Абе, всеки казва "просто като фасул" и аз реших да документирам, че не е толкова елементарно да се направи прочутата
супа/чорба от зрелия фасул/боб
1. Почваме с необходимите продукти за 6 порции:
половин пакет боб- около 250-350гр.
глава или две зрял лук- бял или червен, по избор
домат- от буркан, пресен, може и две чаши доматено пюре
моркови- 2-3 средно едри
подправки- чубрица, джоджен, сол, червен пипер
сода бикарбонат- 3-4 супени лъжици/по желание, за накисването преди варенето/
5-6 лъжици олио

2. Както знаете, консумацията на боб се свързва с повишено газоотделяне в следствие правилната работа на стомашно-
чревния тракт. За да намалите или напълно елиминирате този ефект, е желателно да се накисне за поне 12 часа във вода с
няколко лъжици сода бикарбонат предварително почистения боб:

3. След като сме го накиснали, измиваме добре боба и го слагаме да ври.
След завирането, оставяме го 2-3 минутки(не повече!) да ври и го сваляме от котлона:

След това го измиваме с гевгир или голяма цедка със студена вода и го слагаме пак да заври, сипваме СТУДЕНА вода:

4. Така, през това време подготвяме подправките, които аз поне слагам, след като е завряла 'втората вода'.
Почваме с нарязването на ситно на лука:

Ако сте опазили всичките си пръсти при рязането, нарязания лук би трябвало да изглежда така:

5. Следва нарязването на морковите (и доматите, ако ползвате пресни такива) пак на толкова ситно.
Аз обаче ползвах готов буркан с домат, в които има нарязани на ситно зелени чушки и малко настъргани моркови- става
идеално за целта. Само трябва да се почистят от люспите доматите, понеже са небелени:

6. След като сме нарязали всичко- лук, домати, моркови, смесваме ги в дълбок съд, добавяме олиото и подправките(на вкус!)
и разбъркваме добре. Тази смес аз лично добавям след като заври веднъж сменената вече вода:

7. Намаляваме огъня на среден/умерен или слаб, след като е завряла водата, изсипваме сместа, която забъркахме и
разбъркваме. Захлупваме с капак тенжерата, като наглеждаме да не изкипи. Сега остава да чакаме докато омекнат зърната
боб, до тогава всичко останало ще се е сварило.
Ако не обичате боб или нямате търпение да се свари, правите като мен- хапвате нещо друго с едно мартини

8. Переодично проверявате дали е готов боба, разбърквате и пак захлупвате.
Като се смачкват без усилие бобените зърна- яденето е готово!
Добър апетит!

супа/чорба от зрелия фасул/боб

1. Почваме с необходимите продукти за 6 порции:
половин пакет боб- около 250-350гр.
глава или две зрял лук- бял или червен, по избор
домат- от буркан, пресен, може и две чаши доматено пюре
моркови- 2-3 средно едри
подправки- чубрица, джоджен, сол, червен пипер
сода бикарбонат- 3-4 супени лъжици/по желание, за накисването преди варенето/
5-6 лъжици олио
2. Както знаете, консумацията на боб се свързва с повишено газоотделяне в следствие правилната работа на стомашно-
чревния тракт. За да намалите или напълно елиминирате този ефект, е желателно да се накисне за поне 12 часа във вода с
няколко лъжици сода бикарбонат предварително почистения боб:
3. След като сме го накиснали, измиваме добре боба и го слагаме да ври.
След завирането, оставяме го 2-3 минутки(не повече!) да ври и го сваляме от котлона:
След това го измиваме с гевгир или голяма цедка със студена вода и го слагаме пак да заври, сипваме СТУДЕНА вода:
4. Така, през това време подготвяме подправките, които аз поне слагам, след като е завряла 'втората вода'.
Почваме с нарязването на ситно на лука:
Ако сте опазили всичките си пръсти при рязането, нарязания лук би трябвало да изглежда така:
5. Следва нарязването на морковите (и доматите, ако ползвате пресни такива) пак на толкова ситно.
Аз обаче ползвах готов буркан с домат, в които има нарязани на ситно зелени чушки и малко настъргани моркови- става
идеално за целта. Само трябва да се почистят от люспите доматите, понеже са небелени:
6. След като сме нарязали всичко- лук, домати, моркови, смесваме ги в дълбок съд, добавяме олиото и подправките(на вкус!)
и разбъркваме добре. Тази смес аз лично добавям след като заври веднъж сменената вече вода:
7. Намаляваме огъня на среден/умерен или слаб, след като е завряла водата, изсипваме сместа, която забъркахме и
разбъркваме. Захлупваме с капак тенжерата, като наглеждаме да не изкипи. Сега остава да чакаме докато омекнат зърната
боб, до тогава всичко останало ще се е сварило.
Ако не обичате боб или нямате търпение да се свари, правите като мен- хапвате нещо друго с едно мартини

8. Переодично проверявате дали е готов боба, разбърквате и пак захлупвате.
Като се смачкват без усилие бобените зърна- яденето е готово!
Добър апетит!