• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 15
Съвети за начинаещи готвачи.
batence81 - специалист
Момчета, ако някой е имал кисело вино и джибри как е решил проблема при варенето на ракията, искам да не е кисела и тя. Разбрах за сода бикарбона, че се слага в казана, но някой да каже колко се слага в съотношение с литър джибри. Мерси.
valentor - специалист
Сода, бикарбонат + съд поне с едно 30 % по-голям.
Отливаш течното в отделен съд.
Сипваш сода и разбъркваш, пени се и изветрява, и пак сипваш, и пак бъркаш, и пак сипваш…. И така докато прецениш, че вече не шупти= не се отделят балончета.
И въпреки всичко накрая в дестилата ще има ЛЮТИВА, тя всъщност е концентрирана кисела, ЖИЛКА.
От това няма спасение, според мен.
После полученият "хубав резултат" го държиш 2-3 седмици в открит съд, завит с тензух, и после в ДЪБОВО БУРЕ, към 8 осем месеца, и може да се обадиш да проверим качеството.....
miroton - майстор
Вземи си от някъде лакмуси за киселина и основа.
gogin - специалист
слагаш сода 1към 3 и две три глави лук разцепени на четири мед 300гр и вариш
iivanov - майстор
...+активен въглен.
Да използвам темата.Някой ползвал ли е фруктоза за джибрите?И откъде да намеря във Варна и региона?
Фло - специалист
batence81 написа:
Момчета, ако някой е имал кисело вино и джибри как е решил проблема при варенето на ракията, искам да не е кисела и тя. Разбрах за сода бикарбонат, че се слага в казана, но някой да каже колко се слага в съотношение с литър джибри. Мерси.
Грам на литър е достатъчно.
Stefan_62 - майстор
batence81 написа:
Момчета, ако някой е имал кисело вино и джибри как е решил проблема при варенето на ракията, искам да не е кисела и тя. Разбрах за сода бикарбона, че се слага в казана, но някой да каже колко се слага в съотношение с литър джибри. Мерси.
Колега, до сега не съм варил кисели джиби и вино /не съм допускал да вкиснат/, но винаги профилактично слагам две пакетчета сода бикарбонат/основата убива киселината/. Една година попаднах на един старец на казана с когото варихме заедно.Материалът му беше вкиснал и той сложи на 250л. казан две пресни зелки разрязани на половина. Обясни ми,че обирали киселината от материала много по-добре от содата. Не съм пробвал досега, но на края ракията му бише перфектна. Пробвай може и да помогне.Успех :drinkers:
miroton - майстор
Дядката е направил 2 в 1 :lol: :lol: :lol:
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 15

Тема "Варене на ракия" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: