Съвети за начинаещи готвачи.
Ivo_Dinkov - специалист
Абе, всеки казва "просто като фасул" и аз реших да документирам, че не е толкова елементарно да се направи прочутата

супа/чорба от зрелия фасул/боб :)

1. Почваме с необходимите продукти за 6 порции:
половин пакет боб- около 250-350гр.
глава или две зрял лук- бял или червен, по избор
домат- от буркан, пресен, може и две чаши доматено пюре
моркови- 2-3 средно едри
подправки- чубрица, джоджен, сол, червен пипер
сода бикарбонат- 3-4 супени лъжици/по желание, за накисването преди варенето/
5-6 лъжици олио

Изображение
Изображение
Изображение

2. Както знаете, консумацията на боб се свързва с повишено газоотделяне в следствие правилната работа на стомашно-

чревния тракт. За да намалите или напълно елиминирате този ефект, е желателно да се накисне за поне 12 часа във вода с

няколко лъжици сода бикарбонат предварително почистения боб:

Изображение
Изображение

3. След като сме го накиснали, измиваме добре боба и го слагаме да ври.
След завирането, оставяме го 2-3 минутки(не повече!) да ври и го сваляме от котлона:

Изображение

След това го измиваме с гевгир или голяма цедка със студена вода и го слагаме пак да заври, сипваме СТУДЕНА вода:

Изображение

4. Така, през това време подготвяме подправките, които аз поне слагам, след като е завряла 'втората вода'.
Почваме с нарязването на ситно на лука:

Изображение
Изображение

Ако сте опазили всичките си пръсти при рязането, нарязания лук би трябвало да изглежда така:

Изображение

5. Следва нарязването на морковите (и доматите, ако ползвате пресни такива) пак на толкова ситно.
Аз обаче ползвах готов буркан с домат, в които има нарязани на ситно зелени чушки и малко настъргани моркови- става

идеално за целта. Само трябва да се почистят от люспите доматите, понеже са небелени:

Изображение

6. След като сме нарязали всичко- лук, домати, моркови, смесваме ги в дълбок съд, добавяме олиото и подправките(на вкус!)

и разбъркваме добре. Тази смес аз лично добавям след като заври веднъж сменената вече вода:

Изображение

7. Намаляваме огъня на среден/умерен или слаб, след като е завряла водата, изсипваме сместа, която забъркахме и

разбъркваме. Захлупваме с капак тенжерата, като наглеждаме да не изкипи. Сега остава да чакаме докато омекнат зърната

боб, до тогава всичко останало ще се е сварило.
Ако не обичате боб или нямате търпение да се свари, правите като мен- хапвате нещо друго с едно мартини :)

Изображение

8. Переодично проверявате дали е готов боба, разбърквате и пак захлупвате.
Като се смачкват без усилие бобените зърна- яденето е готово!
Добър апетит!

Изображение
masterval - майстор
Страхотно изложена тема! Почнах да слюнкоотделям. Лично по мой вкус аз добавям чесън, лют червен пипер и девесил.
Последна промяна от masterval на нед ное 28, 2010 8:19 pm, променено общо 1 път.
svetliopi44 - Чирак...
Супер , и аз съм фен на бобеца ... ям го всякакъв ... на чорба ,запържен,запечен :razz:
Pavel - напреднал
Много дабре се отразява на боба накрая да се прибавят 2-3 лъжици лютеница и задължително девисил.Никаква чубрица.Може и малко калоферче, но малко за да не горчи.
schuldiner - майстор
Ма вий верно ли не знаете?! Боб се кисне в минерална вода - много по-ефективно е. Тя, тайната, е във варенето, другото е въпрос на вкус и няма никаква сложнотия. Бобът носи всякакви и по много подправки.

ПП Боб се купува на чувалче. Вземаш мостра, готвиш я, харесваш - вземаш по-голямо количество. Не се купува всеки ден и си струва усилието. Но иначе рискуваш никога да не направиш два пъти подред хубав боб. Щото всяка партида увира различно, нищо че е с еднакви етикети...
ArturDent - Почти Безобиден
Местния магазинер, ни продава някакви египетски боб, дребничък, но увира за час и половина. За два часа става на каша.
Вкусен и си купих няколко пакетчета по около 600 грама (колкото за нашата тенджера).
Днес и аз съм на боб... но свински ребърца и ... както там му се полага.
Бай Член - специалист
Специално тоя боб дето е на снимката на автора си е баш китайски.
Нищо против китайските стоки нямам, но не и когато става дума за храна, да не говорим, че повечето носят традиционно български названия и яко заблуждават народа. Аз затова винаги чета етикета преди да купя.

А в добавка към теорията за боба, ще споделя, че аз слагам в първата вода 1 лъжица захар и 1-2 лъжици ракия, твърдят че спомагало за по-доброто увиране.

И както каза masterval, задължително слагам люти чушлета и чесън .
svetliopi44 - Чирак...
За ракията си прав ... аз слагам около 50мг... на голяма тенджара (незнам колко литра е)
Чувал съм от стари хора че плюс ракията слагат и една лъжица вътре от тея старите от алпака ли са незнам ...който е бил войник знае ... :-D
Georgi_G - специалист
Иво поздравления за темата с бобеца,
Но дали можеш да продължиш темата с Мартинито, понеже точно се оплаквах на един приятел, че вчера си купих една бутилка бианко и освен да се правя на Бонд 007 на сухо, нямам идея с какво друго се консумира. Гледам по нета има разни идеи, но ако споделиш нещо от опит ми е 1000 пъти по-полезно от разни подочути от тук, от там недоказани рецепти.

Тема "Просто като боб-чорба :)" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: