Голям проблем колеги,помагаите.Имам 300кг дюли и искам да си направя дюлева ракия,но си нямам идея как.Ако някои е правил моля да ми обясни как да се справя с проблема.В нета нищо свясно като технология не намерих.
- 1
- 2
Съвети за начинаещи готвачи.
16 мнения в "Дюлева ракия"
sinbor
- специалист
- Мнения: 150
Намери начин да ги смелеш (зеленчукорезачка примерно) добави към получената каша захарен сироп 3/1 (150л.вода / 50 кг. захар примерно) след като мъстта преври търси казан и дестилирай, за предпочитане два пъти. След това ракията я "забрави " в дъбово буре поне 6 месеца и накрая можеш да кажеш НАЗДРАВЕ!!!
hygro
- майстор
- Мнения: 2849
Дюлевата е ароматична и става доста ефектна, ама е трудоемка. Най-напред, преди да правиш пюрето, изчисти много добре плода. Изчеткай мъха, защото придава гранив дъх на ракията. Като правиш пюрето, внимавай да не се начупят семките, а най-добре ги махай, ако имаш търпението. Понеже пюрето е гъстичко, обикновено се капва пектиназа, за да го втечни, ама ако няма кой да те помогне за това, не го прави... Заливаш със захарен сироп докъм 1/3 от плода. Първо правиш в една кана проба с количеството и гъстотата така, че накрая да имаш в бидона захарност 18-20%. От аптеката си купуваш лакмус и измерваш киселинността. Ако pH e високо, гледаш с лимонена киселина да го докараш до около 3. Всяко нещо, което добавяш, слагай предварително разтворено, на малки порции и бъркай интензивно. Бидона държиш на тъмно при около 20°C и затворен добре, така че да няма достъп на въздух. Въглеродния двуокис от ферментацията пускаш през воден клапан. Ако ферментацията не тръгне веднага, можеш да забъркаш мъничко хлебна мая, за да я подкараш...
Вари се двукратно и внимаваш много добре да отделяш първака и патока. Като дойде време за варене на ракията, питай в този сайт, за да те упътят:
http://www.rakiyata.com/forum/
Макар че сезонът отмина и ракиджиите се разбягаха, там все има по някой маниак, който да помогне.
Вари се двукратно и внимаваш много добре да отделяш първака и патока. Като дойде време за варене на ракията, питай в този сайт, за да те упътят:
http://www.rakiyata.com/forum/
Макар че сезонът отмина и ракиджиите се разбягаха, там все има по някой маниак, който да помогне.
Последна промяна от hygro на пон ное 16, 2009 9:38 pm, променено общо 2 пъти.
- Мнения: 4
проблема е как да ги смеля,като нямам под ръка нищо......
vastov
- напреднал
- Мнения: 23
Аз ги сварих дюлите, предварително и после ги смачках добре.Добавих вода и захар и оставих за ферментация.В казана преди варенето добавям винаги сода за хляб 3-4пакетчета на 200л материал.Не съм фен на преварейката ,защото ракията си губи аромата при преваряването.Най добре е ако казана е с ректификационна колона за по-добро отделяне на метиловия спирт.Ако няма такава колона се отделя повече първак- 1-1,5% от обема на материала.След варенето е хубаво да се "преточва"ракията.Така допълнително се отделя метилов спирт.
chapara
- майстор
- Мнения: 9289
vastov написа:Аз ги сварих дюлите, предварително и после ги смачках добре.Добавих вода и захар и оставих за ферментация.В казана преди варенето добавям винаги сода за хляб 3-4пакетчета на 200л материал.Не съм фен на преварейката ,защото ракията си губи аромата при преваряването.Най добре е ако казана е с ректификационна колона за по-добро отделяне на метиловия спирт.Ако няма такава колона се отделя повече първак- 1-1,5% от обема на материала.След варенето е хубаво да се "преточва"ракията.Така допълнително се отделя метилов спирт.


- 1
- 2
Тема "Дюлева ракия" | Включи се в дискусията:
Сподели форума:
Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:
Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook:
Имаш нужда от подходящ професионалист за дома?
- Преустройство, ремонт и реновиране
- ↳ Вашите ремонти
- ↳ Кухня
- ↳ Баня
- ↳ Дневна
- ↳ Спалня
- ↳ Детска
- ↳ Градина
- ↳ Коридор
- ↳ Тераса и балкон
- Направи сам
- ↳ Направи сам
- ↳ Ремонтирай сам
- ↳ Къде е по-евтино?
- ↳ Дърводелство
- ↳ Ел. инструменти
- ↳ Металообработване
- ↳ Конкурс "Направи сам 2012"
- Строителство
- ↳ Всичко за вилата
- ↳ Къщи
- ↳ Саниране
- ↳ Хидроизолация
- ↳ Пасивни и нискоенергийни сгради
- Сухо строителство
- ↳ Окачени тавани
- ↳ Преградни стени и предстенни обшивки
- ↳ Сухи и повдигнати подове
- ↳ Декоративни елементи - колони, трегери, сводове и др.
- ↳ Всичко за гипскартона и гипсфазера
- Въпроси и Отговори
- ↳ Полезни съвети
- ↳ Автомобили
- ↳ Партньори
- ↳ Боядисване и Декориране
- ↳ Вентилация, климатици и термопомпи
- ↳ Водоснабдяване и канализация.
- ↳ Всичко за ремонта
- ↳ Електротехника
- ↳ Отопление
- ↳ Газификация
- ↳ Електроника и Схеми
- ↳ Газобетон
- ↳ От всичко по малко
- ↳ Компютри и периферия
- ↳ Уеб дизайн, PHP, MySQL, JavaScript, HTML..
- ↳ Мобилни устройства, GSM-и
- ↳ Нека се запознаем
- ↳ Recycle Bin
- Статии
- ↳ Практични решения
- ↳ Качване на снимки
- ↳ Какви статии искате?
- ↳ Готварство, туршии и зимнина
- ↳ Отмора и шеги
- ↳ От нищо нещо
- ↳ Не е за вярване
- ↳ Литература
- ↳ Връзки към Интересни сайтове
- Магазин
- ↳ Препоръки и Мнения за он-лайн магазина
- ↳ Крадeни инструменти !!!