер от мен-става страхотно и визуално, и вкусово в царската туршия :)
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Answers: 1
Салата с цвекло, круша и дюля

Сервира се с медено-синапен дресинг.

3 средно големи глави цвекло, настъргани
1 чаша дюля, обелена и нарязана на кубчета
1 с.л. лимонов сок
2 круши
малко зеленолистни зеленчуци по избор (спанак, рукола, глухарчета, маруля и др.), 1/2 чаша орехи

1. В купа смесете дюлята и крушите със лимоновия сок и оставете така за 30 мин.
2. След това добавете и цвеклото в купата и разбъркайте.
3. Поставете зеленолистите в чиния и отгоре сложете от сместа в купата, залейте с дресинга и пожелание разбъркайте.
4. Поръсете отгоре с орехите.
damian_7 - специалист
Както е написал emil_v r за съхраняването моят дядо така навремето съхраняваше доста неща. Само че слагаше и найлон под шумата и над наредения материал, защото се намърдваха различни гадинки, а и много влага попиваше навътре. И една тръба оставаше, на която единия край се вкарва в "землянката", за да може да "диша", иначе се спаружва.
По отношение на качествата на червеното цвекло няма спор. Вдига хемоглобина, а и не само. Както си е рекламата - "Мъжете знаят защо". :drinkers:
БАШ МАЙСТОР - специалист
аз си правя салатка по следния начин:
измивам с четка цвеклетата и бух в микровълновата за 5 минути ,като поистине ,беля и на голямото ренде,после чесън,кисели/солени краставички на колелца,майонеза+кисело мляко 50/50,подправям на вкус и лемън джусссссс ,мерудия каквато има,на другия ден от хладилника е по вкусна ,ма кой ти чака :lol:
от микровълновата не умеква чак толкова като при варенето ,остава леко хрупкава ямииииии! и не смърди на земя !
  • 1
  • 2

Тема "Червено цвекло и зеле -въпроси за супер кулинари :)" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: