Съвети за начинаещи готвачи.
Стефан - майстор
Колеги, вече е време за първите компоти. Който се занимава с тая дейност. Днес за пръв път правихме компоти от ягоди. Ако има интерес, можем да обменим опит.
Ние използваме скоби за затваряне, при които капачките се използват няколко пъти. Изваждат се с щипката, посочена на снимката по-долу

Прикачен файл

Copy of P5200001.JPG
Copy of P5200001.JPG (34.86 KиБ) Видяна 16267 пъти
TACHO - специалист
Интересно защо предпочитате да правите компоти за зимата.
В нашето семейство предпочитаме винаги пресните плодове, лятото ядем всичко, което го има,
зимата пак купуваме пресни плодове, пък дори и да са от Турция, Гърция или пък Китай. :cool:

Иначе за капачки съм си направил една пресичка, която от стара капачка, ако не е скъсана разбира се, прави пак нова капачка. Просто огъва ъглите на самата капачка като нови и след това затварянето е пак като с нова капачка. :roll:
velsi - Почетен майстор
Пресните плодове са си пресни. Но нищо не може да се сравни примерно със сока на един компот. Просто всяко си има своя уникален вкус. А за капачките и аз имам такава "пресичка"
Стефан - майстор
TACHO написа:
Интересно защо предпочитате да правите компоти за зимата.
Ще отговоря веднага. Как мислите, че може да се изяде цялата продукция от дърветата на снимките по-долу в прясно състояние?
Та това са две череши, шест кайсии, 7 сливи, 15 праскови,5 ябълки,1 круша и т.н.

Прикачен файл

P5200001.JPG
P5200001.JPG (82.78 KиБ) Видяна 16237 пъти

Прикачен файл

P5200002.JPG
P5200002.JPG (56.76 KиБ) Видяна 16237 пъти

Прикачен файл

P5200006.JPG
P5200006.JPG (69.15 KиБ) Видяна 16237 пъти

Прикачен файл

P5200007.JPG
P5200007.JPG (59.3 KиБ) Видяна 16237 пъти
Duke_BG - специалист
аз бих ги "консервирал" в парици (т.е. да ги продам), а зимата да обръщам париците в пресни плодове :)
TACHO - специалист
Duke_BG написа:
аз бих ги "консервирал" в парици (т.е. да ги продам), а зимата да обръщам париците в пресни плодове :)
Аз също.
Нищо не може да се сравни с пресния плод, никакъв сок. :razz: :roll:
emil_v r - майстор
Здравеите, някои използва ли соковарка ,едни с три етажа,от СССР . Подариха ми такава. Относно вносните плодове- имах морско свинче и живя 2 год хранено с мои плодове. Само веднъж му дадох вносна краставица и мря :o ,от едно резенче.Оттогава и това което кучето не яде , го изхвърлям . Ш ви кажа ако представлява интерес как си съхранявам морковите,репи и черв. звекло -мн. гот без ток . Имам проблеми обаче със съхранението на картофите, големи.
Стефан - майстор
Вярно, че стават хубави сокове, но това вече е отживелица. Едва ли някой продължава да я ползва.
Красимир
Хора, домашно приготвените компоти, сокове, сиропи и др. все още имат място в живота ни. Защо пък да не се консервира продукцията от двора или вилата. Това не е отживелица. Правете си спокойно консервичките. И пресните плодове през зимата не се знае колко са престояли, за мен нямат вкуса на тези, които си произвел с труд.
Стойо
Нещо много малко плод слагаш в компота. Пълни бурканите догоре - особено праскови, круши, кайсии, ябълки. После народът в къщи ги пасира и разбърква с кисело мляко. Стават супер коктейли.

Тема "Компоти" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: