Съвети за начинаещи готвачи.
Армагедон - специалист
Тази вечер бях на бяло вино с домашно направена солена скумрия - супер. Беше ми неудобно да му искам рецептата. Ако някой е пробвал, моля да сподели :o :cry
torbalan - Дървен философ
ша следя темата, че ми стана интересно :)

армагедоне - какво е това неудобно...

неудобно е да помолиш домакинята да си легне с теб, ако мъжът и участва в разговора....
ZMeyGorianin - майстор
Аз скумрията я правя по следния начин:
Първо отивам на рибната борса във Варна и си избирам едра ненаранена Канадска скумрия / това е вид скумрия, не че е внесена от там/. Ако рибата е размразена пръстът ви и не трябва да потъва в месото / кашнато е и не става за нищо/. Ако е замръзнала по нея не трябва да има замръзнала кървава вода. Въпреки скептичните коментари на продавачите, че на замразена риба не се гледат хрилете вие ги проверете- трябва да са тъмно червени- прясно уловена и незамразена до 10-15 часа скумрия се скапва нищо, че изглежда "като нова".
Следва почистване от черва, глава и перки. Старателно отстранете кървавия съсирек по гръбнака. Опашката се оставя.
В тенджера завирам две шепи морска сол, 20-на зърна черен пипер, 5-6 бахар и 3-4 дафинови листа. След истиване до около 40 гр. слагам подготвената риба затисната с чиния за 24 часа.
Следва отцеждане на завързаната за опашките риба. /около 2-3 часа/
Аз имам малка пушилня от стара дървена каца. На дъното и съм навил 10-а куки. В метален леген слагам една лопата жар и я засипвам с талаш от плодно дърво. Обръщам кацата със закачената скумрия и я оставям да се пуши към 3 часа. Димът излиза от отвора за канелката.
Останалото зависи от вас- кеф ти с бяло вино, кеф ти с водка- аз я харча и с мастика /ледена/ :-D Тъй като това е рецепта за пресносолна риба, ако остане такава неизядена след пушенето се прибира в найлонов плик във фризера.
Наздраве
mumar - специалист
Моите юнаци много обичат осолена скумрия и дори си я правят сами по възможно на- лесният начин.
Купуваш си скумрииката- виж съветите по- горе на колегата за прясност и почистване- и морска сол.
Почистената рибка се слага върху канапе от морската сол в кутия с капак, осоляваш и отвътре и "завиваш" отново със солта. Така стои в хладилника около 4-5 дни.
Режат си я на филиики, белят я и става голяма кочина, но... са щастливи!
При консумация гледай да имаш повечко салфетки около теб... :wink:
Армагедон - специалист
mumar твоят вариант е по - лесен за изпълнение, утре тръгвам на лов за едра скумрия по магазините :o
peter_m - специалист
Я заменете скумрията с паламуд. ААА , аз ли ще ви уча ... :jg:
qwerty7 - напреднал
Няма нищо по хубаво от печена скумрийка на скара.Само да не миришеше така.
panalov - специалист
qwerty7 написа:
Аз вчера бях на скумрийка :)
qwerty7 - напреднал
panalov написа:
qwerty7 написа:
Аз вчера бях на скумрийка :)
Убаво си направил. :wink:
rockwall - майстор
нали съм си бургазлия, ще ви кажа моята рецепта (тя почти дублира тази на мумар, но не е за осолена а за т.нар пресносол), която е най-лесната от казаните дотук, а е и най-бърза

Разликата е че при соленето на мумар рибата става почти кафява вътре, а моята стои все едно току що е изчистена

Рецептата ми каза мой стар колега, от морските гърци, който цял живот е работил с моряци и рибари и правеше фантастично всичко що плува.

Една бележка по горното - не одобрявам канадската скумрия, особено за печене на скара, защото става като бялото месо на бройлер = на конци. За рецептата ми може и да не е проблем, но все пак тя е по-суха и ... бяло месо де

... а ние бяло месо не ручаме

тъй

скумрия 400-600 гр (това е размер, не количество - т.е. една риба да е около 500гр)

Ако е замразена, което най-вероятно ще е случая, чистете преди да е омекнала съвсем - червата и вътрешностите й трябва да излязат замръзнали като едно цяло - толкова да е размразена

морска сол

чистите рибата, без да й режете главата и опашката, като изстъргвате хубаво черните съсиреци по гръбнака и бЕлите черните ципи от вътрешната страна на коремчетата. Изчиствате хубаво от хрилете - главата се оставя само за парлама.

тава или леген (в зависимост от количеството риба)
покривате дъното със 1-2 пръста сол
пълните рибите със сол
слагате в съда и отвсякъде заривате в сол
съдът стои 24 часа на студ - обикновено това го правя зимата когато средната темп стане около 2-5' С (колкото по-студено по-добре) и легенът ми е на балкона

(и 48 да ги оставите все тая, но на 24 е перфектна на сол)

След 24 часа изваждате рибите
прекарвате ги МНОГО БЪРЗО под течаща вода. колкото да им паднат кристалчетата сол - НЕ СЕ МИЯТ - само се прекарват през водата

Връзвате им по един канап на опашката и ги увисвате на балкона
(отдолу сложете вестник, да не ви карат да миете терасата после)

на другия ден ги откачате, шибате ги в найлонови пликчета и ги джаскате във фризера

вади се около час преди ядене, реже се почти замръзнала, за да станат правилни ( И ТЪНКИ - ако е за гости) кръгчета

ми тва е

вино не пия
само ракия

Тема "скумрия...." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: