• 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 42
Съвети за начинаещи готвачи.
Илиян Илиев™ - майстор
От няколко дни ми влезе тази муха в главата и реших, че ще си правя пушилня за лични нужди. В нета се намира инфо, макар и не толкова подробно и за това реших да пусна тема.

Ако някой от вас има опит в опушването нека го сподели с останалите. Ако може снимки, скици и т.н. Освен това най-много ме интересува колко време трябва да се опушват различните продукти. Какво количество стърготини или трина трябва да се сложи. И изобщо всякакви подробности.
sspoko - специалист
Моята рецепта не е точно това което предполагам че търсиш но може да пробваш и нея тя е за топло пушене и директна консумация пробвал съм с толстолоб, шаран, скумрия, а също и със свинско. взимаш една теникия от сирене почистена с изцяло ирязан капак /може и само от трите страни/. На около 1см. от горния ръб пробиваш дупки през които да мине примерно шиш ф4мм. или каквото имаш под ръкапосле на дъното на теникията нарязваш филизи от плодно дръвче по на 1-2 см /слива, ябълка череша праскова каквото има може да използваш и орехови черупки/ да се получи слой 1-2 см. провеси вътре рибата или месото за които проби дупките и затвори отгоре маже да използваш няколко листа вестник притиснат с някаква дъсчица не е необходимо да го херметизираш. Запалваш огън под теникията не е неолходимо да е много силен просто да има пламък за около 40 - 50 минути и е готово за консумация.
ronik - специалист
Чел съм, че пушенето не е от полезните методи за консервиране, незнам колко е вярно, но вземи поразпитай за да си вържеш тенекия.... :?
sspoko - специалист
този вариант е за директна консумация не става за консервация на продуктите
Илиян Илиев™ - майстор
По принцип съм чувал, че пушеното съдържа канцерогенни вещества и това естествено води до рак. Колко ли пък пушено трябва да изям за да ме хване рак?

То на днешно време всичко е вредно. Холестерол, канцерогенни вещества, не знам кво си. Аз си обичам блажното мезе и силния качествен алкохол. И без това никой не знае дали ще умре от инфаркт или ще го блъсне кола. По-добре да си ям и пия на воля докато може.

п.п. Цяла лекция мога да изнеса в защита на нездравословните храни, но няма смисъл. Нека сами си припомним нашите родители и деди с какво са се хранили и до каква възраст са доживели.

Иначе пушеното мисля да го комбинирам с пара. Замислил съм да сваря на пара една рибица(от гърба на прасето) и след това да я опуша. Всъщност изобщо не съм на ясно дали това е реда на приготвяне на варено-пушените меса, но предполагам, че би трябвало да има предварителна термична обработка.
Стефан - майстор
Илиян Илиев написа:

Иначе пушеното мисля да го комбинирам с пара. Замислил съм да сваря на пара една рибица(от гърба на прасето) и след това да я опуша. Всъщност изобщо не съм на ясно дали това е реда на приготвяне на варено-пушените меса, но предполагам, че би трябвало да има предварителна термична обработка.
Ако ме послушаш, няма да се занимаваш с тая пара и пушене. И рибицата/външната, от котлета/, и бон-филето/вътрешната/, се приготват по друг начин. Приготвят се по подобен начин на направата на пастърма. Бланшират се няколко минути в солена вода, подсушават се, и се обработват с подправки. Основно се ползва червен пипер/по желание може и лют/, градинска чубрица, индийско орехче на прах, и т.н. Поне това съм правил лично. После е лесно - може бяло и червено вино, бира, и каквото има.
sspoko - специалист
при моя вариант се комбинира напрактика парата и пушека
Илиян Илиев™ - майстор
И така, днес първи опит за опушване.

Материал за опушване - парче бекон пропътувало над 1000 км от родната България за да стигне до мен.

Материал за пушека - дървени въглища от купешките и мокра трина.

Резултата е приказен. Жалко, че освен снимките няма как да кача някое парченце за да го опитате. На вкус е хиляди пъти по-добро, отколкото на вид.

Прикачен файл

DSC00034.JPG
DSC00034.JPG (61.43 KиБ) Видяна 73663 пъти

Прикачен файл

DSC00033.JPG
DSC00033.JPG (49.17 KиБ) Видяна 73663 пъти

Прикачен файл

DSC00032.JPG
DSC00032.JPG (83.73 KиБ) Видяна 73663 пъти

Прикачен файл

DSC00031.JPG
DSC00031.JPG (76.53 KиБ) Видяна 73663 пъти

Прикачен файл

DSC00030.JPG
DSC00030.JPG (73.15 KиБ) Видяна 73663 пъти
srceko74 - специалист
Илиев махни тези снимки или идваме на форумно парти у ВАССС :prost: :lol:
Чаро - Акълия
Ох-ох-ох... върви ли винцето? И то ли е от Бг или е тамошната вОдичка?
Наздраве :partyman:

Опиши: как; къде е огъня; къде е трината; къде месцето......
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 42

Тема "Опушване на месо и риба." | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: