Съвети за начинаещи готвачи.
solo5 - майстор
Тези дни се замислих как се прави хубав домашен сладолед :?
Преди време съм си купувал разни прахчета, които след разбъркване се оставят в камера и уж става нещо като сладолед.
Тази дни си купихме хубав сладолед, но го забравих на плота на кухненското и той стана на чорба.
След като го сложих в камерата на хладилника, вече и помен нямаше от хубавият сладолед - стана на скреж и големи кристали
Поразрових се в нета и намерих това: Сладоледът - леденото изкушение

Съвременният сладолед представлява едновременно емулсия и пяна, която се състои от въздушни мехурчета, захариди, млечни протеини, стабилизатори, млечни мазнини, вкусово-ароматни вещества, емулгатори и вода. Съединяването на въздушните клетки в матрица по време на процеса на замразяване позволява на продукта да се топи по-равномерно и да бъде не толкова студен. Качественият сладолед притежава гладък и мек вкус, който се влияе от размера, разпространението, формата и броя на ледените кристали. Всеки път, когато има вероятност продуктът да се стопли, някои от ледените кристали частично се стопяват и след това при повторно замразяване те се движат и се свързват в по-големи съединения. По този начин продуктът става зърнест и леден на вкус. Този процес се нарича "топлинен шок" и се контролира с подходящ стабилизатор. Точката на замръзване на сладоледа се поддържа по-ниска от 0 градуса по Целзий със захариди като глюкоза, което е важно, защото при обичайната температура на сервиране от -15 до -18 градуса той трябва да остане достатъчно мек, за да може да се гребе с лъжица. При нормалната температура на сладоледа от -16 С само 72% от водата е замръзнала и той не е прекалено твърд за обработка и консумация.
torbalan - Дървен философ
съвременните сладоледи са си чиста химия...

някога са ползвали мляко, яйца, сметана...
а за да не стане на буца лед - по време на замръзяването сместа се е бъркала непрекъснато...

дори някога имах машинка такава с една бъркалка..и дълъг кабел
слагаш в камерата и включваш :)

така и не успях да направя нищо свясно де :)
solo5 - майстор
аз прегледах съдържанието за яйца
помислих си, че се е развалил, но няма яйца в рецептата :lol:
а за да са по-малки кристалчетата слагат явно някакъв стабилизатор, който се скапва при разтопяване :?
torbalan - Дървен философ
мисля, че самия начин на замразяването е важен....
не само химията, де то бъкат вътре :)

преди 35 години нямаше химия в сладоледа и беше суперготин... особено сметановия...
ibogdanov - специалист
палавници!
цялото удоволствие от домашния сладолед се свежда до едни 25 лева .....
и от там се започва със забъркването на всякакви комбинации който може да си представите.
Просто се разходете до близкия ТСМ... там любезно ще ви предложат доставка на машинка за сладолед ( много е важно да си изберете с горна перка ;) .. цена 25 лева. На кутията трябва да има знака на "чибо кафе". Поне моята е такава.
Избихме и парите за 3 дена... за тези няколко дена изядохме около 5 кила сладолед домашен. Кеф ти с яйца и сметана, кеф ти с кислео мляко и плодове... каквото ти кефне !
ето и малко рецепти.. ние от тука започнахме ....

http://archives.bg-mamma.com/archive/in ... pic=101228
torbalan - Дървен философ
абе кви пари сте избили....
яйцата и сметаната аванта ли са ви???

иначе - благородно ви завиждам :)
solo5 - майстор
аааааа, машина за 25 лв :klatsch:
само че сигурно ще кача 10 кила ако си я купя :lol:
LazarGanev - "Велик майстор"
E, че мокър от вода бои ли се? :-D

Тема "Сладолед" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: